14 Ekim 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.10.2024 16:13 | Son Güncelleme: 14.10.2024 16:19

Bloomberg yazdı: Göçmenler Dubai'nin altyapısını zorluyor

Birleşik Arap Emirlikleri, pandemiden bu yana yaklaşık 400 bin kişiyi ülkeye çekti. Ancak bu durum Dubai'de kiraları ve evlerin değerlerini artırdı ve okullar üzerinde baskı oluşturdu. Bloomberg şimdi altyapısı zorlanan Dubai için hükümetin yeni planları olduğunu yazdı
Bloomberg yazdı: Göçmenler Dubai'nin altyapısını zorluyor

Dubai'nin salgın sonrası toparlanmasının boyutları geçen ayın sonlarında gözler önüne serildi. Afrika'nın en zengin adamının aile ofisini kurma planlarını açıkladığı gün, Santander Group emirlikteki servetini güçlendiren son firmalardan biri oldu. Yüksek maaşlı işler peşinde koşan göçmen akını, Orta Doğu'nun iş merkezinin yaklaşık 115 milyar dolarlık ekonomisini canlandırırken, Dubai'nin altyapısının sınırlarını da ortaya çıkarıyor. Şehir şu anda 3.8 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor ve bu sayının 2040 yılına kadar 5.8 milyona çıkması bekleniyor. Bu da Dubai'nin nüfusunu Singapur'a yaklaştıracak ve pandemi yıllarından bir dönüşe işaret edecek. 2020'den bu yana, düşük vergiler, güvenlik ve büyük pazarlara yakınlık nedeniyle yaklaşık 400 bin kişi geldi.

Trafiğin tıkanması rutin haline geldi

Bu durum büyümeyi ve ekonomiyi canlandırdı, bu da Dubai'nin gösterge endeksinin devlet destekli Emirates NBD Bank PJSC, otoyol işletmecisi Salik ve Dubai Elektrik ve Su İdaresi öncülüğünde bu yıl en iyi küresel performans gösterenler arasına girmesine yardımcı oldu. Ancak bunun bir bedeli oldu. Emlak fiyatları ve kiralar yükselirken, okullara kabul için rekabeti de kızıştırıyor. TomTom'un verilerine göre Dubai, yoğun saatlerde trafikte kaybedilen zaman açısından Londra, New York ve Riyad'dan daha iyi durumda olmasına rağmen, toplu taşıma sınırlı ve yolların tıkanması bir rutin haline geldi. 

Abu Dhabi Commercial Bank PJSC'nin baş ekonomisti Monica Malik, büyüme hızının bu on yıl boyunca devam edeceğini düşünüyor. Malik, “Yaşam tarzı, iş yapma kolaylığı ve kişisel gelir vergisi ortamı bu süregelen genişlemeyi destekleyen faktörlerdir. Yaşanabilirliği desteklemek için önemli yatırımlar görmeyi bekliyoruz" dedi. 

Dubai Medya Ofisi sözcüsüne göre Dubai, yaşam standardı açısından dünya çapında ilk üçe girmeyi hedefliyor. 2040 master kent planı daha sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlarken, bu yıl başlatılan Sosyal Gündem 33 projesi eğitim, sağlık ve sosyal hizmetleri geliştirmeye odaklanıyor. Emirliğin projeleri arasında metronun 5 milyar dolarlık genişletilmesi ve nisan ayındaki aşırı yağışların otoyolları, evleri ve işyerlerini sular altında bırakmasının ardından 8,2 milyar dolarlık bir drenaj ağı da yer alıyor.

Finans merkezi

Bu patlamanın en belirgin görüldüğü yer ise finans merkezi oldu. Bölge verilerine göre Dubai Uluslararası Finans Merkezi'nde (DIFC) çalışan kişi sayısı, Millennium Management gibi hedge fonların ve State Street gibi bankaların buraya taşınmasıyla son beş yılda yüzde 70 arttı. DIFC'de bu yıl rekor sayıda firmanın kurulması bekleniyor ve üç yeni ofis kulesi inşa ediyor. Kent genelinde, ortalama ofis doluluk oranları ikinci çeyrekte yüzde 91'in üzerine çıkarak, birçok küresel finans merkezinde görülen ticari gayrimenkul gerilemesiyle keskin bir tezat oluşturdu.

Geri dönüş pandemi sırasında, yüksek aşılama oranlarıyla cesaretlenen Dubai'nin, çoğu ülke karantina önlemlerini kaldırmadan önce ziyaretçileri kabul etmesiyle başladı. Bu durum, vize düzenlemelerinin gevşetilmesiyle birleşince kripto milyonerleri, Asya'dan gelen bankacılar ve dijital göçebelerin akınına uğradı. Moskova'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi, zengin Rusların varlıklarını korumak için harekete geçmesiyle başka bir yeni gelen dalgasına neden oldu.

Oxford Economics Middle East'in baş ekonomisti Scott Livermore'a göre Orta Doğu'daki çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş küresel ekonomi üzerinde korkulandan daha az zarar verici bir etki yarattı. Livermore, “Bu durum, güçlü büyümenin tadını çıkarmaya devam eden Körfez ülkeleri ve Dubai için geçerli. Çatışmalarda daha fazla sayıda ülkeyi içine çekecek önemli bir tırmanma olmadığı sürece bunun devam etmesini bekleyebiliriz" dedi.

Seyahat destinasyonu

Dubai ekonomisinin temel taşlarından biri olan turizm de gelişiyor. Kentin turizm departmanının verilerine göre bu yıl temmuz ayına kadar Dubai'yi yaklaşık 10,6 milyon kişi ziyaret etti ve bu rakam yıllık yüzde 8'lik bir artışa işaret ediyor. Bunun temelinde Dubai'nin bir havacılık merkezi olarak konumu yatıyor. Kentin havaalanı bu yıl terminallerinden 91.8 milyon yolcunun geçmesini bekliyor. Dubai'nin nüfus patlaması yavaşlarken, emirlik daha fazla yatırım ve işletme çekmek istiyor. Ayrıca vatandaşları, sakinleri ve turistleri ağırlamak için on milyarlarca dolarlık projeler planlıyor. 

Oxford Economics Middle East'ten Livermore'a göre pandeminin yarattığı toparlanma olgunlaştıkça gelecek birkaç yıl içinde büyüme hızı düşebilir. Hızlı büyümenin Dubai'deki bazı altyapıları zorladığı kesin ama yetkililerin sonuçlarla başa çıkmak için bir planı var gibi görünüyor.