İngiliz medya kuruluşu BBC, eski futbolcu ve yorumcu Gary Lineker'in hükümet eleştirisi yapmasının ardından politik tartışmaların odağına oturdu. Kurumun, yıllık 1 milyon 350 bin sterlin brüt maaşla en çok kazanan çalışanı Gary Lineker, hükümetin mülteci politikasını eleştirince yayın akışını iki gün üst üste aksatan olayları tetikledi.
Sosyal medyadan sert eleştiri
BBC’nin en önemli futbol programı Match of the Day'i (Günün Maçı) 1999’dan beri sunan Lineker, hükümetin, ülkeye yasa dışı yollardan girenlerin iltica başvurusunda bulunma hakkını ortadan kaldıran teklifini “Korkunç ve acımasız” diye niteledi. Sosyal medyada kendisine gösterilen tepkiler üzerine, “Nazi Almanyası dönemine benzer bir dilin kullanıldığı” yorumunu yaptı.
Çalışanlar kararı boykot etti
Bu paylaşım üzerine BBC, Lineker’in önceki günkü programını sunmasına izin verilmedi. Kanalın diğer çalışanları da Lineker’e destek için boykot kararı alınca hafta sonu boyunca tüm Spor programlarında yayınlar yapılamadı. BBC Genel Müdürü Tim Davie aksaklıklar nedeniyle, ruhsat ücreti ödeyerek kurumu finanse eden izleyicilerden özür diledi. Hükümetten baskı gördükleri iddiasını reddeden Davie, “Gary’nin yeniden ekrana çıkmasını sağlamak” için uğraştıklarını söyledi.
Hafta sonu ekrana çıkması gündemde
Daily Mail'in aktardığına göre, pazar günü yapılan görüşmelerin ardından BBC gerilimi düşürdü. Britanya merkezli tabloid, Lineker'in gelecek hafta sonu itibariyle programına dönebileceğini ve kısa süre içinde bir açıklama beklendiğini aktardı.
Paylaşımlarına dikkat edecek
The Times'ın haberine göre Lineker, bir özür yayımlamayı ve "gelecekte sosyal medya paylaşımları konusunda daha dikkatli olmayı" kabul etti.
Milyonlarca sterlik tazminat söz konusu
The Independent'ın haberine göre BBC'nin üst düzey yöneticileri Lineker'i kovmaları durumunda milyonlarca sterlin tazminat ödemek durumunda kalacaklarını ve açılacak potansiyel iş davalarını kaybedeceklerini düşünüyor. BBC News'ten yapılan açıklamada, "sorunun aşılması için umut olduğu, ancak tüm anlaşmazlıkların aşılmadığı" ifade edilmişti.
Daha fazla bilgi
Gary Lineker, Twitter hesabında, İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın Avam Kamarası'ndaki konuşmasının klibini, "Aman tanrım, bu korkunç ötesi" yorumuyla birlikte paylaştı. Lineker, kendisine "ileri gittin" diyen bazı kullanıcılara yanıt verirken de, "Biz önde gelen diğer Avrupa ülkelerinden çok daha az mülteci alıyoruz" diyerek, şunları söyledi: "Bu, en korumasız insanları hedefleyen ölçüsüzce ve acımasız bir politikadan başka bir şey değil. Kullanılan dil de Almanya'da 30'larda kullanılandan pek farklı değil. Bu durumda ben mi ileri gitmiş oluyorum?"