22 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.09.2024 14:14 | Son Güncelleme: 22.09.2024 15:20

Bayesian'ın üreticisi tazminat istiyor iddiası: İtibar kaybı için 250 milyon dolar

İngiltere'nin Bill Gates'i olarak adlandırılan Mike Lynch'in Bayesian yatı ağustos ayında battı ve milyarderle birlikte 6 kişi hayatını kaybetti. Mahkemeye sunulan yeni belgelere göre yatın üreticisi itibar kaybı ve kazanç kaybı için 250 milyon dolarlık tazminat istiyor
Bayesian'ın üreticisi tazminat istiyor iddiası: İtibar kaybı için 250 milyon dolar

Mike Lynch'in süperyatı Bayesian'ın arkasındaki İtalyan tekne üreticisinin avukatı, şirketin mürettebata ve teknoloji devinin eşine yaklaşık 250 milyon dolara kadar tazminat davası belgelerini mahkemeye sundu. Sicilya'daki bir mahkemede açılan dava, Bayesian'ın geçen ay batmasının, zengin ve ünlüler için gemi yapımında uzmanlaşmış olan üretici Italian Sea Group 'ta (TISG) itibar ve kazanç kaybına neden olabileceğini gösteriyor.

Tazminat hamlesi 18 yaşındaki kızı Hannah ve diğer beş kişiyle birlikte boğulan 59 yaşındaki Lynch'in ailesini öfkelendirdi. Cenazeler kısa bir süre önce İngiltere'ye getirildi ve cenaze törenleri için henüz bir tarih belirlenmedi.

Geri çekme talimatı aldı

Yasal işlemin ayrıntıları ilk olarak İtalyan gazetesi La Nazione'de ortaya çıktı. Ancak o gece gemi üreticisi, ilgili avukat Tommaso Bertuccelli'nin davayı takip etmek üzere “yetkilendirilmediğini” ve derhal geri çekilmesi talimatı aldığını söyledi. Şirket "TISG, Bayesian trajedisinin ardından yasal bir işlem başlatıldığına ilişkin La Nazione'de yayınlanan iddiaları şiddetle reddetmektedir. TISG makalede adı geçen avukatlara genel bir yetki vermiş olsa da, şirketin hiçbir yasal temsilcisi herhangi bir celp yazısını incelememiş, imzalamamış veya yetkilendirmemiştir" dedi.

Termini Imerese kasabasında sunulan mahkeme belgelerinde, Yeni Zelandalı kaptan James Cutfield ve diğer iki mürettebatın; mürettebatın işe alınmasından sorumlu yat yönetim şirketi Camper & Nicholsons'ın ve Bayesian'ın sahibi olan Revtom'un adlarının geçtiği bildirildi. Revtom, Lynch'in trajediden sağ kurtulan 57 yaşındaki eşi Angela Bacares tarafından yönetiliyor. 56 metrelik yat 19 Ağustos günü erken saatlerde Sicilya açıklarında demirliyken kötü hava koşulları nedeniyle battı. Bacares yaralanmış ancak diğer 14 kişiyle birlikte yüzerek kurtulmayı başarmıştı.

Yat seyahati, 'İngiltere'nin Bill Gates'i' olarak tanımlanan Lynch'in ABD'de kazandığı büyük bir mahkeme zaferini kutlamak amacıyla yapılmıştı. Lynch, yazılım şirketi Autonomy'nin 2011 yılında ABD'li teknoloji devi Hewlett-Packard Enterprise'a (HPE) 11,7 milyar dolarlık (8,8 milyar sterlin) satışıyla ilgili olarak kendisini hayatının geri kalanında hapse atma tehdidinde bulunan 15 dolandırıcılık suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.

Mürettebatı suçladı

Yat trajedisinden birkaç saat sonra TISG'nin CEO'su Giovanni Costantino kamuoyu önünde mürettebatı suçladı. Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte “Yapılan her şey çok uzun bir hatalar zincirini ortaya koyuyor. İnsanlar kamaralarda olmamalıydı, tekne demirde olmamalıydı" dedi ve Bayesian'ın “batmaz” olduğunu sözlerine ekledi. Lynch ailesine yakın bir kaynak "TISG utanç duymalı. Giovanni Costantino tam bir rezalet, umutsuzca suçu üstünden atmaya çalışıyor. Daha tüm cesetler çıkarılmadan medyaya koşarak terbiye yoksunu olduğunu gösterdi. Şimdi de kendi müvekkillerine dava açmak istiyor gibi görünüyor" dedi.

Giorgio Armani yatırımcılarından biri

TISG, Bayesian'ın üreticisi Perini Navi'yi 2021 yılında iflastan satın aldı. Yatırımcılarından biri de Giorgio Armani moda evi. Resmi polis soruşturması henüz başlamamışken böylesine agresif bir tutum takınılması bazı sektör gözlemcilerini sert hamleler yapmaya itti. İtalyan yetkililer geçtiğimiz ay Cutfield ve en az iki mürettebat üyesinin mercek altına alındığı bir kasıtsız adam öldürme soruşturması başlattı. İngiltere'nin Deniz Kazaları Araştırma Şubesi de yatın neden bu kadar ani battığını araştırıyor. La Nazione, TISG'nin Bayesian faciasından önce üç tekne daha inşa etmeyi kabul ettiğini bildirdi. Bu sözleşmelerin değeri, deniz hukuku uzmanı Bertuccelli tarafından açılan davada belirlenen 222 milyon euro'luk meblağın bir parçası. Bacares ayrıca, 2022 yılında Lynch'e karşı İngiltere'de bir hukuk davası kazanan HPE tarafından da takip ediliyor. Şirket 4 milyar dolara kadar tazminat talep etti. Şirketin patronu bu ay Financial Times'a yaptığı açıklamada Bacares'in peşine düşmenin “hissedarların yararına” olduğunu söyledi.