22 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.10.2024 12:45 | Son Güncelleme: 19.10.2024 15:40

Bloomberg yazdı: Hamas, İran'a yakın bir lider seçecek

İsrail ve Hamas, Sinvar'ın öldürülmesine rağmen Gazze'de savaşa devam etme sözü verdi. Bloomberg'in haberine göre Hamas'ın Sinvar'ın yerine İran'a yakın olan El Hayya'yı getirmesi bekleniyor
Bloomberg yazdı: Hamas, İran'a yakın bir lider seçecek

Yahya Sinvar'ın öldürülmesinin ardından Hamas'ın yeni lider olarak Halil El Hayya'yı atama ihtimali, örgütü İran'a daha da yakınlaştırabilir ve İsrail ile savaşta İran'a daha çok söz hakkı şansı doğurabilir. El Hayya, temmuz ayında Tahran'da öldürülen İsmail Haniye'nin himayesindeki bir isim. Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü'nde kıdemli araştırmacı olan Ghaith al-Omari ve misafir araştırmacı olan Neomi Neumann, "Bir sonraki lider neredeyse kesinlikle hareketin Doha'daki liderliğinden gelece" açıklamasını yaptı. El Hayya'nın “muhtemelen hem Gazze savaşı cephesinde hem de İran'a yakın durma konusunda Sinvar'ın yolunu sürdürmeye çalışacağını” söylediler.

El Hayya cuma günü televizyonda bir konuşma yaparak en azından vekaleten liderlik rolünü üstlendiğini gösterdi. İsrail'in bu hafta Sinvar'ı öldürmesini savaşa devam etmek için bir motivasyon olarak kullanma sözü verdi ve rehinelerin “Gazze'ye saldırı durmadıkça size geri dönmeyeceğini” söyledi. İsrail'in Gazze'den çekilmesi ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılması gerektiğini söyledi. “Sana verdiğimiz sözü tutacağız Ebu İbrahim ve bayrağın düşmeyecek” diyen El Hayya, yaygın olarak bilinen adıyla Sinvar'a atıfta bulundu.

7 Ekim'i planlayanlar arasında

El Hayya daha çok siyasi bir lider olarak görülse de, İran'la yakın çalışan ve 7 Ekim saldırılarını planlayıp uygulayan aynı Gazze merkezli askeri ekibin bir parçası olarak kabul ediliyor. Ürdün'de yaşayan İslam örgütleri uzmanı Hassan Abu Haniyeh, "Savaşı yönetenler İran'a yakın olan ve doğrudan onunla irtibat halinde olan bu kanadın üyeleri" dedi. Haniyeh, Hamas'ın El Hayya'yı hemen resmi halef olarak göstermemeyi ve böylece İsrail'in hedefine sokmamayı tercih edeceğini söyledi.

'İran oynayacak kartlar arayacak'

Avrupa Liderlik Ağı'nın politika ve etki direktörü Jane Kinninmont'a göre El Hayya'nın liderlik makamına yükselmesi, özellikle Tahran'ın sözde direniş ekseninin kilit bileşenleri olan Hamas ve Hizbullah'ın İsrail tarafından ezici darbeler almasının ardından İran tarafından kendi avantajına kullanılabilir. Kinninmont "Genel olarak İran'ın pozisyonunun zayıfladığını düşünüyorum ancak İran oynayacak kartlar arayacaktır, bu nedenle muhtemelen herhangi bir rehine pazarlığını etkileyebilmek isteyeceklerdir. Olan biteni çarpıtmak için çok fazla girişim var" dedi.

Direniş ikonu yaratabilirler

Sinvar'ın bu hafta Gazze'nin güneyinde öldürülmesi şüphesiz Hamas için büyük bir darbe olsa da, Ortadoğu uzmanları hareketin eski liderini bir direniş ikonu haline getirerek üye sayısını ve bölgedeki konumunu güçlendirmeye çalışacağını söylüyor. Sinvar'ın öldürülmesinden günler önce Katar'da Hamas liderleriyle bir araya gelen Al-Quds Center for Political Studies direktörü Oraib al-Rantawi, “O yürüyen bir ölüydü. Hamas bunu biliyordu ve bu an bekleniyordu. Elbette bir şok var ama Hamas Sinvar'ın İsrail'in ölüm listesinin başında olduğunu biliyordu" dedi. Sinvar'ın öldürülmesinin muhtemelen “bütün bir nesil için ilham kaynağı” olacağını da sözlerine ekledi. Kinninmont'a göre El Hayya'nın Doha'daki konumu onu Sinvar'dan daha zor bir hedef haline getirecek. Kinninmont "Dışarıdan birinin olması daha mantıklı. Sanırım bugünlerde hiçbir şeyi göz ardı edemezsiniz ama İsrail'in Katar'daki bir lidere suikast düzenleyeceğini sanmıyorum" dedi.

İki kişi ön plana çıkabilir

Sinvar'ın ölümü Gazze'de iki ismin yükselmesine neden olabilir: kardeşi ve sağ kolu Muhammed ile bölgenin kuzey kesiminin askeri sorumlusu İzzeddin Haddad. Hamas, İran ve direniş ekseninin destekçileri, Sinvar'ın öldürülme şeklini göz önünde bulundurarak onu İsrail'e karşı savaşın bir kahramanı haline getirmeye başladılar bile. Hamas'ın müttefiki İslami Hareket Cephesi partisinin Ürdünlü milletvekili Dima Tahboub, X'te Sinvar'ın “istisnai” bir şekilde yaşadığını ve öldüğünü yazdı. Sinvar'ın “kurtuluşa kadar istisnai bir direniş hareketini” temsil etmeye devam edeceğini söyledi.