04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.08.2023 13:40 | Son Güncelleme: 03.08.2023 13:57

Birleşmiş Milletler duyurdu: Kuzey Kore ABD askerinin gözaltına alındığını doğruladı

Birleşmiş Milletler Komutanlığı, Kuzey Kore'nin ABD askerinin nerede olduğuna ilişkin bilgi taleplerine verdiği ilk yanıtta Travis King'in gözaltında olduğunu doğruladığını açıkladı
Birleşmiş Milletler duyurdu: Kuzey Kore ABD askerinin gözaltına alındığını doğruladı

23 yaşındaki er Travis King, 18 Temmuz'da rehberli bir turdayken Güney Kore sınırını geçti. BM Komutanlığı, Pyongyang'ın tepkisi hakkında şu anda daha fazla ayrıntı vermeyeceğini söyledi. Komutanlık, söz konusu ABD askerini eve getirme çabalarına müdahale etmek istemediğini söyledi. Ancak bu gelişme, Kuzey Kore yönetiminin asker üzerinde müzakerelere başlamaya hazır olabileceğini gösteriyor.

BBC'nin haberine göre askerden Arındırılmış Bölge'yi denetleyen BM Komutanlığı, Ortak Güvenlik Bölgesi'ndeki Kuzey Kore Ordusu [KPA] ile doğrudan telefon hattını kullanarak Travis King hakkında bilgi istedi.

BM ayrıntı vermekten kaçındı

Açıklamada şu satırlara yer verildi: "KPA, King ile ilgili olarak Birleşmiş Milletler Komutanlığı'na yanıt verdi. Kendisini eve götürme çabalarımıza engel olmamak için şu anda ayrıntılara girmeyeceğiz" denildi.

ABD ve Kuzey Kore'nin diplomatik ilişkileri bulunmadığından, Pyongyang'daki İsveç Büyükelçiliği ABD adına müzakere etme eğiliminde. Ancak şu anda ülkenin diplomatik personeli, pandemiden bu yana ülkede bulunmuyor.

Kuzey Koreliler daha önce bu talebi kabul etmişlerdi ancak ilk kez yanıt vererek ABD askerinin gözaltında olduğunu teyit etti.

Son yıllarda, Kuzey Kore'ye yasadışı yollardan giren bir dizi Amerikan vatandaşı (suç işlemekten hüküm giyenler hariç) altı ay içinde serbest bırakıldı.

Ne olmuştu?

Ülke sınırını izinsiz geçtiği için Kuzey Kore tarafından tutuklanan ABD'de Birinci Zırhlı Birlikte görevli ikinci sınıf er Travis King, Güney Kore'de saldırı suçlamasıyla yaklaşık 2 ay cezaevinde kaldı. King'in 10 Temmuz'da serbest bırakılmasının ardından, 17 Temmuz'da Teksas eyaletinde bulunan Fort Bliss askeri üssüne gönderilmek üzere Güney Kore'deki bir havalimanına götürüldüğü fakat askerin uçağa binmeden havalimanından ayrıldığı kaydedildi.

Hem sınır bölgesini yöneten BM Komutanlığı'nın hem de Güney Kore ordusunun Kuzey Kore ordusuyla doğrudan telefon hatları var ve belirli sıklıkta iletişim kuruyorlar.

23 yaşındaki askerin, havalimanından ayrılmasının ardından Güney ve Kuzey Kore arasındaki fiili sınır köyü Panmunjom'a düzenlenen tura katıldığı sırada sınırı geçtiği ancak öncesinde ne yaptığına ilişkin bilgi bulunmadığı belirtildi.

ABC News'in haberine göre, askerin annesi Claudine Gates olay ilk ortaya çıktığında "Travis'in böyle bir şey yapacağını düşünemiyorum" ifadesiyle oğlunun Kuzey Kore sınırını geçmesine ilişkin şaşkınlığını belirtmişti. Gates, King'in kendisiyle son telefon görüşmesinde, yakında Fort Bliss askeri üssüne döneceğini söylediğini aktarmıştı.