28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.03.2023 20:53 | Son Güncelleme: 26.03.2023 22:45

Bloomberg yazdı: Sağlıklı emeklilik süresi azalıyor

Birçok kişi çalışma hayatını bitirerek rahat bir emeklilik dönemi geçirmek istiyor. Fakat planlarının bozulmasından da endişe ediyor. Bloomberg, yaşam süresi arttıkça, hükümetlerin insanları daha uzun süre işgücünde kalmaya zorladığını ve bu durumun ülkeler için bir ikilem yarattığını yazdı
Bloomberg yazdı: Sağlıklı emeklilik süresi azalıyor

Çoğu kişi uzun ve sağlıklı bir emekliliğin hayalini kurar. Ancak bunu başarma şansı önemli ölçüde değişlikler gösterebilir. Meksika, Kolombiya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi bazı ülkelerde ortalama 60 yaşına kadar yaşayan erkeklerin hayalini kurduğu emeklilik için vakit ayırabileceği sadece on yıl ya da daha az süresi var.

Bloomberg'ün haberine göre, Lüksemburg gibi bir ülkede ise erkekler emekliliğe 18 yıldan fazla ayırabilirler. Bu durum kabul edilen emeklilik reformu öncesinde Fransa için de geçerliydi. Ancak her ülke aynı ikilemle mücadele ediyor. İnsan ömrü uzadıkça, hükümetler insanları daha uzun süre işgücünde kalmaya zorlamaya başladı. Fakat sağlıklı yaşam beklentisi aynı hızda artmadı. Dünyanın en büyük ekonomilerinden bazıları olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyelerinde durum şu şekilde;

OECD ülkelerindeki erkekler için ortalama yaşam süresi 82 yıldı. Bir kişinin resmi emeklilik yaşının aksine iş gücünden ayrıldığı zaman olan ortalama etkin emeklilik yaşı ise 64. İnsanların emeklilikte gerçekte ne kadar zaman geçirdikleri ülkeden ülkeye değişiyor. Etkili emeklilik süresi erkekler için Meksika'da 12.9 yıl bu durum Fransa için onaylanan emeklilik reformundan önce 23.3 yıl olarak hesaplandı.

Diğer önemli karşılaştırma ise sağlıklı yaşam beklentisi. Yani sağlıklı olarak geçirebilen süre. Bu sağlıklı emeklilik süresi 7,7 ila 18,5 yıl arasında değişiyor. Kadınlar genellikle daha uzun yaşadıkları için durum onlar için biraz daha olumdu. OECD ülkelerindeki kadınlar ortalama olarak emeklilikte yaklaşık 22,8 yıl geçiriyor ancak bu sürenin üçte biri sağlıksız olarak geçirilebilir.

Emekliliğin eskisi gibi olmayacağından korkuluyor

Pek çok kişi için korkutucu olan şey, gelecekte emekliliğin eskisi gibi olmayabileceği. Ortalama yaşam süresinin artış hızı yavaşladıkça ve etkin emeklilik yaşı giderek yükseldikçe, emeklilik süresi durağanlaşmaya, hatta bazı ülkelerde azalmaya başladı.

"Sağlıklı emeklilik yılları azaldı"

Sağlıklı emeklilik yıllarının sayısı şimdiden ortalama olarak azaldı. 2019 yılında kadınlar sağlıklı bir şekilde 16,4 yıl emeklilik bekleyebilirken, bu süre 2000 yılına göre 1,4 yıl azaldı. Tüm bunlar, birçok ülkede yaşam beklentilerini azaltan pandeminin etkisini göz önünde bulundurmadan önce gerçekleşti.

Emeklilik döneminin kısalma riski daima var

Elbette bunların hepsi ortalamalar. Gerçekte bireylerin deneyimleri önemli ölçüde farklılık gösterir ve her ülkedeki en varlıklı kişiler genellikle yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde daha iyi sağlık koşullarına sahip olur. Sağlık sonuçları iyileşmedikçe, emeklilik yaşı yükseldikçe, insanlar daha uzun süre işgücünde kalmaya zorlandıkça bu sağlıklı emeklilik döneminin daha da kısalması riski her zaman var. Veriler bir konuda net. Batı Avrupa'daki emekliler en uzun ve sağlıklı emeklilik dönemlerinin tadını çıkarıyor. Buna karşılık Amerika kıtası en kısa emeklilik dönemine sahip.