08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.07.2024 14:34 | Son Güncelleme: 16.07.2024 14:41

Wall Street Journal yazdı: Bu yaz sessiz tatilin yazı

ABD'de çok fazla yıllık izni olmayan ya da izin kullanamayan çalışanlar tatil yapmanın yeni bir yolunu buldu: Sessiz tatil. Wall Street Journal uzaktan çalışmayla birlikte ortaya çıkan yeni akımı yazdı
Wall Street Journal yazdı: Bu yaz sessiz tatilin yazı

ABD'de bu yaz birçok çalışan ücretli izinlerini kullanmıyor. Ancak bu tatil yapmadıkları anlamına gelmiyor. Bunun yerine mesai günleri içindeki boş zamanları değerlendirmeye verilen son isim olan sessiz tatil yapma sanatıyla ilgili. Bazı çalışanlar izin istemek ve sınırlı tatil günlerini kullanmak yerine, uzaktan çalışıyormuş gibi görünerek mesai saatleri içinde mini tatiller yapıyorlar. Bunu öncüleri olan sessiz istifa, ve tembel kız işi gibi sessiz tatil konsepti de sosyal medyada ortaya çıktı ve bu yaz işyerlerinde uygulanmaya başlandı. Y kuşağı aşırı şımartılmakla suçlanıyor, ancak veriler bunun işgücünün genelinde yaşandığını gösteriyor. Harris Poll'un yaklaşık bin 200 çalışan Amerikalı ile yaptığı bir anket, dörtte birinden fazlasının izinsiz, izin yaptığını ortaya koydu. 

Tatile çıkanlar, bunun sadece daha az çalışmakla ilgili olmadığını söylüyor. Bunun yerine,  bunu çok az ücretli izin aldıkları ve bunları mantıklı bir şekilde kullanmak istedikleri için yaptıklarını belirtiyorlar ya da izin kullanmamaları için işyeri baskısı hissediyorlar. Çoğunlukla uzaktan çalışmasına izin verilen Chicago'dan bir çalışan, "İzin aldığım zaman kendimi suçlu hissediyorum" dedi. 

Yılda aldığı 10 günlük ücretli tatilden şimdiye kadar sadece bir tanesini kullanmak istedi. En son gizli tatili mayıs ayında, patronundan habersiz, kocası ve arkadaşlarıyla birlikte birkaç günlüğüne Las Vegas'a uçtuğu zaman gerçekleşti. Ara sıra gelen mesajlarına yanıt vermek için havuz başında dizüstü bilgisayarına giriş yapmış olsa da "Neredeyse hiç çalışmıyordum" dedi.

İzin alınınca hissedilen suçluluk

37 yaşındaki çalışan patronu ara sıra yaptığı aldatmacayı fark ederse kendini daha kötü hissedeceğini ekledi. Yine de gerçek bir izin isteme suçluluğundan kurtulmak zor. Bu suçluluk duygusu, ne zaman bir gün izin alsa iş arkadaşlarının isteksizce onun görevlerini üstlendiği geçmiş işlerinden kaynaklanıyor. 

Çalışma Bakanlığı'na göre ABD özel sektör çalışanları bir iş yerinde bir yıl çalıştıktan sonra ortalama 11 gün, beş yıl çalıştıktan sonra ise 15 gün ücretli izin alabiliyor. Ülkede her beş özel sektör çalışanından biri hiç ücretli izin kullanamıyor. Harris anketine göre, her zaman ulaşılabilir olma baskısı, çalışanların yaklaşık yüzde 80'inin aldıkları maksimum tatil süresini kullanmamalarına neden oluyor. Harris anketinin baş strateji sorumlusu Libby Rodney, bu yüzden "Çalışırken tatil yapıyorlar ki kendilerini savunmasız bir konuma sokmayacaklar" diyor. 

Ülke çapında sessiz tatilcilerle yapılan görüşmelerde, çoğu resmi izin isteme konusunda isteksiz olduklarını söyledi. Kâr amacı gütmeyen bir kuruluşta asistan olarak çalışan 22 yaşındaki biri yoğun olmayan günlerde bazen New Jersey'deki bir sahil otelinde çalışıyor. Sabahları birkaç toplantıya katılıyor ve araştırma yapıyor, ardından havuza gidiyor ya da reality şovlar izliyor. 

"İzin kullanmak kötü hissettiriyor"

Sınırsız tatil günü politikasına sahip şirketlerde çalışanlar bile çok fazla izin kullanıyormuş gibi görünmek istemediklerini söylüyor. Sınırsız izinli bir nakliye şirketinde müşteri destek personeli olarak çalışan 33 yaşındaki Nicole Walker, aslında sessiz bir tatilci değil. Ailesiyle birlikte eğlenceli bir yere seyahat ettiğinde, bazen plajdan tüm gün çalışmaya devam ediyor ve gününü tamamladıktan sonra tatil moduna geçiyor. Bu düzenlemeyi ücretli izinlerini kullanmaya tercih ediyor. Ayda ortalama bir ya da iki gün resmi izin kullanan Walker, "İzin kullanmak kötü hissettiriyor" dedi. Ayrıca, gerçekten izinli olduğu takdirde, tamamladığı müşteri aramalarının sayısı gibi iş hedeflerini tutturamamaktan endişe ediyor.

Yöneticiler şüpheleniyor

Organizasyonel danışmanlık ve yönetici arama firması Korn Ferry'nin kıdemli müşteri ortağı Deepali Vyas, bazı çalışanların neden gizli tatile çıkma isteği duyduklarını anladığını belirtti. İş ve kişisel zaman arasındaki sınırlar, uzaktan çalışmanın yükselişiyle bulanıklaştı ve bu da daha fazla insana işlerini uzak yerlerden yapma esnekliği sağladı. Yine de sessiz bir tatilin genellikle ters etki yarattığını dile getirdi. Ne işe gerçek bir ara veriyorsunuz ne de o kadar üretken oluyorsunuz. Ayrıca, yakalanma riski de var. Konuştuğu hayal kırıklığına uğramış yöneticiler, ekip üyelerinin görüntülü görüşmelerde sürekli olarak sanal bir arka plan kullandıklarında veya bir talebe yanıt vermeleri gece boyunca sürdüğünde genellikle sessiz tatil yaptıklarından şüphelendiklerini söylüyor.

Herkes aynı fikirde değil. 33 yaşındaki Jaimie Calderon, bir sigorta şirketinde kıdemli analist olarak yaptığı işi ara sıra yaptığı kaçamaklarla birleştirdiğinde daha verimli çalıştığını, çünkü günlerini daha sistematik bir şekilde planladığını söylüyor. Ayrıca tam bir iş günü geçiriyor ve daha erken başlayıp bitirmek için patronunun onayını da alıyor. Ama tabii tatilde olduğunu her zaman açıklamıyor.