27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.05.2024 13:02 | Son Güncelleme: 04.05.2024 16:24

Brezilya sele teslim: 180 günlüğüne felaket durumu ilan edildi

Brezilya’da selin bilançosu her geçen saat artıyor. Son bilgilere göre 39 kişi hayatını kaybetti, 68 kişiden haber alınamıyor. En az 24 bin kişinin yerinden edildiği bölgede 180 günlüğüne felaket durumu ilan edildi

Brezilya'da birkaç gündür etkili olan yağışlar hayatı durma noktasına getirdi. Ülkenin güneyindeki Rio Grande do Sul'da 154'ten fazla kasaba yerle bir oldu. Uruguay ve Arjantin sınırındaki 497 şehri de sele teslim oldu, 24 bin kişinin yerinden edildi. Resmi rakamlara göre 39 kişi hayatını kaybetti, 68 kişiden haber alınamıyor. Ancak cesetlerin kimliklerinin hala tespit edilememiş olması bilançonun daha da ağırlaşacağını gösteriyor.

"Tarihimizin en yıkıcı olayı"

Rio Grande do Sul Valisi Eduardo Leite, yaptığı basın açıklamasında, halen ulaşamadıkları yerler olduğunu vurgulayarak, "Son derece istisna bir durumdan geçiyoruz, bu kritik bir olay değil, eyalet tarihinin en yıkıcı olayıdır" dedi.

Ölü sayısının artabileceğine dikkati çeken Leite, arama kurtarma çalışmalarının karadan, denizden ve havadan sürdürüldüğünü söyledi. Leite  "Zor günler olacak. İnsanlardan evlerini terk etmelerini istiyoruz. Amacımız hayat kurtarmak. Bazı şeyleri kaybedeceğiz ama hayatları korumalıyız. Önceliğimiz insanları kurtarmak" ifadelerini kullandı.  180 günlüğüne "felaket durumu" ilan ettiklerini belirten Leite, bunun "eyaletteki en büyük felaket" olduğunu, Rio Grande do Sul’un "savaş halinde" olduğunu söyledi.

 

Köprünün yıkıldığı anlar kamerada

Eyalette büyük hasara yol açan sel nedeniyle sokaklar nehre döndü, yollar ve köprüler yıkıldı. Santa Maria’ya bağlı Palma’da nehir üzerindeki bir köprü çöktü. O anlar çevredekilerin cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.

Antas Nehri üzerinde inşa edilen bir baraj da yoğun akıntıya dayanamayarak çöktü ve civar bölgelerdeki kasabaların sular altında kaldı. 

Bölgeyi ziyaret eden Devlet Başkanı Luiz Inaico Lula da Silva, hükümet olarak eyalete tam destek verdiklerini dile getirerek, "Tüm ihtiyaçların karşılanması için federal hükümet olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Hasarın onarılması için yüzde 100 destek vereceğiz" ifadesini kullandı. Lula da Silva'nın ziyaretinin ardından sel faciasının yaşandığı bölgelere Hava Kuvvetleri'ne ait 8 uçak ve 600 askeri personel sevk edildi.