22 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.09.2024 16:07 | Son Güncelleme: 01.09.2024 16:13

Bayesian'ın mürettebatı batma anlarını anlattı: Kurtarabildiğimizi kurtardık

Sicilya açıklarında batan lüks yat soruşturmasına dair sorgulanan iki mürettebat üyesi, Bayesian adlı teknenin batma anlarını anlattı. Matthew Griffiths, mürettebat üyelerinin yolcuları kurtarmak için her şeyi yaptığını söyledi. Savcılar batmaya bir su baskınının neden olduğundan şüpheleniyor
Bayesian'ın mürettebatı batma anlarını anlattı: Kurtarabildiğimizi kurtardık

Mike Lynch'in yatındaki mürettebat, İngiliz teknoloji devi ve diğer altı kişinin ölümüne yol açan felaketin ardından, fırtınanın Sicilya açıklarında gemiyi batırdığı anları ve yolcuları kurtarmak için gösterdikleri çabaları anlattı. İtalyan haber ajansı Ansa'nın cumartesi günü aktardığı yorumlara göre, iki hafta önceki facia gecesi nöbetçi olan Matthew Griffiths, müfettişlere mürettebatın Bayesian'da bulunanları kurtarmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi.

Griffiths, teknenin kaptanı James Cutfield ve gemi mühendisi Tim Parker Eaton, İtalyan makamları tarafından olası bir adam öldürme ve gemi kazası nedeniyle soruşturma altına alındı. Soruşturuluyor olmaları suçlu oldukları anlamına ya da onlara karşı resmi suçlamaların yapılacağı anlamına gelmiyor. Ansa'ya göre Griffiths, “Rüzgar 20 knot (23 mph/37 kph) hızındayken kaptanı uyandırdım. Diğer herkesi uyandırmam için emir verdi" dedi.

Gemi yan yatınca suya atıldıklarını belirten Griffiths, "Sonra tekrar ayağa kalkmayı başardık ve kurtarabildiklerimizi kurtarmaya çalıştık” diyerek Bayesian'ın Sicilya'nın Porticello limanı açıklarında demirlediği 19 Ağustos günü erken saatlerde yaşananları anlattı. 15 kişinin sağ kurtarıldığı kazada Griffiths teknede zorlukla yürüyerek kurtarabildiklerini kurtardıklarını söyledi. Cutfield salı günü savcılar tarafından sorgulandığında sessiz kalma hakkını kullandı, avukatları yıprandığını ve savunma davası oluşturmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu belirtti.

"Tüm kapılar kapalıydı"

İtalyan gazetesi Il Corriere della Sera'nın pazar günü aktardığı yorumlara göre Cutfield bundan önce müfettişlere Griffiths'inkine benzer bir tarif verdi. Gazetenin haberine göre Cutfield, teknenin 45 derece yana yattığını ve bir süre bu pozisyonda kaldığını, daha sonra aniden tamamen sağa doğru düştüğünü aktardı. Parker Eaton daha önce soruşturma hakkında yorum yapmamıştı. Pazar günü Il Corriere'nin aktardığına göre, fırtına tekneyi vurduğunda, makine dairesine erişim sağlayan bir kapı hariç, tüm kapı ve kapakların kapalı olduğunu söyledi. Bu kapının da yatmanın ters tarafında yer aldığını ve bu nedenle batmaya neden olan bir faktör olamayacağını belirtti.

Savcı Raffaele Cammarano geçen hafta yaptığı açıklamada geminin büyük olasılıkla aşağı doğru esen çok güçlü bir rüzgar olan downburst tarafından vurulduğunu söyledi. İtalyan lüks yat üreticisi Perini tarafından inşa edilen Bayesian gibi bir geminin fırtınaya dayanmış olması ve her halükarda bu kadar çabuk batmamış olması gerektiğini söyleyen denizcilik uzmanları, geminin batışının şaşkınlık yarattığını söylüyorlar. Palermo yakınlarındaki Termini Imerese kasabasındaki savcılar, enkazın henüz denizden çıkarılmamış olması nedeniyle soruşturmanın zaman alacağını belirttiler.