09 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.03.2022 20:30 | Son Güncelleme: 14.03.2022 21:09

BM Genel Sekreteri Guterres: Ukrayna-Rusya savaşı nükleer çatışma olasılığı doğurdu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, Ukrayna-Rusya savaşının "nükleer çatışma olasılığı" doğurduğu uyarısında bulundu
BM Genel Sekreteri Guterres: Ukrayna-Rusya savaşı nükleer çatışma olasılığı doğurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın nükleer alarm seviyesini yükseltmesine değindi. Gelişmeyi ''tüyler ürpertici“ olarak yorumlayan Guterres, ''Bir zamanlar düşünülemez olan nükleer çatışma olasılığı, şimdi yeniden olasılık dahilinde'' dedi.

"Ukrayna yanıyor. Ülke dünyanın gözleri önünde yok ediliyor" diyen BM Genel Sekreteri, savaşın siviller üzerindeki etkisinin ''korkunç boyutlara'' ulaştığını ve bu savaşın kazananı olmayacağını söyledi.

BM Genel Sekreteri, bu savaşın Ukrayna'nın da ötesine geçtiğini belirterek ''Aynı zamanda dünyanın en savunmasız insanlarına ve ülkelerine yönelik bir saldırı. Ukrayna üzerine savaş yağarken, Demokles'in kılıcı küresel ekonominin, özellikle de gelişmekte olan dünyanın üzerinde sallanıyor“ yorumunda bulundu.

Türkiye, Fransa, Almanya, İsrail, Hindistan ve Çin'e arabuluculuk çabaları dolayısıyla teşekkür eden Guterres, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının ise ''gerilimi artırma riski taşıdığı'' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA