26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.02.2022 22:05 | Son Güncelleme: 19.02.2022 22:42

Batılı liderlerden Rusya'ya ortak yaptırım mesajı Ukrayna, NATO'dan net takvim istedi

Rusya-Ukrayna krizinin devam ettiği dönemde Münih Güvenlik Konferansı'nda bir araya gelen Batılı liderler, Moskova'nın işgal planına yaptırımlarla sert yanıt vereceklerini duyurdu. Kiev yönetimi de NATO'ya üyelik için Ukrayna'ya net takvim verilmesi çağrısı yaptı
Batılı liderlerden Rusya'ya ortak yaptırım mesajı Ukrayna, NATO'dan net takvim istedi

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda, ABD'nin müttefikleriyle Moskova'ya büyük ve eşi görülmemiş ekonomik bedel ödeteceğini söyledi.

"Benzeri görülmemiş bir barış ve refah var"

Harris, Almanya'da düzenlenen 58. Uluslararası Münih Güvenlik Konferansı'nın ikinci gününde yaptığı konuşmada, Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra oluşturulan sistemde özellikle de ulusal sınırların zorla değiştirilmemesi nedeniyle benzeri görülmemiş bir barış ve refaha sahip olduğunu belirtti.

"Sınırlar zorla değiştirilmemeli"

Avrupa güvenliğinin geleceğinin doğrudan tehdit altında olduğunu söyleyen Harris, "Avrupa güvenliğinin temeli Ukrayna'da doğrudan tehdit altında" dedi. Harris, milletlerin kendi ittifaklarını seçme hakkına sahip olduklarını anlatarak sınırların zorla değiştirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

 

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna işgal edilmesi halinde Rusya ve Ukrayna işgaline yardım eden müttefiklerine büyük ekonomik ve mali yaptırımlar uygulayacağını söyledi. Harris, "Açık konuşayım. Kesin olarak söyleyebilirim ki Rusya Ukrayna'yı işgal ederse, Moskova'ya, ABD ve ortaklarımız 'büyük ve eşi görülmemiş' bir ekonomik bedel ödetecekler" dedi.

"Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız"

Bu kapsamlı ve koordineli tedbirlerin uygulanmasının Ukrayna işgalinde sorumlulara büyük zarar vereceğini savunan Harris, "Ekonomik tedbirlerle de durmayacağız. Doğu kanadındaki NATO müttefiklerimizi daha da güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı. Kamala Harris, ABD kuvvetlerinin Ukrayna'da savaşmayacaklarını yineleyerek, ancak ülkesinin "NATO topraklarının her karışını savunacağını" dile getirdi.

G7 ülkelerinden Rusya'ya 'diplomasi' yolunu seçmesi çağrısı

İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Almanya, İtalya ve Japonya'dan oluşan ülkelerin Dışişleri Bakanları ile Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi tarafından Rusya ve Ukrayna'ya ilişkin ortak açıklama yapıldı.

G7 ülkelerinin, Rusya'nın Ukrayna çevresinde, yasa dışı ilhak edilen Kırım'da ve Belarus'ta tehditkar askeri yığınağı konusunda ciddi endişe duyduğu belirtilen açıklamada "Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana Avrupa kıtasındaki en büyük konuşlandırma olan Rusya'nın sebepsiz ve haksız askeri güç yığınağı, küresel güvenliğe ve uluslararası düzene meydan okumadır. Rusya'yı diplomasi yolunu seçmeye, gerilimi düşürmeye, askeri güçlerini Ukrayna sınırlarının yakınından önemli ölçüde geri çekmeye, risk azaltma ve askeri faaliyetlerin şeffaflığı da dahil uluslararası taahhütlere tam olarak uymaya çağırıyoruz" denildi.

"Rusya'yı yaptıklarına göre değerlendireceğiz"

G7 ülkelerinin ilk adım olarak Rusya'nın Ukrayna sınırları boyunca askeri faaliyetlerini azalttığı açıklamasını uygulamasını beklediği vurgulanan açıklamada, "Bu azalmaya dair hiçbir kanıt görmedik. Rusya'yı yaptıklarına göre değerlendireceğiz" ifadesine yer verildi.

 Açıklamada, Rusya'nın diplomatik ilişki kurmaya istekli olduğuna dair son açıklamalarının not edildiği aktarılarak "Avrupa güvenliği, risk azaltma, şeffaflık, güven inşa etme ve silahların kontrolü gibi karşılıklı endişe yaratan konularda Rusya'yla diyaloğu sürdürme taahhüdümüzün altını çiziyoruz. Ayrıca mevcut krize barışçıl ve diplomatik bir çözüm bulma taahhüdümüzü yineliyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Büyük sonuçları olacağından şüphe duyulmasın"

G7 ülkeleri, meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi için diplomatik çözümler keşfetmeye hazır olsa da Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik herhangi bir askeri saldırganlığın ciddi sonuçlara yol açabileceğine işaret edilen açıklamada, bu saldırganlığın çok çeşitli sektörel ve bireysel hedeflere mali ve ekonomik yaptırımlar dahil büyük sonuçları olacağından şüphe duyulmaması gerektiği bildirildi.

"Askeri tırmanış için bahane olarak kullanılabilir"


Rusya'nın tansiyonu düşürmesi ve Minsk anlaşmalarının uygulanmasına yönelik taahhütlerini yerine getirmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, son günlerde temas hattındaki ateşkes ihlallerindeki artışın oldukça "endişe verici" olduğu vurgulandı. Açıklamada, Minsk anlaşmalarının açık bir ihlalini oluşturan ağır silahların kullanımının ve sivil bölgelerin ayrım gözetmeksizin bombalanması kınandı.

Rusya'nın, Ukrayna'nın hükûmet kontrolünde olmayan bölgelerinde yaşayanlara Rus pasaportu dağıtmaya devam etmesinin de kınandığı açıklamada, bunun, Minsk anlaşmalarının ruhuna açıkça aykırı olduğu ifade edildi.

Zelensky'den NATO ve Türkiye mesajı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Münih'teki zirvede ülkesinin NATO üyeliği için "açık ve ulaşılabilir" bir zaman çizelgesi verilmesi çağrısında bulundu.

Ukrayna'yı "Avrupa'nın Rusya'ya karşı kalkanı" olarak nitelendiren Zelensky, "Ülkemiz 8 yıl boyunca dünyanın en büyük ordularından birini geride tuttu. Bu nedenle daha fazla uluslararası desteği hak ediyoruz" diye konuştu.

"Bombardımandan sonra yaptırımlara ihtiyacımız yok"

Rusya ile yaşadıkları gerilime ilişkin askeri çatışma yerine diplomatik çözüm istediklerini belirten Zelensky, "Önümüzdeki haftalarda, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) üyelerinin yanı sıra Avrupa, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla bir zirve düzenlenmesini öneriyorum" ifadesini kullandı. Rusya'nın Ukrayna sınırına yığdığı birliklerini geri çekmesi şartıyla yaptırımlara duyulan gereksinimin ortadan kalkacağını vurgulayan Zelensky, "Bombardıman gerçekleştikten sonra yaptırımlara ihtiyacımız yok" dedi.