18 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.01.2024 09:45 | Son Güncelleme: 24.01.2024 20:53

Biden-Trump rövanşı ihtimali yükseliyor: İkisi de New Hampshire'da adaylık yarışını kazandı

ABD'de yapılan kamuoyu yoklamalarına göre seçmenler Biden-Trump rövanşı istemediklerini söyleseler de bu ihtimal her geçen gün artıyor. Son olarak ikisi de New Hampshire'daki adaylık yarışını kazandı
Biden-Trump rövanşı ihtimali yükseliyor: İkisi de New Hampshire'da adaylık yarışını kazandı

ABD'de 5 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçimleri için adaylık yarışı sürüyor. New Hampshire bu kez şaşırmadı. Bunun yerine, kararsızlığıyla meşhur seçmenleri Cumhuriyetçilerde yarışı en önde giden eski başkan Donald Trump'ı onayladı. Meydan okuyan Nikki Haley'e karşı kazandığı zafer, Trump'ın Cumhuriyetçi seçmenler üzerindeki hakimiyetini pekiştirdi ve herhangi bir rakibinin onu geçme şansını önemli ölçüde azalttı.

Daha önce ilk iki yarışı kazanan olmadı

Daha önce hiçbir başkan adayı, Trump'ın yaptığı gibi önseçim takvimindeki ilk iki yarışmayı kazanıp partinin genel seçim adayı olarak ortaya çıkamamış ve Başkan Joe Biden ile arasında zaten oldukça muhtemel olan rövanş ihtimalini önemli ölçüde arttırmamıştı. Haley, ön seçim sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Bu yarış henüz bitmedi. Gidilecek düzinelerce eyalet kaldı" diye konuştu.

Genç aday çağrılarını bastıracak

ABD Başkanı Joe Biden da New Hampshire'da kendi partisi içinden gelen bir meydan okumayı savuşturarak, Trump'ı yenme kabiliyeti konusunda bir referandum olarak görülen yarışta Temsilci Dean Phillips'i mağlup etti. Oyların yüzde 39'u sayıldığında Phillips'in oy oranı sadece yüzde 20,5'ti ve bu da Başkan'ın yazılı aday olarak kazandığı olağanüstü bir zafer olarak görüldü. Bu başarı, 81 yaşındaki Biden'ın görevi daha genç bir Demokrata devretmesi yönündeki çağrıları bastırmaya yardımcı olacak.

Rövanş da istenmiyor

Trump gibi, Biden da sonuçlarda iyi haberlere odaklanabilir: Her 10 Demokrattan yaklaşık 8'i bir uyarıyla birlikte ekonomiyi ele alışını onaylıyor. AP VoteCast'e göre, yaklaşık yarısı 81 yaşında aday olmak için çok yaşlı olduğunu söylerken, yaklaşık yarısı da İsrailliler ve Filistinliler arasındaki çatışmayı ele alışını onaylamıyor. Her iki isim de, pek çok seçmenin istemediğini söylediği bir rövanş için açık bir şekilde hakim konumdalar.

Temmuz ve ağustos aylarındaki parti kongrelerinde hem Demokrat Parti hem de Cumhuriyetçi Parti başkanlık seçimleri için resmi adaylarını belirleyecek. 5 Kasım'da gerçekleştirilecek başkanlık seçimlerinde yarışı kazanacak aday 20 Ocak 2025'te koltuğuna oturacak.