25 Nisan 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.01.2023 20:48 | Son Güncelleme: 22.01.2023 23:14

Boris Jonhson usulsüz kredi mi aldı?

İngiltere’de yayın yapan Sunday Times gazetesi, BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Richard Sharp’ın göreve önerilmeden önce ülkenin eski başbakanı Boris Johnson’a 800 bin sterlin değerinde kredi almak için kefil ayarladığını öne sürdü
Boris Jonhson usulsüz kredi mi aldı?

İngiltere eski Başbakanı Boris Johnson, Kiev'e sürpriz ziyareti sırasında ülkesinden bir usulsüzlük iddiasıyla gündemde. Sunday Times, BBC Mütevelli Heyeti Başkanı Richard Sharp'ın Jonhson’a kredi için kefil ayarladığını öne sürdü. Sunday Times’ın haberinde o dönemde Sharp’ın 800 bin sterlinlik kredi alması için Johnson’a kefil ayarladığı iddia edildi.

BBC Mütevelli Heyeti, kurumun gelir ve gideri ile tarafsız yayıncılığını kamu adına denetlemekle sorumlu

Gazeteye göre Sharp, Johnson'a kredi başvurusunda kefil olması için multimilyoner Kanadalı iş insanı Sam Blyth'i önerdi. Sharp, konuyla alakalı olarak kabine ve kamu personelinden sorumlu Devlet Bakanı Simon Case ile iletişime geçti. Gazetenin aktardığına göre Sharp, kredinin kesinleşmesinden önce Blyth ve Johnson ile birlikte Chequers Başbakanlık konutunda akşam yemeğinde bir araya geldi. Sunday Times, böylesi kamu görevlerine atanan adayların, herhangi bir çıkar çatışmasını bildirmesi gerektiğini belirtiyor.

Soruşturma talep edildi

Sharp, gazete haberinin ardından yaptığı açıklamada sadece insanları bir araya getirdiğini ve herhangi bir çıkar çatışmasının söz konusu olmadığını söyledi. Johnson’ın sözcüsü ise eski başbakanın Sharp’tan herhangi bir finansal tavsiye almadığını belirtti. İşçi Partisi’nin üst düzey yöneticilerinden Anneliese Dodds, Parlamento’ya ilettiği yazıda konu hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.