16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.07.2023 10:57 | Son Güncelleme: 04.07.2023 12:58

Wall Street Journal iddiası: Prigojin'in şirketi Putin’in 3 çocuğunun annesine verildi

Paralı asker grubu Wagner’in sahibi Yevgeni Prigojin’in gerçekleştirdiği isyan girişimi durduruldu. Fakat Prigojin'in gücü giderek azalıyor. WSJ, Prigojin'e ait olan medya kuruluşunun yönetiminin isyan sonrasında Putin’in 3 çocuğunun annesi olduğu düşünülen Alina Kabaeva'ya verileceğini öne sürdü
Wall Street Journal iddiası: Prigojin'in şirketi Putin’in 3 çocuğunun annesine verildi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşında cephede aktif rol alan paralı asker grubu Wagner'in lideri Prigojin, 23 Haziran’da Rus ordusunun Wagner kamplarına saldırı düzenlediğini belirterek isyan başlattı, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Gerasimov'un, Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia etti. Wagner savaşçıları ise Ukrayna’yı terk ederek, Rusya’nın Ukrayna sınırındaki Rostov bölgesine girdi. 

Kremlin destekli yeni askeri müteahhitler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in uzun süredir müttefiki olan Wagner'in Ukrayna, Orta Doğu ve Afrika'da görevlendirdiği 30 bin paralı asker, hacker ve para babasından bazılarını avlamak için Rus sosyal medya ağlarında işe alım ilanları yayınlıyor. 

Prigojin'in nerede olduğu bilinmiyor

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’nun arabuluculuğuyla gerçekleşen müzakerelerin ardından Prigojin, Rusya'da gerilimi azaltmayı kabul etmiş ve askerlerini geri çekmişti. Prigojin'in nerede olduğu bilinmiyor. Paralı asker şefi ile Kremlin arasındaki anlaşmaya aracılık eden Belarus Devlet Başkanı Prigojin'in salı günü ülkeye geldiğini söyledi.

Medya grubuna el kondu

Rusya'da kısa süreli krize neden olan Wagner lideri Prigojin için yeni kararlar alındı. Amerikan Wall Street Journal Gazetesi, Rus yetkililerin Prigojin’e ait Patriot Medya Grubu’ndaki bilgisayar ve sunuculara el koyduğunu yazdı. Haberde ayrıca şirketin yeni sahibinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 3 çocuğunun annesi jimnastikçi Alina Kabaeva olacağı öne sürüldü.

Bir şirket çalışanı Journal tarafından incelenen kısa mesajlarında Prigojin'in isyandan önceki haftalarda bazı varlıklarını çalışanlarına devrettiğini ve bunun da hükümetin el koymasını daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi.  Mayıs ayında Prigojin, Patriot Media Group'un denetim kurulu başkanlığına şirket çalışanı Abbas Juma tarafından getirildi. Juma atandığını doğruladı ancak bunu kendisinin istemediğini ve nedenini bilmediğini söyledi ve "Prigojin hiçbir şeyi karşılıksız yapmayan çok akıllı ve sağduyulu bir insandır" dedi.

Petersburg valisi ve uzun süredir Prigojin'e muhalif olan Alexander Beglov, cuma günü Rus televizyonuna verdiği demeçte Wagner patronunu şehir ekonomisini kontrol altına almaya çalışan kirli bir işin arkasında olmakla suçladı ve "Şimdi herkes kimin gerçekten başkanımızın yanında olduğunu ve kimin ülkemiz için kanlı bir iç kavga istediğini gördü" dedi. 

Sadece paralı askerlikle ilgilenmiyor

Prigojin'in iş imparatorluğu daha çok paralı askerlik faaliyetleriyle biliniyor ama aynı zamanda finans, inşaat, tedarik ve lojistik, madencilik ve doğal kaynaklar, hatta Prigojin'in kızı Polina tarafından kontrol edilen Sporthorses Management adlı bir şirketi de içeriyordu. 

Journal tarafından incelenen organizasyon şemalarına göre, yabancı iç savaşlara paralı asker göndermek için kullandığı şirketler başka şirketlerin zincirleri içinde yer alıyor. Petersburg merkezli bir finans firması olan M-Invest'in bir yan kuruluşu olan ve güvenlik görevlilerini görevlendiren Sewa Güvenlik Hizmetleri de bu şirketler arasında yer alıyor.

Wagner'in yükselişini yakından izleyen eski bir üst düzey ABD'li yetkili, "Asıl soru, Afrika ve ötesinde faaliyet gösteren, ayrı ayrı kurulmuş ancak koordineli birçok kuruluşun, Prigojin'in rehberliği ve belki de onları bir arada tutma korkusu olmadan bir ağ olarak işlev görmeye devam edip etmeyeceğidir" dedi.