27 Nisan 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.06.2023 11:41 | Son Güncelleme: 12.06.2023 16:50

İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

1994-2011 yılları arasında üç İtalyan hükümetine liderlik eden Silvio Berlusconi, bir süredir lösemi tedavisi gördüğü hastanede, 86 yaşında yaşamını yitirdi
İtalya'nın eski Başbakanı Silvio Berlusconi hayatını kaybetti

İtalyan gazetesi Corriere della Sera'da yer alan habere göre eski Başbakan Silvio Berlusconi bugün Milano'daki San Raffaele hastanesinde hayatını kaybetti. Berlusconi uzun süredir lösemi tedavisi görüyordu. Zatürre ve lösemi tedavisi için 45 gün hastanede yatan Berlusconi, birkaç hafta önce taburcu olmuştu ancak geçen hafta Cuma günü yeniden hastaneye kaldırıldı. 

Hastalığıyla ilgili bilinenler

Berlusconi'nin doktorları Alberto Zangrillo ve Fabio Ciceri, 9 Haziran'da, "Başkan Berlusconi, hematolojik hastalığıyla alakalı önceden planlanmış bazı tetkiklerden geçmek üzere hastaneye kaldırılmıştır" açıklaması yapmıştı. Bir süredir ciddi sağlık sorunlarıyla mücadele eden Berlusconi, San Raffaele Hastanesinde 5 Nisan ile 19 Mayıs arasında 45 gün boyunca kronik lösemiyle bağlantılı akciğer enfeksiyonu tedavisi görmüştü.

Berlusconi, 45 günlük tedavisi sürdüğü sırada 6 Mayıs’ta partisinin kongresine hastaneden video ile bağlanmış ve "İşte buradayım, sizin için buradayım. Bir aydan uzun bir süre sonra ilk kez gömlek ve ceket giyiyorum" demişti. Silvio Berlusconi, 27 Mart'ta da kontrol maksatlı San Raffaele Hastanesine kaldırılmış, burada 4 gün kaldıktan sonra taburcu edilmişti.

Silvio Berlusconi kimdir?

Silvio Berlusconi, 29 Eylül 1936 Milano'da doğdu. Babası Luigi Berlusconi bir banka çalışanı, annesi ise Rosa Bossi ise ev hanımıydı. Maria Antonietta Berlusconi ve Paolo Berlusconi adında iki kardeşi var. Silvio, Milano Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1961 yılında mezun oldu. Sonra inşaat sektöründe işe başladı, 1973 yılında kablolu televizyon kanalında medya işine girdi. Beş yıl sonra ilk medya grubu, Fininvest'i kurdu. Şirket, ülke çapında bir dizi yerel televizyon istasyonları faaliyete geçirdi.

1994 İtalya genelseçimleri öncesinde 1993 yılında kurulan Forzaİtalya Partisi'nin başkanlığını yaptı. 1994 yılında 7 ay gibi kısa bir süre başbakanlık yaptı. 2001 yılında tekrar başbakan oldu. 20 Nisan 2005’te çekileceğini açıkladı fakat 23 Nisan’da yeni bir kabine ile göreve devam etti. Mayıs 2006’da seçimi kaybedince başbakanlığı sona erdi. 14 Nisan 2008 tarihinde yapılan seçimle tekrar başbakan oldu. Kasım 2011’de TemsilcilerMeclisi’ndeki bir oylamada çoğunluğunu kaybedinceye kadar başbakanlık koltuğunda kalmıştır. Berlusconi 2003 yılında Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Necmettin Bilal Erdoğan’ın düğününde şahitlik yaptı. 

12 Mayıs 2003'te Silvio Berlusconi Anıtkabir'i ziyaret ederek Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunmuştu.

Ocak 2005’te de Roma‘da bir duvar işçisinin tripod ile saldırısı sonucu kulağından yaralanan Berlusconi 13 Aralık 2009 da Milano’daki mitinginin ardından psikolojik tedavi gören İtalyan vatandaşı Massimo Tartaglia tarafından da benzer bir saldırıya uğrayarak hastaneye kaldırılmıştır.

Silvio Berlusconi, AC Milan’ın başkanlığı zamanında İtalyan kamuoyunda Mediaset davası olarak bilinen süreçte, Amerikan yapımı filmlerin alım satımında vergi kaçırdığı iddiasıyla yargılandığı davada 2012 yılında 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

1986-2017 yılları arasında Milan Kulübü'nü başkanlığını yapan Berlusconi son olarak Serie A ekiplerinden Monza'yı yönetiyordu.

Silvio Berlusconi'nin Milan ile zaferleri:

5 Şampiyonlar Ligi
3 FIFA Kulüpler Dünya Kupası
8 İtalya Serie A
5 UEFA Süper Kupası
1 İtalya Kupası

İtalya’da 2006’da çıkarılan bir af yasası çerçevesinde cezaevinde yatmadı. Ünlü siyasi lider, yaşı gereği cezasını 1 yıl boyunca sosyal hizmette bulunarak geçirdi.  24 Haziran 2013 tarihinde, reşit olmayan Kalp hırsızı Ruby lakaplı Fas asıllı Karima El Mahroug adlı dansçı kızla para karşılığı ilişkiye girmek ve gücünü kötüye kullanmaktan 7 yıl hapse ve ömür boyu kamu hizmetinden men cezasına mahkum edildi.

Silvio Berlusconi’nin cezasına karşılık tuvalet temizleyebileceği, rehabilitasyon merkezinde uyuşturucu bağımlıları ile çalışabileceği veya evsizlere yardım edebileceği kaydedildi. Berlusconi’nin avukatı Franco Coppi ağustos ayında bir yıl hapis cezası onaylanan Berlusconi’nin cezasını ev hapsi yerine kamu hizmeti yaparak çekmeyi seçebileceğini söyledi. İtalya Cumhuriyet Senatosu Komisyonu, vergi kaçırmaktan ötürü bir davadan hakkında mahkumiyet kararı bulunan eski Başbakan Silvio Berlusconi’nin senatörlükten azledilmesi yönünde karar aldı.

17 Kasım 2005'te Mavi Akım Projesi'nin resmi açılış töreni Samsun'da yapıldı. Açılış törenine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan (sağda), Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin (ortada) ve İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi katıldı.

Berlusconi'nin aday olma yasağı, Forza Italia'nın Lig ve İtalya'nın Kardeşleri ile koalisyon kurduğu ancak hükümet  için gereken yüzde 40'ın altında kaldığı 2018 genel seçimleri öncesinde kaldırıldı. Berlusconi 2019'da Avrupa Parlamentosu'nda bir sandalye kazandı ve Ekim 2022'deki genel seçimlerde partisi, Giorgia Meloni'nin İtalya'nın Kardeşleri liderliğindeki bir koalisyonda iktidara geri döndü. Berlusconi ayrıca senatör olarak da seçildi.  

Milano Katolik Kilisesi sözcüsü, eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi için Milano Katedrali'nde Çarşamba günü saat 13:00'te bir devlet cenaze töreni düzenleneceğini açıkladı

2016 yılında aort kapağını değiştirmek için ameliyat oldu ve Eylül 2020'de Covid ile hastaneye kaldırıldı. hayatının en kötü deneyimi olarak tanımladığı virüsle ilgili kalıcı komplikasyonlar yaşadı. İki kez evlendi ve Mart 2022'de sembolik bir evlilik yaptığı Forza İtalya milletvekili 33 yaşındaki Marta Fascina ile ilişkisinden önce yedi yıl boyunca 37 yaşındaki Francesca Pascale ile bir ilişki yaşadı. Berlusconi'nin evliliklerinden beş çocuğu bulunuyor.

Lösemi (Kan Kanseri) nedir?

Lösemi, kan hücrelerinin özellikle de akyuvarların normalin üzerinde çoğalması ile kendini gösteren bir kanser türüdür. Lösemiler, vücuttaki kan üretim sistemini (lenfatik sistem ve kemik iliği) etkileyen kanserlerdir. Lösemiler akut veya kronik olarak (mikroskoptaki görünüşlerine göre alt gruplara ayrılırlar) ve tümörün yayılım ve gelişim özelliklerine göre sınıflandırılırlar. Genel olarak, akut lösemiler çocuklarda ortaya çıkarken, kronik lösemiler daha çok yetişkinlerde görülme eğilimindedirler. Kan kanserinin hücre tipine göre (myeloid, lenfoid gibi) ve hastalığın süresine göre (akut, kronik) çeşitleri vardır. Tedavi şemaları hastalığın tiplerine ve safhalarına göre değişiklik gösterir. Radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi ve kemik iliği nakli başlıca tedavi şekilleridir.