20 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.10.2024 10:11 | Son Güncelleme: 18.10.2024 16:04

New York Times yazdı: Hamas'ın hayatta kalan liderleri kimler?

İsrail'in Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürdüğünü açıklamasının ardından dikkatler grubun diğer etkili liderlerine çevrildi. New York Times, Hamas yönetiminde öne çıkan isimleri yazdı
New York Times yazdı: Hamas'ın hayatta kalan liderleri kimler?

John Yoon ve Aaron Boxerman / The New York Times

Gazze Şeridi'nde İsrail güçleri tarafından öldürülen Hamas lideri Yahya Sinvar'ın ölümü gruba önemli bir darbe vurdu. İsrail, Hamas liderliğini ortadan kaldırmayı Gazze'deki savaşın bir amacı haline getirdi ve Sinvar'ı en büyük hedeflerinden biri olarak gördü. İsrail ve ABD tarafından uzun süredir Hamas'ın Gazze'deki askeri stratejisinin planlayıcısı olarak görülen Sinvar, iki ay önce İsmail Haniye'nin öldürülmesinin ardından örgütün siyasi şefi rolünü de üstlendi. Sinvar aylardır, Haniye de dahil olmak üzere Hamas'ın diğer üst düzey yetkililerinin ölümüne yol açan İsrail'in kendisini bulma ve öldürme operasyonlarından kaçıyordu. Hamas'ın liderlik yapısı şeffaf değil, ancak hala hayatta olduğuna inanılan ya da akıbeti belirsiz olan Hamas'ın en önde gelen isimlerinden bazıları hakkında bilinenler şöyle:

Halid Meşal, Hamas'ın eski siyasi lideri

Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında doğan Meşal, 1996 yılında Hamas'ın siyasi bürosunun lideri oldu ve grubu sürgünden yönetti. İki yıl sonra İsrail ajanları Ürdün'de kendisine yavaş etkili bir zehir enjekte ederek komaya girmesine neden oldu ve Ürdün'le yapılan diplomatik bir anlaşma çerçevesinde İsrail tarafından sağlanan bir panzehirle kurtarıldı. Meşal kariyerini bir Arap ülkesinden diğerine geçerek Kuveyt, Ürdün, Katar ve Suriye'de yaşayarak geçirdi. Siyasi ofis başkanlığından istifa ettiğinde yerine 2017 yılında Haniye geçti. Meşal halen grup içinde etkili bir yetkili.

Halil el-Hayya, Hamas'ın Gazze'deki lider yardımcısı

Şu anda Katar'da sürgünde yaşayan el-Hayya, uzun yıllardır görev yapan bir Hamas yetkilisi ve Sinvar'ın yardımcısı. Kendisi 2007 yılında İsrail'in bir suikast girişiminden kurtuldu, Gazze'deki evine düzenlenen bir hava saldırısında aile üyeleri öldürüldü. 

Musa Ebu Marzuk, Hamas'ın üst düzey siyasi bürosunun bir üyesi

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'ne göre Hamas'ın kurucularından biri olan Ebu Marzuk siyasi kariyerine Birleşik Arap Emirlikleri'nde başladı ve burada Hamas'ın içinden çıktığı Filistinli Müslüman Kardeşler'in bir kolunun kurulmasına yardımcı oldu. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti ve burada Filistin davasına odaklananlar da dahil olmak üzere İslami kurumların kurulmasına yardımcı oldu. Hamas'ın siyasi bürosunu yönettiği 1996 yılında İsrail tarafından saldırıları finanse etmek ve organize edilmesine yardımcı olmak suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Terörizm şüphesiyle New York'ta bir hapishanede 22 ay geçirdikten sonra, ABD'deki daimi ikamet statüsünden vazgeçmeyi kabul etti ve tutuklanmasına neden olan terörizm suçlamalarına itiraz etmeyeceğini söyledi. Amerika Birleşik Devletleri daha sonra onu Ürdün'e sınır dışı etti.

© 2024 The New York Times Company