01 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2023 14:38 | Son Güncelleme: 14.06.2023 15:30

Bloomberg yazdı: Berlusconi'nin ölümünün ardından İtalya'nın geleceği iki kadının ellerinde

İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi'nin ölümü sonrası hem partisinin hem de şirketlerinin geleceği merak ediliyor. Bloomberg medya patronunun hayatını kaybetmesinin hem büyük kızı Marina hem de Başbakan Giorgia Meloni'nin güçlenmesine olanak sağladığını yazdı
Bloomberg yazdı: Berlusconi'nin ölümünün ardından İtalya'nın geleceği iki kadının ellerinde

Succession dizisine yakışır bir sahneydi. Silvio Berlusconi'nin beş varisi, savaş sonrası kederli tarihinde İtalya'yı kimsenin şekillendiremediği kadar şekillendirmiş olan hasta babalarını uğurlamak üzere Milano'daki özel bir hastaneye koştu. Berlusconi'nin 33 yaşındaki kız arkadaşı Marta Fascina, geceyi başucunda geçirdiği için zaten oradaydı. Temsilciler Meclisi üyesi olan Fascina, Berlusconi'nin siyasi partisi Forza Italia üzerinde muazzam bir etkiye sahip.

Berlusconi'nin çocuklarının en büyüğü Marina, koyu renk gözlükleri ve elinde tasarım çantasıyla ilk gelenler arasındaydı. Uzun zamandır Berlusconi'nin gözdesi olduğu düşünülen ve skandal üstüne skandal yaratarak Berlusconi'yi savunan Marina, ailenin baş tacı olan şirketi Fininvest SpA'yı da içeren geniş kapsamlı holdingin başında bulunuyor. Berlusconi seksen yaşında bile sonsuza kadar yaşayacağı şakasını yapmayı severdi. Ancak 12 Haziran'daki ölümüyle birlikte dünya, kurnaz medya patronu ve üç dönem başbakanlık yapan Berlusconi'nin mirasının gerçekten kendisinden daha uzun yaşayıp yaşamayacağını öğrenecek. 

"Sadece Berlusconi pazartesi sabahı ölebilir"

Buna dair ipuçları cenaze töreninin ardından vasiyetinin açıklanmasıyla ortaya çıkacak. Vasiyetnamenin okunmasının Berlusconi'nin imparatorluğunun sınırlarını yeniden çizebilecek bir süreci başlatması bekleniyor. İtalya'da iktidardaki merkez sağ koalisyon içinde de paralel bir çekişme yaşanması beklenirken, Başbakan Giorgia Meloni'nin bu çekişmeyi iktidarını sağlamlaştırmak için kullanacağına şüphe yok.

Berlusconi'nin ölümünün duyulmasından sonraki dakikalarda, siyasetçilerin WhatsApp sohbet odaları hemen aydınlandı. "Sadece Berlusconi gibi medya meraklısı bir adam bir Pazartesi sabahı ölebilir ve tüm haftanın gündemini belirleyebilir" gibi yorumlar yayılmaya başladı. 

Siyaset onun için araçtı

Yurtdışında, gösterişli ve skandallara eğilimli Berlusconi bir palyaço gibi resmedilmiş olabilir ancak bir milyarderin nasıl bir G7 ülkesinin lideri olabileceğine dair bir örnek oluşturdu. Donald Trump'ın yakından takip ettiği bir örnek. Berlusconi siyasetçi olmadan çok önce bir iş adamıydı. Kendisini seçtirmek için bir medya patronu olarak gücünü kullanan ve makamını ticari çıkarlarını korumak ve genişletmek için kullanan ilk kişiydi. Her zaman işle ilgiliydi. Siyaset bir amaç için araçtı. 

Berlusconi'nin yaklaşık 7 milyar euro değerindeki iş imparatorluğu medya, bankacılık ve spor gibi alanları kapsıyor. Ancak başarılı olmak için çocuklarının birleşik bir cephe sergilemesinden daha fazlası gerekecek: Yeni bir iş modeline ihtiyacı var. Roma La Sapienza Üniversitesi'nde ekonomist olan Azzurra Rinaldi, "Şirketleri için bu, yenilik yapmak, yeni bir liderlik ortaya koymak ve zorlukları onun izleyeceğinden farklı bir şekilde çözmek için bir fırsat" dedi.

İki çocuğu yönetimde

Berlusconi'nin halefiyet planı esas olarak İtalya'nın en büyük ticari yayıncısını, en büyük yayın şirketini ve büyük bir bankadaki azınlık hissesini içeren bir holding şirketi olan Fininvest'e odaklanacak. Berlusconi, Fininvest'teki hisselerin yaklaşık yüzde 61'ine sahipti ve kalan yüzde 39'u varisleri arasında paylaştırılmıştı. En büyük iki çocuğu Marina ve Pier Silvio halihazırda kilit yönetim pozisyonlarında bulunuyor. 56 yaşındaki Marina, Fininvest'in yanı sıra yayıncı Arnoldo Mondadori Editore'nin başkanlığını yürütürken, 54 yaşındaki Pier Silvio yayıncı MFE'nin CEO'su. Vasiyetnamenin bu iki ismin görevlerini teyit etmesi bekleniyor.

Yayın şirketinin hisseleri yükselişe geçti

Eskiden Mediaset olarak bilinen MFE, yüzde 40'ın üzerinde bir payla İtalya'daki TV reklamcılığı pazarının hakimi. 1990'larda Berlusconi'nin siyasi hırsları için adeta bir fırlatma rampasıydı. Ancak kurucusu yaşlandıkça ve gözünü işten ayırdıkça, Netflix ve Amazon gibi yayın devleri sektörün gelir modelini altüst etti. Patronun ölümü, MFE'yi pan-Avrupa yayın grubu oluşturmaya çalışan bir şirket için satın alma hedefi haline getirebilir. MFE hisseleri yükselişe geçti.

Mediaset'i 2016 yılında ele geçirmeye çalışan ve şu anda şirketin ikinci en büyük hissedarı olan Fransız Vivendi, çoğunluk kontrolünü ele geçirmek için bir girişimde daha bulunabilir. Ayrıca ABD'li yayın hizmeti Discovery+'ın da bu şirkete talip olduğu söyleniyor.

Partinin geleceği daha belirsiz

Berlusconi'nin şirketlerinin her zamanki gibi güçlü kalma ihtimali olsa da 1994 yılında kurduğu ve halen başkanlığını yürüttüğü siyasi parti Forza Italia'nın geleceği çok daha belirsiz. Bir zamanlar siyaset sahnesine hakim olan bu parti, mevcut koalisyon hükümetindeki merkez sağ partilerin en küçüğü haline geldi.

İtalya'nın en uzun süre görev yapan başbakanı ölmeden bir gün önce partinin geleceğini tartışmak üzere yetkililerle bir toplantı düzenlemeyi planlıyordu. Parti yetkilileri, onun vefatıyla birlikte partinin bir geleceğinin olup olmadığının bile belli olmadığını söylüyor. Berlusconi üzerine bir kitabın ortak yazarı Federico Niglia, "Karizmatik liderine odaklanmış, varisi belli olmayan yetim bir parti bıraktı. Yeniden yapılanabilecekler mi yoksa yok olup gidecekler mi göreceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu da Berlusconi ile aşk-nefret ilişkisi olan Meloni için bir fırsat yaratıyor. Meloni 30'lu yaşlarında Berlusconi'nin hükümetlerinden birinde görev aldığında Berlusconi ona küçümseyici bir şekilde piccolina (küçük) diye hitap etmişti. Daha sonra Berlusconi'nin partisini gölgede bırakacak olan İtalya'nın Kardeşleri adlı kendi partisini kurdu.

Güçlerini pekiştirdi

Birçokları için toksik erkekliğin vücut bulmuş hali olan bir adamın ölümünün iki kadının gücünü pekiştirmiş gibi görünmesi ironik. İtalya'nın ilk kadın başbakanı ve ülkenin küçük bir azınlık olan kadın CEO'larından biri. Giorgia Meloni ve Marina Berlusconi'nin samimi de olsa resmi bir ilişkileri var. Marina, babasının aksine, siyasete girmeye hiç ilgi göstermedi. Berlusconi'nin iş dünyasındaki mirası devam edebilir ama siyasi mirası yolun sonuna gelmiş olabilir.