16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.07.2024 20:53 | Son Güncelleme: 22.07.2024 00:38

Joe Biden adaylıktan çekildi: İşte dakika dakika yaşananlar

ABD Başkanı Joe Biden başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıkladı. Döneminin geri kalan kısmında başkanlık görevlerine odaklanacağını belirten Biden, "Bu hafta kararımla ilgili konuşma yapacağım" dedi. Kremlin ise çekilme kararını "Seçimlere hala 4 ay var, çok şey değişir" şeklinde yorumladı
Joe Biden adaylıktan çekildi: İşte dakika dakika yaşananlar

ABD Başkanı Joe Biden beklendiği gibi başkanlık yarışından çekildiğini duyurdu. İşte Biden'ın kararı sonrası dakika dakika yaşananlar:

00:35: Başkan Biden, Başkan Yardımcısı Harris'i desteklemiş olsa da, delegeler Ağustos ayında oy kullanana kadar yeni aday resmiyet kazanmayacak. Biden yarıştan çekilmeden önce Demokratik Ulusal Komite, Ağustos ayının ilk haftasında bir yoklama yapmayı planladığının sinyalini vermişti, ancak şimdi devam edip etmeyeceği belli değil. Yoklama yapılmazsa, yeni aday 19 Ağustos'ta başlaması planlanan kurultayda seçilecek.

00:18: Başkan Biden'ın ana kampanya komitesi, Federal Seçim Komisyonu'na gönderdiği bir mektupla kampanya adını "Biden" yerine "Harris" olarak değiştirdi.

23:59: Harris, Biden'ın yarıştan çekildiğini açıklamasından yaklaşık üç saat sonra X'te yaptığı bir paylaşımda bağış çağrısında bulundu.

23:37: Başkan Yardımcısı Kamala Harris, bir sonraki Demokrat başkan adayı olmak için Başkan Joe Biden'ın desteğini aldı; bu onu büyük bir siyasi partinin aday listesine liderlik eden ilk Siyah kadın ve ilk Asyalı Amerikalı yapacak.

23:15: Başkan Yardımcısı Kamala Harris yaptığı açıklamada, Başkan Joe Biden'ın desteğini almaktan onur duyduğunu söyledi. Bu açıklama Beyaz Saray'dan değil, Biden-Harris kampanyası tarafından yapıldı.

22:52: Eski Başkan Barack Obama sosyal medya hesabından yaptığı yazılı açıklamada Biden'ın kararını şu sözlerle değerlendirdi: "Joe Biden ABD'nin en önemli başkanlarından biri olmanın yanı sıra benim için de değerli bir dost ve ortak olmuştur. Bugün aynı zamanda onun ne kadar vatansever biri olduğunu bir kez daha hatırladık"

22:45: ABD Başkanı Joe Biden'ın, 5 Kasım'da yapılacak seçimler için adaylıktan çekildiğini duyurması üzerine Cumhuriyetçiler "Biden, adaylığa uygun değilse, başkanlığa da değildir, istifa etmelidir" yönünde mesajlar vermeye başladı.

22:41: Polonya Başbakanı Donald Tusk, Başkan Biden'ın Polonya'yı, Amerika'yı ve dünyayı daha güvenli, demokrasi ve özgürlüğü daha güçlü kılan zorlu bir karar aldığını söyleyerek Başkan'ın hamlesini övmekte gecikmedi. X'te Lehçe de yazdığı paylaşımda Tusk şöyle devam etti: "Belki de hayatınızdaki en zor karardı"

22:38: Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD Başkanı Joe Biden'ın 5 Kasım'da düzenlenecek seçimler için adaylıktan çekilmesi ile ilgili olarak, "Seçimlere hala 4 ay var ve bu, birçok şeyin değişebileceği uzun bir dönem" değerlendirmesinde bulundu.

22:32: Biden'ı kamuoyu önünde ya da özel olarak kenara çekilmeye çağıran tüm önde gelen Demokratlar, Biden'ın bugün attığı adımı "vatanseverlik" olarak nitelendiriyor ve bunun Biden'ın ülkeyi kendinden üstün tuttuğunu gösterdiğini savunuyor.

22:27: Pensilvanya Valisi Josh Shapiro sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: "Başkan Biden, Senato'da, Başkan Yardımcısı olarak ve modern tarihin en önemli başkanlarından biri olarak ülkemize onurlu bir şekilde hizmet etmiş bir vatansever. Başkan Biden ülkemizi ileriye taşımak, demokrasimizi savunmak ve gerçek özgürlüğü korumak için inanılmaz işler başardı. Onunla birlikte çalışmaktan gurur duyuyorum"

22:25: Beyaz Saray'a yakın bir kaynak, Washington Post'a yaptığı açıklamada Başkan Biden'ın sosyal medya üzerinden duyuruyu yapmadan önce Başkan Yardımcısı Harris'i aradığını söyledi.

22:23: Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Biden'ın kararı sonrası X hesabından şu açıklamayı yaptı: Başkan Joe Biden, ülkemizi her zaman ilk sıraya koyan vatansever bir Amerikalıdır. Vizyonu, değerleri ve liderlik mirası onu Amerikan tarihinin en önemli Başkanlarından biri yapıyor. Amerika'nın vaatlerine her zaman inandığı ve insanlara kendilerini gerçekleştirme fırsatı verdiği için Başkan Biden'a minnettarım. Tanrı Amerika'yı Joe Biden'ın büyüklüğü ve iyiliği ile kutsamıştır"


22:21: Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in Biden'ın yerine geçmesi en muhtemel isim olmasının pek çok sebebi var: Öncelikle seçmenler arasında diğer potansiyel rakiplere kıyasla en fazla isim tanınırlığına sahip. Ayrıca daha önce 2020'de bir başkanlık kampanyası yürütmüştü. Her ne kadar başarısız olsa da, Cumhuriyetçilerin Harris'e yönelik saldırılarının birçoğu yeniden gündeme gelecek ve kamuoyunun Harris'e yönelik algısına şimdiden yerleşmiş durumda. 

22:19: Eski Başkan Bill Clinton ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i başkan adayı olarak desteklediklerini duyurdu. Ortak bir açıklama yapan Clinton’lar, “Başkan Yardımcısı Harris'i destekleme konusunda Başkan'a katılmaktan onur duyuyoruz ve kendisini desteklemek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

22:16: Başkan Joe Biden yeniden aday olmamaya karar verdiğine göre, geleneksel önseçim sezonu çoktan sona erdiğinden Demokratlar eşi benzeri görülmemiş bir zorlukla karşı karşıya. Biden Pazar günü Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i bu sonbaharda Demokratların adayı olması için destekledi, ancak bu durum Harris'i otomatik olarak aday yapamaz.

Bireysel delegeler artık partinin adayını Chicago'daki kurultay katında ya da potansiyel olarak Ağustos başında yapılması planlanan sanal bir seçim sırasında seçecek. Bu delegeler sadece Biden'a oy verme sözü vermekle kalmıyor, aynı zamanda kampanyası tarafından da onaylanıyorlar. Dolayısıyla, kongre delegelerinin çoğunluğu yeni bir aday seçmeye karar verebilirse de, bunu yapmak başkanın kendi destekçilerinden büyük bir fireyi beraberinde getirebilir.

Yerine geçecek kişinin belirlenmesi yıpratıcı bir süreçle olabilir. Delegeler, yoğun lobi faaliyetlerinin ardından bir dizi oylamayla kimi seçeceklerine karar verecekler. 

22:03: Yatırımcılar Biden'ın adaylıktan çekilme kararının Trump'ın seçim şansı üzerindeki potansiyel etkisini hafta boyu takip edecek. Biden'ın kötü münazara performansından bu yana piyasalarda Trump etkisi vardı. Yeni siyasi kargaşanın ortasında ABD doları güçlenebilir. Ancak ikinci bir Trump başkanlığı için pozisyon alma yolları olarak görülen bazı işlemlerde de bir gevşeme olması muhtemel. Bu durum, özellikle bahis piyasalarının Biden'ın görevden ayrılmasının Cumhuriyetçilerin Beyaz Saray'ı geri alma ihtimalini düşürdüğüne işaret etmesi halinde geçerli. 

22:02: Adının açıklanmaması kaydıyla konuşan bir Demokrat bağışçı, yeni Demokrat aday olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i tercih ettiklerini, ancak ortaya atılan diğer alternatifleri de destekleyeceklerini söyledi. Bunlar arasında Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Pennsylvania Valisi Josh Shapiro ve Arizona Senatörü Mark Kelly yer alıyor.

21:46: ABD Başkanı Joe Biden'ın eşi Dr. Jill Biden, Başkan'ın çekilme kararını duyurduğu paylaşımını çift pembe kalp emojisiyle birlikte Instagram'da yeniden paylaştı. Jill Biden'ın bu hafta içinde Paris Olimpiyatları'na gidecek ABD delegasyonuna liderlik etmesi bekleniyor.

 

21:43: Başkan Joe Biden'ın yedek aday olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i desteklediğini açıklamasının ardından CNN'e konuşan üst düzey bir Demokrat yetkili, partinin diğer ileri gelenlerinin de aynı şeyi yapacağına inandıklarını söyledi.

21:39: Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Başkan Joe Biden'ın seçim yarışından çekildiğini açıklamasının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımında kendisine teşekkür etti. Whitmer ayrıca seçimdeki rolünün aynı kalacağını ve Donald Trump'ı durdurmak için elinden geleni yapacağını kaydetti.

21:37: Biden, Delaware'deki yazlığında Covid-19'dan kurtulmaya çalışırken, başkanlık adaylığından çekildiğini alışılagelmedik bir şekilde sosyal medya kanalı üzerinden dünyaya duyurarak dikkat çekti.

21:33: Biden çekilmeden önce Demokratlar, partinin kurultayında delegelerin oyları için yarışacak potansiyel yedek adaylar için açık bir süreç olup olmayacağı ya da partinin başkan adayı olarak Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in arkasında sıraya girip onun yeni bir başkan yardımcısı seçip seçmeyeceği konusunda bölünmüştü. Ancak zaman kısa ve adaylık için ona kimin meydan okuyabileceği henüz belli değil.

21:31: Biden X hesabından yaptığı açıklamada adaylık için yardımcısı Kamala Harris’e destek verdiğini duyurdu. Biden’ın açıklaması şöyle: "Demokrat dostlarım, adaylığı reddetmeye ve görev süremin geri kalanında tüm enerjimi başkanlık görevime odaklamaya karar verdim. 2020'de partinin adayı olarak ilk kararım Kamala Harris'i başkan yardımcım olarak seçmek oldu. Ve bu verdiğim en iyi karar oldu. Bugün Kamala'nın bu yıl partimizin adayı olması için tam desteğimi ve onayımı sunmak istiyorum. Demokratlar, bir araya gelip Trump'ı yenmenin zamanı geldi. Hadi bunu yapalım"

21:30: Demokrat Partili California Valisi Gavin Newsom, Biden'ın 2024'te yeniden seçilmek üzere aday olmayacağını açıklamasından dakikalar sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Başkan Joe Biden'a teşekkür etti. Newsom şu sözleri kaydetti: "Başkan Biden olağanüstü bir başkan oldu. Çalışanlar için çok mücadele eden ve tüm Amerikalılar için şaşırtıcı sonuçlar sağlayan bir lider. Tarihe en etkili ve özverili başkanlardan biri olarak geçecek"

21:25: AP: Demokratlardan bir yetkili, Biden'ın görev süresinin geri kalanını tamamlamayı planladığını doğruladı.

21:20: Başkan Joe Biden'ın başkanlık yarışından çekilmesi, 81 yaşındaki başkanın sağlığı hakkında haftalarca süren endişelerin ardından geldi. Ayrıca eski başkan Donald Trump'a karşı etkili bir şekilde kampanya yürütme ve ülkeyi dört yıl daha yönetme yeteneği konusunda da pek çok şüphe vardı. Biden'ın kararının, görev süresinin geri kalanında başkanlık görevlerini yerine getirme kabiliyeti konusunda da soru işaretleri yaratması muhtemel. 1968'de Başkan Lyndon Johnson'ın ikinci bir dönem için aday olmama kararını hatırlatan bu karar, on yıllardır ilk kez bir ABD başkanının yeniden seçilme yarışından çekilmesi anlamına geliyor.

21:19: Biden çekilme kararını paylaşmasının üzerinden bir saat geçmeden bağış için X hesabından paylaşım yaptı ve kampanyası için bağış istedi.

21:16: Biden'ın çekilme kararı sonrası "Jill Biden yarıştan çekildi" paylaşımına Elon Musk, kahkaha emojisi ekleyip yeniden paylaştı.

21:12: ABD Başkanı Joe Biden'ın 2024 yarışından çekildiğini açıklamasından dakikalar sonra CNN ile bir telefon görüşmesi yapan eski Başkan Donald Trump, Biden'ı "ABD tarihindeki açık ara en kötü başkan" olarak tanımladı. Demokratların adayının kim olacağı belli olmasa da Trump, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'i yenmenin Biden'ı yenmekten daha kolay olacağını düşündüğünü söyledi.

20:46: ABD Başkanı Biden, adaylıktan çekildiğini duyurdu ve X hesabından paylaştığı yazılı açıklamada şu satırlara yer verdi:

"Amerikalı dostlarım, geçtiğimiz üç buçuk yıl boyunca ulus olarak büyük ilerleme kaydettik. Bugün Amerika dünyanın en güçlü ekonomisine sahip. Ulusumuzu yeniden inşa etmek, yaşlılar için reçeteli ilaç maliyetlerini düşürmek ve uygun fiyatlı sağlık hizmetlerini rekor sayıda Amerikalıya ulaştırmak için tarihi yatırımlar yaptık. Zehirli maddelere maruz kalan bir milyon gaziye kritik derecede ihtiyaç duydukları bakımı sağladık.

Son 30 yılın ilk silah güvenliği yasasını geçirdik. İlk Afro-Amerikan kadını Yüksek Mahkeme'ye atadık. Ve dünya tarihindeki en önemli iklim mevzuatını geçirdik. Amerika liderlik etmek için hiç bugünkü kadar iyi bir konumda olmamıştı.

Bunların hiçbirinin siz Amerikan halkı olmadan yapılamayacağını biliyorum. Birlikte, yüzyılda bir görülen bir salgının ve Büyük Buhran'dan bu yana yaşanan en kötü ekonomik krizin üstesinden geldik. Demokrasimizi koruduk ve muhafaza ettik. Ve dünyanın dört bir yanındaki ittifaklarımızı yeniden canlandırdık ve güçlendirdik.

Başkanlık görevime odaklanacağım

Başkanınız olarak hizmet etmek benim için hayatımın en büyük onuru oldu. Her ne kadar yeniden seçilmek istesem de, görevimden ayrılmamın ve görev süremin geri kalanında yalnızca Başkanlık görevimi yerine getirmeye odaklanmamın partim ve ülkem için en iyisi olacağına inanıyorum.

Bu hafta içinde kararımla ilgili olarak ulusa daha ayrıntılı bir şekilde sesleneceğim. Şimdilik, yeniden seçilmem için çok çalışan herkese en derin şükranlarımı sunuyorum. Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tüm bu çalışmalarda olağanüstü bir ortak olduğu için teşekkür etmek istiyorum. Ve bana duyduğunuz inanç ve güven için Amerikan halkına en içten şekilde minnettarım.

Bugün her zaman inandığım şeye inanıyorum: Birlikte olunca Amerika'nın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Sadece Amerika Birleşik Devletleri olduğumuzu unutmamalıyız"