26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.05.2023 10:48 | Son Güncelleme: 30.05.2023 10:57

Biden, telefonla Erdoğan’ı tebrik etti: Görüşmede F-16 satışı gündeme geldi

ABD Başkanı Joe Biden, yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayarak tebrik etti. İki lider arasında F-16 satışı ve İsveç'in NATO'ya üyeliğinin gündeme geldiği konuşuluyor
Fotoğraf: NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi - Madrid (2022)
Fotoğraf: NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi - Madrid (2022)

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Cumhurbaşkanı Seçimi ikinci turundaki başarısından dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak tebrik etti. Reuters’ın aktardığına göre, Beyaz Saray’dan ayrılmadan önce gazetecilere konuşan Biden, görüşmede Erdoğan’ın F16 savaş uçaklarının satışını gündeme getirdiğini, kendisinin de cevaben İsveç'in NATO'ya üyeliğinden bahsettiğini söyledi.

Beyaz Saray'dan açıklama 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Joe Biden, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Türkiye Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçilmesinden dolayı tebrik etmek için aradı." ifadesine yer verildi. Açıklamada, iki liderin, ABD ve Türkiye arasındaki "işbirliğini derinleştirmek için yakın ortaklar olarak" birlikte çalışmaya devam etme konusundaki ortak kararlılıklarını ifade ettikleri belirtildi.

Telefon görüşmesinde ayrıca, 11-12 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta düzenlenecek olan NATO Zirvesi'nde "transatlantik güvenliğin güçlendirilmesi de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel sorunların üstesinden gelmeye hazır olma konusunun"​​​​​​​ gündeme geldiği kaydedildi.

Daha fazla bilgi

Türkiye, 40 adet F-16 ile birlikte 80’e yakın modernizasyon kiti almak için ABD’ye başvurmuştu. Ancak Ankara’nın talepleri, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularına karşı çıkması nedeniyle sekteye uğramıştı. ABD’de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi Parti’den senatörler, Şubat ayında Biden’a yazdıkları mektupla Türkiye’ye 20 milyar dolarlık F-16 satışının, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımı onaylanana kadar ertelenmesi çağrısında bulunmuştu. Biden yönetimi ise Nisan ayının sonlarına doğru, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya katılımına onay vermesinin ardından 259 milyon dolar değerindeki 'modernizasyon kiti' satışına ilişkin bildirimini ABD Kongresi’ne iletti.

Kaynaklar: BBC- Reuters