16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 23:05 | Son Güncelleme: 21.07.2024 23:14

Biden için 25'inci madde çağrısı: Bir başkan nasıl görevden alınabilir?

Cumhuriyetçi Parti Biden’ın adaylıktan çekilmesinin ardından Beyaz Saray’dan da ayrılması gerektiğini söylüyor. Peki Biden bu çağrıya direnirse nasıl görevden alınabilir?
Biden için 25'inci madde çağrısı: Bir başkan nasıl görevden alınabilir?

Cumhuriyetçiler bir başkanın görevlerini yerine getirememesi durumunda halefiyeti düzenleyen Anayasa'nın 25’inci ek maddesi yoluyla Biden'ın zorla görevden alınmasını önerdi: “Biden yeniden seçilmek için uygun değil, görevini yerine getirmek için uygun değil. 25’inci ek madde uygulanmalı.”

Anayasanın 25. Ek Maddesi nedir?

ABD Anayasası'nın 25. Ek Maddesi, bir ABD başkanının görevini yerine getiremeyeceğine kanaat getirilmesi durumunda, başkanın görevden alınarak yerine başkan yardımcısının geçici olarak görevi devralmasını içeriyor.

Maddenin uygulanması için ise Başkan yardımcısı Kamala Harris’in başkanı görevden alma kararına kabine üyelerinin salt çoğunluğunun destek vermesi gerekiyor.

Harris’in böyle bir adım atması durumunda ise Biden’ın Kongre’ye bir mektup göndererek karara itiraz etme hakkı bulunuyor. Kamala ve kabine üyelerinin ise bu kararı savunmaları için 4 gün süresi bulunuyor.
4 günlük sürenin sonunda Kongre bir oylama yapıyor ve her iki kanatın 3'te 2'sinin desteğini alması durumunda Biden görevden alınabiliyor. Bu da karara 67 Senatör ve 290 Temsilciler Meclisi üyesinin destek vermesi gerektiği anlamına geliyor.

Ayrıca, kabine yerine Kongre de başkanın görevini yapıp yapamayacağını değerlendirmek üzere kendi bünyesinde bir ekip de kurabiliyor.