26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2022 09:17 | Son Güncelleme: 20.02.2022 13:58

Boris Johnson'a göre 1945'ten bu yana en büyük savaş kapıda

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya-Ukrayna arasındaki kriz ile ilgili yaptığı açıklamasında "Avrupa'da 1945'ten bu yana en büyük savaş" tehdidinin olduğunu söyledi
Boris Johnson'a göre 1945'ten bu yana en büyük savaş kapıda

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya-Ukrayna arasındaki kriz hakkında BBC'ye röportaj verdi. Başbakan Johnson, TSİ ile 12.00'de yayınlanacak röportajında, "Gerçek şu ki tüm işaretler, planın bazı açılardan çoktan başlamış olduğu yönünde" dedi. 

Johnson'a göre, bugüne kadar yaşanan gelişmeler Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'i kuşatacak bir işgal başlatma düşüncesinde olduğunu gösteriyor. İngiltere başbakanı ayrıca, ABD Başkanı Joe Biden'ın Batılı liderlere 'istihbaratın Rus kuvvetlerinin Ukrayna'ya sadece doğudaki Donbass üzerinden değil, Belarus ve Kiev çevresindeki bölgeden girmeyi planladığını' söylediğini aktardı.

1945'ten bu yana en büyük savaş 

Boris Johnson, "Korkarım ki gördüğümüz bu plan, 1945'ten bu yana Avrupa'daki en büyük savaş olabilecek bir şey için" diyerek tehlikenin boyutuna dikkat çekti: "İnsanların sadece Ukraynalıların değil, aynı zamanda genç Rusların da potansiyel kayıplarını göz önünde bulundurması gerekiyor."

Ukrayna ve Rusya krizini müttefiklerle görüşmek üzere 19 Şubat'taki Münih Güvenlik Konferansı'na da katılan Başbakan Johnson yaptığı açıklamada, “Başkan Putin'in ne yapmak istediğini tam olarak bilmiyoruz ama alametler korkunç. Ukrayna işgal edilirse, demokratik bir devletin yıkımına tanık olacağız. Ukrayna'nın muhtemel işgali tüm dünyada şok etkisiyle yankılanacaktır ve dünya için aşırı bir tehlike unsuru olacaktır. Bu konferanstaki herkes Ukrayna'ya destek ve dayanışma için birlik içinde durmak istiyor. Bu anın ciddiyetini hafife almamalıyız" dedi.

Kaynak: AA