16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.07.2023 15:15 | Son Güncelleme: 06.07.2023 15:23

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: Prigojin Rusya'ya döndü

Rusya’da rejimi sarsan ve 36 saat süren silahlı kalkışma sonrası Belarus'a sığınan Wagner'in lideri Yevgeniy Prigojin'in ülkesine döndüğü ortaya çıktı. Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko "Prigojin Rusya'ya döndü, St. Petersburg'da" dedi
Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko: Prigojin Rusya'ya döndü

Prigojin ve Wagner Grubu askerlerinin Rus ordusuna karşı başlattığı kısa süren isyanından en kârlı çıkan isim olarak kabul edilen Belarus’un entrikacı lideri Aleksandr Lukaşenko bugün kafaları karıştıran bir açıklama yaptı. Prigojin ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerde aracı rolüyle öne çıkan Lukaşenko, daha önce ülkesine sığındığını açıkladığı Prigojn'in şu anda Rusya'nın ikinci büyük kenti St Petersburg'da olduğunu hatta Moskova'ya da gitmiş olabileceğini söyledi.

Lukaşenko, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kendisi artık Belarus topraklarında değil" ifadesini kullandı. Dahası Lukashenko, Wagner güçlerinin Belarus'a konuşlanması konusunun henüz çözüme kavuşturulmadığını, bunun Moskova ile Wagner'e bağlı olduğunu söyledi.

"Putin onu ortadan kaldırmayacak"

Yakın gelecekte Putin'le görüşeceğini belirten Lukaşenko, Wagner liderinin patronunun durumuna ilişkin ise "Tamamen özgür ve Putin onu ortadan kaldırmayacak" dedi.

Bu arada uçuş takip verilerine göre Yevgeny Prigojin ile bağlantılı bir uçak çarşamba günü St Petersburg'dan Moskova'ya doğru yola çıktı. Perşembe günü de Rusya'nın güneyine doğru hareket etti. Ancak paramilieter grubun patronunun uçakta olup olmadığı netlik kazanmadı.