08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.10.2023 22:25 | Son Güncelleme: 22.10.2023 23:03

BBC Gazze'deki hastanelerin 'korkunç' durumunu aktardı

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İsrail'in yoğun hava bombardımanı altındaki Gazze'deki son durumu yazdı. Cesetlerin avluya yığıldığı bir hastanedeki manzarayı aktaran BBC Arapça muhabiri Adnan El-Bursh, sağlık çalışanlarının tükenmiş halde olduğunu ifade etti
BBC Gazze'deki hastanelerin 'korkunç' durumunu aktardı

BBC Arapça Servisi'nden Adnan El-Brush ile Sead Seddon, Gazze Şeridi'ndeki hastanelerin durumunu yazdı. Hastanelerde ölülerinin üzerini örtecek malzemelerin bile tükendiğini anlatan gazeteciler, doktorların yaralılara bakmak için adeta birbirleriyle yarıştıklarını aktardı. 

El-Brush ve Seddon'ın bölgedeki "felaket" durumunu gözler önüne seren haberi şöyle:

Gazze'nin merkezindeki El Aksa Şehitleri Hastanesi’nde ölülerin üzerini örtecek malzeme tükeniyor.

Cesetler dışarıdaki bir avluya yığılıyor, dualar ediliyor ve yakınları keder içinde feryat ederek yere yığılıyor.

Hastanenin içinde doktorlar yürüyen yaralılara pansuman yapmak ve ağır yaralıları kurtarmak için mücadele ediyor ama ilaç ve malzeme stokları gün geçtikçe azalıyor.

BBC Arapça muhabiri, yaralılarla dolup taşan bir tesiste doktorların bir sonraki hastaya geçmeden önce işlemleri bitirmek için yarıştığına tanık oldu.

Pazar günü hastaneden gelen görüntülerden bazıları paylaşılamayacak kadar çarpıcı. Ölenler arasında en az iki bebeğin de aralarında bulunduğu çocuklar da var.

Fotoğraf: DepoPhotos

Bahçe cesetlerle dolu

Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı yetkilileri İsrail'in gece boyunca gerçekleştirdiği hava saldırılarında 100'den fazla kişinin öldüğünü açıkladı.

Buna karşılık İsrail ordusu BBC'ye yaptığı açıklamada, "hastanenin bitişiğindeki bölgede bir Hamas liderinin bulunduğunu doğrulayan istihbarat bilgilerine dayanarak, o bölgeden İsrail'e ateş açılması emrini veren" yakın bölgeleri hedef aldığını söyledi.

Pazar sabahı hastaneye yaralı taşıyan araçların akın ettiği görüldü.

Bir personel, "Sabahın ilk ışıklarından beri buradayız ve cesetler hastane bahçesini tamamen doldurdu, üstelik hastane binasının içinde ve dışında dolu olan buzdolaplarındaki cesetler de cabası" dedi.

Söz konusu personel şöyle devam etti: “Cesetler için yeterli kefenimiz yok çünkü sayıları çok fazla. Tüm cesetler parçalara ayrılmış halde geliyor. Cesetlerin şekli bozulmuş ve ezilmiş olduğu için kimliklerini tespit edemiyoruz."

Aynı kişi surumu "dayanılmaz" olarak nitelendirdi ve ekledi: "Daha önce tanık olduğumuz pek çok şeye rağmen, bunlar hiç görmediğimiz sahneler."

Bölge genelinde durum aynı

İsrail-Hamas savaşı üçüncü haftasına girerken bölge genelindeki hastanelerde de benzer sahneler yaşanıyor.

Hastanedeki bir doktorun BBC'ye gönderdiği mesaja göre, Gazze Şehri'nin Tel el-Hava bölgesindeki el-Kudüs Hastanesi’nde 23 doktor ve hemşireden oluşan bir ekip 500'den fazla kişiyi tedavi ederken bombalar yakındaki binaları vurdu.

Kendi güvenliği için ismini vermek istemeyen doktor sesli mesajında, hastanede barınan hastaların ve sivillerin "bir terör hali” içinde yaşadıklarını söyledi.

Doktor, "Yaralıların çoğu ameliyat için birkaç gündür bekliyor" dedi. Doktorun sesli mesajı Norveç Yardım Komitesi'nin acil durum ekibinden Norveçli doktor ve aktivist Mads Gilbert tarafından iletildi.

Bazıları öldürüldüğü ve diğerleri de bölgeye ulaşamadığı için sağlık personeli tükenmiş durumda. Kalan personel şu anda binalarını orada barınan 1200 yerinden edilmiş insanla paylaşıyor.

Doktor, "Burada çeşitli yaralanmaları olan 120 yaralı var, 10 hasta yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı ve yaklaşık 400 kronik hastamız var" dedi ve şöyle devam etti:

"Burada yaklaşık 1200 yerinden edilmiş vatandaş var -bu kadar çok sayıda insanı taşımak kolay değil, bu yüzden tahliye etmemeye karar verdik."

Fotoğraf: DepoPhotos

Gazze’ye hiç yakıt girmedi

Yüz binlerce insan Gazze'nin güney bölgelerine kaçtı, ancak binlerce kişi de Gazze'nin kuzeyindeki evlerinde kaldı.

Cumartesi günü ilk 20 yardım kamyonunun Mısır üzerinden Gazze'ye girebilmesine rağmen Gazze'deki hastaneler malzeme sıkıntısı çekiyor.

Bazı gıda ve tıbbi malzemelerin geçişine rağmen, çatışmaların başlamasından bu yana Gazze'ye hiç yakıt girmedi. Hastaneler elektrik için yakıtla çalışan jeneratörlere bel bağlamış durumda.

Kuvözlerde 120 bebek var

Pazar günü Unicef, kuvözlerde bulunan 120 bebeğin -ki bunların arasında 70 prematüre yenidoğan da solunum cihazına bağlı- Gazze'nin İsrail'den aldığı elektrik kesildiğinde devreye sokulan yedek jeneratörlere bağlı makinelere bağımlı olduğu uyarısında bulundu.

Unicef Sözcüsü Jonathan Crickx, "Şu anda kuvözlerde 120 yenidoğanımız var, bunlardan 70'i mekanik ventilatörde ve elbette bu konuda son derece endişeliyiz" dedi.

Filistinliler için Tıbbi Yardım adlı yardım kuruluşunun Gazze direktörü Fikr Shalltoot, prematüre bebeklerden bazılarının son çatışmalar sırasında doğduğunu söyledi.

Shalltoot, BBC'ye yaptığı açıklamada, "O koğuşta, annesi bir hava saldırısında öldürüldükten sonra doktorların kurtarmayı başardığı 32 haftalık bir bebek var. Anne ve tüm aile öldü ama bebek kurtarıldı” dedi.

Jeneratörler çalışmayı durdurursa çocuk ve aynı koğuştaki diğerleri için ölümün kesin olduğunu söylüyor.

Jeneratörleri çalıştıracak yakıt ise yetersiz.