13 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 13.10.2024 11:14 | Son Güncelleme: 13.10.2024 13:50

New York Times yazdı: Dünyanın en göçmen dostu ülkelerinden biri rotasını değiştiriyor

Son yıllarda milyonlarca yeni göçmeni kabul eden Kanada kısıtlamaya gitmeye hazırlanıyor. New York Times, göçmen dostu olarak bilinen ülkenin konut krizi, sağlık sistemindeki sorunlar gibi nedenlerle alacağı yeni önlemleri yazdı
New York Times yazdı: Dünyanın en göçmen dostu ülkelerinden biri rotasını değiştiriyor

Matina Stevis-Gridneff / The New York Times

Toronto Pearson Havaalanı'ndan şehre gece geç saatlerde yapılan bir Uber yolculuğu genellikle sürücü için iyi bir ücreti garanti eder. Ancak 19 Eylül akşamı Sachindeep Singh için öyle olmadı. Yolculuğa birkaç kilometre kala Uber uygulaması çalışmayı durdurdu.  Singh'in çalışma izninin süresi gece yarısı dolmuştu ve Kanada gibi Uber de onu uyarıyordu. 23 yaşındaki Singh, 2019 yılında Kanada'ya uluslararası öğrenci olarak geldi. Göçmenlik statüsü çalışmasına izin veriyor ve Kanada hükümetinin göçmenlik web sitesinde “eğitim-çalışma-kalış” olarak etiketlenen bir yaklaşım olan daimi ikamet için bir yol sunuyordu.

Ancak son yıllarda ekonomiyi canlandırmak için milyonlarca yeni göçmeni Kanada'ya davet eden hükümet, göçmenlerin ülkenin barınma, sağlık ve diğer konulardaki derinleşen sorunlara katkıda bulunduğuna dair artan endişeler nedeniyle rotasını değiştirdi. Bu yıl açıklanan ve Kanada'nın geniş geçici ikamet programına odaklanan bir dizi önlem, Singh gibi yüz binlerce göçmeni yasal belirsizlik içinde bırakan engeller getirdi. 

Singh'in takip ettiği uluslararası öğrenci programı, çoğu Hindistan'dan gelen yüz binlerce genç için eğitim yoluyla Kanada'da kalıcı oturma izni hayaline giden bir yolu cazip hale getirdi.  Mezun olduktan sonra Kanada'da yasal olarak yaşamaya devam etmek için çalışma izni almaya hak kazanan uluslararası öğrenciler, geçici ikamet edenlerin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Diğer bir grup, belirli işverenlerin daveti üzerine gelen işçilerden oluşurken, en küçük grup ise sığınma talebinde bulunan göçmenlerden oluşuyor. Geçici ikamet programı, corona virüs pandemisinden sonra Kanada ekonomisi işgücü açığını kapatmak için mücadele ederken artırıldı.

Toplam nüfusun yaklaşık yüzde 7'si

Sonuç olarak, hükümet istatistiklerine göre Kanada'da yaşayan yaklaşık 3 milyon kişi bir tür geçici göçmenlik statüsüne sahip ve bunların 2,2 milyonu sadece son iki yılda geldi. Geçici ikamet edenler, 2022'de yüzde 3,5 olan ülkenin 41,3 milyonluk toplam nüfusunun yüzde 6,8'ini temsil ediyor. Ancak Kanada ekonomisi artık daha az istihdam yaratıyor ve yüzde 6'nın üzerindeki işsizlik oranı inatla yüksek seyretmeye devam ediyor. Geçici ikamet edenler için bu oran yüzde 14 ile daha da yüksektir.

Kanada'nın pek çok kenti konut satın alma kriziyle karşı karşıyadır ve bazı eyaletlerde sağlık sistemleri aşırı zorlanıyor. Muhalifler, çok sayıda geçici sakinin bu sorunları daha da kötüleştirdiğini ve halkın göçmenlere karşı tutumunun değiştiğini söylüyor.  

Hükümetin önlemleri 

Buna karşılık, ülkenin göçmenlik bakanı Marc Miller, bu yılın başından itibaren verilen öğrenci vizelerinin sayısının azaltılması ve bir şirketin istihdam edebileceği geçici yabancı işçi sayısının sınırlandırılması da dahil olmak üzere göçmenlik kotalarında bir dizi kesinti yapılacağını duyurdu. Hükümetin geçici ikamet programını dizginleme çabalarının bir parçası olarak, Singh gibi pek çok göçmenin süresi dolan ya da sona eren çalışma izinleri yenilenmeyebilir.

Hükümetin yatırımları yetersiz mi?

Miller geçen ay basına verdiği demeçte, “Göçmenlik, büyük ölçüde, resesyona girmemizi engellemekten kısmen sorumlu oldu. Ancak bu konunun bazı yönlerinin aşırı artmasına ve muhtemelen çok uzun sürmesine izin verdiğimizi kabul etmenin güvenli olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Hükümetin gelecek ay daha fazla kısıtlama getirmesi bekleniyor. Bazı uzmanlar, konut piyasası ya da sağlık hizmetleri üzerindeki baskıların, yüksek göç oranlarının sonuçlarından ziyade hükümetin kronik yetersiz yatırımlarını yansıttığını savunuyor. Yine de göçmen akını ile ekonomik sorunlar arasındaki gerilim, Toronto yakınlarında çok sayıda Hintli öğrenci ve geçici işçinin yerleştiği Brampton gibi yerlerde görülebiliyor.

Kiralık konut krizi

Brampton ve daha geniş Peel bölgesi yerel meclis üyesi Gurpartap Singh Toor, Kanada'ya 2011 yılında göçmen olarak geldi. Çok sayıda yeni gelenin kaynakları zorladığını söyledi. Toor, Brampton'daki sağlık altyapısının yaklaşık 700 bin kişilik nüfus için yetersiz olduğunu söyledi. Konut mevcudiyeti ve maliyetlerinin, kısmen vicdansız ev sahiplerinin küçük mülkleri birden fazla öğrenciye kiralaması, her birinden yüzlerce dolar alması ve yerel ailelerden talep ettikleri fiyatlar nedeniyle kötüleştiğini aktardı. Kanada Merkez Bankası, Kanada'nın geçici sakinleri tarafından popüler olan bölgelerinde daha az kiralık konut olduğunu ve bu tür sakinlerin az sayıda olduğu bölgelere göre daha pahalı olduğunu söyledi. Ancak banka, konut arzının düşük olmasından ağır hükümet düzenlemelerinin yanı sıra inşaat işgücü eksikliğini sorumlu tuttu.

Eğitim, iş, araf

Kanada, göçmenlik konusunda daha esnek bir yaklaşım benimseyeceğini, ihtiyaç duyulduğunda insanlara izin vereceğini ve ihtiyaç duyulmadığında kapıyı kapatacağını söylüyor. İstihdam bakanı Randy Boissonnault yakın zamanda düzenlediği bir basın toplantısında, “Bunu daha önce de söyledim ve tekrar ifade edeceğim: Geçici yabancı işçi programı bir akordeondur. Ekonomiyle birlikte esnemesi gerekiyor. Çok sayıda boş pozisyonumuz olduğunda, daha fazla insan getirebiliriz ve ekonomi daraldıkça, akordeonu kapatırız ve insanların gelmesini zorlaştırırız" ifadelerini kullandı. 

Singh, çalışma izinlerinin süresi dolan diğerleri gibi, azalan seçeneklerle karşı karşıya. Singh ve Hindistan'daki ailesi, Kanada'daki bir üniversitede büro yönetimi ve otelcilik eğitimi almak için 40 bin Kanada doları (30 bin dolar) harcadı ve bu eğitimin kendisine evlat edindiği ülkede istikrarlı bir yer sağlayacağına inandı. Bunun yerine şimdi başka seçenekler bulmaya çalışıyor. Bir Kanada üniversitesine geri dönebilir ve çalışmasına izin verilmesi karşılığında uluslararası öğrenciler için daha yüksek öğrenim ücretlerini ödeyebilir ve kalıcı oturma izni aramaya devam edebilir. Ya da ziyaretçi vizesine başvurabilir, ancak bu ona yasal çalışma hakkı vermeyecektir. Kanada'da geçirdiği yıllar ve yatırdığı para göz önüne alındığında en az cazip ihtimal olan Hindistan'a geri dönebilir.

Göçmenlere yardım eden devlet destekli bir grup olan Indus Community Services'in CEO'su Gurpreet Malhotra, izinleri sona eren ya da yakında sona erecek olan birçok geçici sakinin karşı karşıya kaldığı belirsizliğin bazılarını zararlı ya da yasadışı yollara ittiğini söyledi. Brampton'da Singh ve çoğu Hindistan'dan gelen düzinelerce uluslararası öğrenci, şehrin en işlek otoyolunun yakınında kalıcı bir kamp kurdu. Her gün bir araya gelerek dertleşiyor, politika değişiklikleri hakkında bilgi alışverişinde bulunuyor ve protestolar düzenliyorlar.

Yerel meclis üyesi Toor, Kanada hükümetinin yıllarca geçici sakinlere bağımlı kaldıktan sonra hızlı politika değişikliğinin çok ileri gittiğini söyledi. Toor, “Bu kadar agresif bir şekilde azaltmaya başladığınızda bir ihanet duygusu oluşuyor" dedi.

© 2024 The New York Times Company