Esnek çalışma fırsatlarının azalmaya devam ettiği bir dönemde, dijital göçebe olarak nerede çalışılabileceğine dair seçenekler artmaya devam ediyor. Sadece bu yıl Yunanistan, İtalya, Japonya ve Tayland gibi popüler destinasyonlar, yabancı yetenekler için rekabet etmek amacıyla dijital göçebe programları başlattı. Peki uzaktan çalışanlar için en iyi seçenek hangi ülke?
Programlar 5 başlıkta incelendi
Küresel danışmanlık firması Global Citizen Solutions tarafından yayınlanan yeni bir dijital göçebe raporu, dünya çapında 65 ülkedeki programları inceleyerek bu soruya yanıt veriyor. Müşterilerin yatırım programlarına göre vatandaşlık ve oturma izni belirlemelerine yardımcı olmaya odaklanan şirket, hem yürürlüğe giren mevzuata hem de uzman görüşlerine bakarak mevcut seçenekleri değerlendirdi. Veriler beş ana kategoriyi kapsıyor: Vize maliyetleri (başvuru maliyetleri, gelir gereksinimleri), vize avantajları (süre, uzatma olasılığı, vatandaşlığa giden yol), yaşam kalitesi (sağlık hizmetleri, güvenlik, kirlilik, iklim), ekonomi (yaşam maliyeti, vergi optimizasyonu, ortak çalışma masası fiyatı) ve teknoloji / inovasyon.
Rapora göre dijital göçebe olmak için en iyi yer: İspanya. Ülkenin girişimcilik ekosistemini güçlendirmeyi amaçlayan yeni bir startup yasası, yurt dışından kazanılan gelire sıfır vergi, uygun fiyat, yüksek hızlı internetin mevcudiyeti ve teknoloji ve inovasyon için ideal bir ortam gibi çeşitli faktörler İspanya'yı zirveye taşıdı.
Listedeki ilk 10 ülkenin dokuzu Avrupa'da yer alıyor ve bunlar arasında bazı sürprizler de var. İkinci ve üçüncü sırada yer alan ve puanları neredeyse eşit olan Hollanda ve Norveç'in yüksek yaşam standartları ve sağlam sağlık, eğitim ve sosyal hizmetleri bulunuyor ancak rapora göre yüksek yaşam maliyetleri büyük bir zorluk.
Estonya ve Romanya ise etkileyici bir performans sergiledi. Bu ülkeler, doğaya mükemmel erişim ve zengin bir kültürel ortam ile daha uygun fiyatlı bir yaşam tarzına sahip. İlk 10'a girmeyi başaran tek Avrupalı olmayan destinasyon 8 numarada yer alan Kanada. Ülke 2023 yılında teknoloji çalışanlarını çekmek için yeni bir strateji üzerinde çalıştığını duyurdu.
Global Citizen Solutions CEO Patricia Casaburi e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Raporun en dikkat çekici yönü Avrupa ülkelerinin baskınlığıdır. Ayrıca, 65 aktif dijital göçebe programının yüzde 91'inin Covid-19 salgınının başlamasından sonra başlatılmış olması dikkat çekici. Bu da uzaktan çalışmaya doğru kaymaya hızlı bir yanıt verildiğini gösteriyor" dedi.
İspanya ve Hollanda'ya avantaj sağlayan diğer özellikler arasında, yüksek yaşam kalitesinin yanı sıra, dijital göçebe vizesi sahiplerine, sonunda vatandaşlığa dönüşebilecek kalıcı ikamet için bir yol sunmaları da yer alıyor. Rapor, örneğin İspanya'nın bazı bölgelerinde turistlere karşı artan tepkiyi yansıtmıyor, bu da geçici uzaktan çalışanlar için bir tedirginlik ortamı yaratabilir.
Hepsinin farklı avantajları var
Ancak her ülkenin farklı avantajları var. Estonya ve Romanya, yüksek hızlı internet için üst düzey altyapı da dahil olmak üzere teknolojiye önemli yatırımlar yaptı. Ve ilk 20'de yer alan diğer Doğu Avrupa ülkeleri gibi (Macaristan, Letonya ve Çekya) Batı Avrupa'ya kıyasla nispeten düşük yaşam maliyetlerine sahipler.
Tayvan, onaylandıktan sonra üç yıla kadar kalmanıza izin veren,ancak teknoloji, eğitim, finans ve hukuk dahil olmak üzere sekiz belirli sektörden birinde çalışmanızı gerektiren dijital göçebe vize sisteminin kolaylığı açısından 12. sırada yer aldı. Dijital göçebe programını 1 Nisan'da duyuran Japonya ise 16. sırada yer aldı. Casaburi, "Dijital göçebeler için artık daha geniş bir fırsat yelpazesi var" dedi.
Yüksek vize maliyetleri ve gerekli maaş seviyeleri, Dubai ve Abu Dabi dahil olmak üzere Orta Doğu ve Karayipler gibi bölgelerin endekste üst sıralarda yer almadığı anlamına geliyor. Son sıralarda Antigua ve Barbuda, Aruba ve Grenada yer aldı. Rapora göre, genel olarak Avrupa şu anda sunulan tüm dijital göçebe vizelerinin yüzde 35'ini oluştururken, Amerika kıtası yüzde 38'ini, Afrika ise sadece yüzde 8'ini oluşturuyor.
Rapora göre uzaktan çalışma vizelerinin neredeyse yüzde 60'ı uyruk ya da meslek ayrımı gözetmiyor. Casaburi, "Dijital göçebelerin çoğu Küresel Kuzey ülkelerinin vatandaşları olsa da, giderek artan sayıda kişinin daha zayıf pasaportlara sahip ülkelerden geldiğini fark ettik. Bu bireyler, daha güçlü pasaportlara sahip ülkelerde kalıcı ikamet ve vatandaşlık elde etmek için dijital göçebe programlarından faydalanıyor ve böylece küresel hareketliliklerini önemli ölçüde artırıyorlar" diye konuştu.
Uzaktan çalışmak için en iyi 15 destinasyon
15. Malezya
14. Letonya
13. Çekya
12. Tayvan
11. Almanya
10. Fransa
9. Macaristan
8. Kanada
7. Portekiz
6. Malta
5. Romanya
4. Estonya
3. Norveç
2. Hollanda
1. İspanya