İsrail’in yoğun saldırıları ve ablukası altındaki Gazze'deki çocuklar ölüm ve yaralanma riskinin yanı sıra ağır travmaya maruz kalıyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısının ardından İsrail güçlerinin 16 gündür süren bombardımanında 1750 çocuğun öldüğünü açıkladı. Bu rakam günde ortalama 110 çocuk demek. Binlerce çocuk da yaralandı.
Gazze'de görev yapan Psikiyatrist Fadel Abu Heen, savaşın çocuklar üzerindeki psikolojik etkisinin görüldüğünü söyledi. Çocuklar "kasılmalar, yatak ıslatma, korku, saldırgan davranışlar, sinirlilik ve ebeveynlerinin yanından ayrılmama gibi ciddi travma semptomları geliştirmeye başladı” dedi.
Gazze'nin neredeyse yarısı çocuk
İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre; Dr. Heen, "Bazıları doğrudan tepki verdi ve korkularını ifade etti. Acil müdahaleye ihtiyaçları olsa da, yaşadıkları korku ve travmayı içlerinde saklayan diğer çocuklara göre daha iyi durumda olabilirler” değerlendirmesinde bulundu.
Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun neredeyse yarısı çocuklardan oluşuyor. Bu çocuklar 7 Ekim'den bu yana neredeyse sürekli bombardıman altında yaşıyorlar ve birçoğu evlerini terk ettikten sonra BM tarafından işletilen okullardaki geçici barınaklara dolduruldular ve yiyecek ya da temiz suya çok az erişimleri var.
Bir okula sığınan altı çocuk annesi Tahreer Tabash şunları söyledi: "Çocuklarımız geceleri çok acı çekiyor. Bütün gece ağlıyorlar, istemeden altlarına kaçırıyorlar” dedi.
“Anksiyete tsunamisine tanık oluyoruz”
İsrail Pediatri Derneği Başkanı Zachi Grossman'a göre İsrailli çocuklar da 7 Ekim'den bu yana artan travma belirtileri gösteriyor. Grossman, İsrailli haber sitesi Ynet'e verdiği demeçte, "Çocuklar arasında anksiyete belirtileri tsunamisine tanık oluyoruz" dedi ve konunun "yeterince ele alınmadığını" söyledi.
Grossman, “Çocuk hastanelerini ziyaret eden çocukların yaklaşık yüzde yüzde 90’ı anksiyeteden şikâyet ediyor. Birçoğu anksiyeteden muzdarip ve bu kesinlikle geçmişte görmediğimiz bir şey. Bu sorunun eskisinden çok daha uzun süreli olacağının farkına varılmaya başlandı” şeklinde konuştu.
Bombaların altında bir yaşam
Gazze'de 15 yaşındaki bir çocuk hayatı boyunca beş kez yoğun bombardımana maruz kaldı: 2008-2099, 2012, 2014, 2021 ve bugün.
Önceki çatışmalardan sonra yapılan araştırmalar, Gazze'deki çocukların çoğunun travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösterdiğini ortaya koymuştu.
BM çocuk ajansı Unicef, 2012'deki Bulut Sütunu Operasyonu'ndan sonra çocukların yüzde 82'sinin ya sürekli ya da genellikle ölüm korkusu içinde olduğunu tespit etmişti.
Unicef'in diğer bulguları arasında şunlar bulunuyor: Çocukların yüzde 91'i çatışma sırasında uykularının bozulduğunu; yüzde 94'ü ebeveynleriyle birlikte uyuduklarını; yüzde 85'i iştahlarının değiştiğini; yüzde 82'si kızgın hissettiğini; yüzde 97'si güvensiz hissettiğini; yüzde 38'i suçlu hissettiğini; yüzde 47'si tırnaklarını yediğini; yüzde 76'sı kaşındığını veya hasta hissettiğini bildirdi.
2008-2009'daki üç haftalık Dökme Kurşun Operasyonu'ndan sonra Gazze toplum ruh sağlığı programı tarafından yapılan bir araştırma, altı yaşın üzerindeki çocukların yüzde 75'inin travma sonrası stres bozukluğunun bir veya daha fazla belirtisinden muzdarip olduğunu ortaya koydu.