29 Mart 2024, Cuma
Haber Giriş: 22.10.2022 11:24 | Son Güncelleme: 22.10.2022 11:36

Birleşik Krallık’taki doktorların üçte biri ve hemşirelerin dörtte biri İngiliz değil

Birleşik Krallık’ta yabancı uyruklu sağlık çalışanlarının sayısı yükselişe geçti. İngiliz doktorlar ve hemşireler işi bırakırken yetkililer daha fazla yabancı çalışanı işe almak durumunda kalıyor. Verilere göre ülkedeki doktorların büyük çoğunluğunu Hintliler ve Pakistanlılar oluşturuyor
Birleşik Krallık’taki doktorların üçte biri ve hemşirelerin dörtte biri İngiliz değil

Yapılan yeni çalışmalara göre Birleşik Krallık’ta doktorların üçte biri ve hemşirelerin dörtte biri yabancı uyruklu. NHS’de (National Health Service: Ulusal Sağlık Hizmeti), Andorra, Mikronezya ve Porto Riko da dahil olmak üzere şu anda 209 farklı milletten sağlık çalışanı bulunmakta. Yaklaşık dokuz doktordan biri ise Hindistan veya Pakistanlı. Açıklamalara göre bu rakamlara tarihte ilk kez ulaşıldı. 

Sağlık yetkililerine göre bu rakamlar, NHS’de fazlasıyla yetersiz sayıda personelin çalıştığını gözler önüne seriyor. Bu sebeple de NHS, tüm dünyadan kendini bu işe adamış çalışanlara ihtiyaç duyuyor. Birleşik Krallık’ın, normal şartlarda kendi ülkelerindeki sağlık çalışanı açığını kapatabilecek bu yabancı personellere aşırı bağımlı olmaktan kaçınması gerekiyor.

Şimdiye kadar ki en yüksek oran

Resmi NHS verilerinin analizine göre, İngiltere’de Haziran 2022’de uyruğu bilinen 125 bin 741 doktordan üçte birinden biraz fazlası İngiltere vatandaşı değildi. Bu sayı, Haziran 2016’dan beri yüzde 15 arttı ve güncel verilerin 2009’da kayıt altına alınmaya başlamasından beri en yüksek orana karşılık geliyor. 

Birleşik Krallık dışındaki en yaygın uyruk, tam zamanlı çalışan tüm doktorların yüzde 7,3’ünü oluşturan Hintliler, bu oranı ise yüzde 3,3 ile Pakistanlılar, yüzde 2,7 ile Mısırlılar ve yüzde 2 ile Nijeryalılar izliyor. İngiltere vatandaşı olmayan hemşirelerin oranında da benzer bir sıçrama kaydedildi. Bu oran şu anda toplam sayının çeyreğini, yani 313 bin 679 çalışanın yüzde 25,4’ünü oluşturuyor. Haziran 2016’da ise bu oran altıda bir, yani yüzde 17,1’di. Hemşirelerde de yine Hindistan, toplam miktarın yüzde 7,3’ünü oluşturarak en yaygın yabancı uyruk oldu. Yüzde 6,9 ile Filipinliler ikinci sırada yer aldı. 

General Medical Council (Genel Tıp Konseyi), yayınladığı bir raporda NHS’nin uluslararası tıp mezunlarına bel bağlamasının riskli olduğunu belirtti. Raporda son beş yılda uluslararası mezunların yüzde 40, işgücündeki Birleşik Krallık mezunlarının ise yüzde 10 arttığı ifade edildi. Bir diğer güncel analizde ise NHS’nin mevcut personeli elinde tutmaya odaklanmak yerine yabancı hemşireleri işe almak için para israf ettiği öne sürüldü.

40 binden fazla hemşire İngiltere'den ayrıldı

Mart 2022’ye kadar Birleşik Krallık’ta kayıtlı yeni hemşirelerin neredeyse yarısı uluslararası ölçekte işe alındı ve büyük çoğunluğu İngiltere’ye taşındı. Son resmi verilere göre rekor sayıda hemşire, İngiltere’nin sağlık sistemini terk ediyor. 40 binden fazla hemşire ise, yani işgücünün yaklaşık onda biri geçtiğimiz yıl sağlık hizmetinden ayrıldı.

Birliğin Genel Sekreteri ve Baş Yöneticisi Pat Cullen, deneyimli personellerin kötü ücret ve çalışma koşulları nedeniyle çekip gitmelerine izin verip uluslararası ölçekte işe alım yapmak için daha fazla para harcamanın yanlış bir tutum olduğunu ifade etti.