20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 18.02.2022 04:30 | Son Güncelleme: 20.02.2022 17:35

Bütün devler onun peşinde

Muazzam bir bilek hakimiyeti, sürat ve daha 15 yaşında edinilmiş bir olgunluk. Henüz sözleşme dahi imzalayamıyor ama Barcelona, Liverpool, M. City ve M. United şimdiden Endrick Felipe’nin peşinde. 30 dolarlık bir yardımla hayatı değişen Endrick’in gerçek potansiyelini soruşturduk
Bütün devler onun peşinde

Alp Ulagay

Geçen 21 Ocak’ta FIFA’nın resmi Twitter hesabında bir video paylaşıldı. Ceza yayının içinde röveşata vuruşu ve harikulade bir golün videosuydu bu. Hemen üzerinde de Brezilya’nın köklü kulüplerinden Palmeiras’ın geçmişine damga vurmuş oyuncuların isimleri sayıldıktan sonra da altına “15 yaşındaki Endrick Felipe Moreira de Sousa ile tanışın” cümlesi yazılmıştı.

Gerçekten bu muazzam golden ve paylaşımdan sonra sadece Brezilya’daki hayranları değil, tüm dünyadaki futbolseverler 15’lik Endrick’in yeteneğinden haberdar oldu. Brezilya’nın bir numaralı futbol dergisi şubat ayı kapağına onu koymaktan çekinmedi. Henüz bir çocuk olsa da Barcelona, Liverpool, Manchester City ve Manchester United gibi dev kulüplerle adı anılmaya başlandı.

Peki acaba dünya futbolu yeni bir süperstarla mı karşı karşıyaydı yoksa zaman zaman medyanın, şimdi de sosyal medyanın yaptığı gibi biraz abartma mı söz konusuydu? Brezilya’nın önde gelen futbol yorumcularından Mauro Beting’e göre hiçbir abartı yok ve biz tıpkı 30 yıl önce Fenomen Ronaldo’daki veya 15 yıl önce Neymar’daki gibi bir büyük yıldız adayıyla karşı karşıyayız: “Bana daha çok Ronaldo’nun 1993’te Cruzeiro’da yaptığı çıkışı hatırlatıyor. Ronaldo o zamanlar 16-17 yaşındaydı ve biz büyük bir yıldız olacağını biliyorduk!” 

Endrick, 15 yaşında olabilir ama Brezilya’da, özellikle de Sao Paulo bölgesinde birkaç yıldır U15, U17 ve U20 yaş gruplarında adını duyuran, golleri Youtube’da yayınlanan bir oyuncuydu. Mâlum, artık yetenekli çocukların nasıl oynadığını, attıkları golleri çok küçük yaşlarından itibaren takip edebiliyoruz.

İlk 30 dolar çok önemliydi

Brezilya’nın başkenti Brasilia’da doğan ve 4 yaşında futbola başlayan Endrick’in babası Douglas Sousa da bu doğrultuda bir strateji izlemiş zaten. Oğlunun gol videolarını Youtube’a yükleyip ülkenin büyük kulüplerinin dikkatini çekmeye çalışmış. Brezilya’da futbolun iki dev merkezi Rio ve Sao Paulo’ya kapağı atamazsanız parlamanız biraz zor. Clarin dergisine anlattığına göre Corinthians ve Santos kulüpleri Endrick’i istediler ama küçük bir çocuğa maddi vaatte bulunmaktan kaçındılar. Sao Paulo’nun diğer büyük kulübü Palmeiras ise metropoldeki aile bütçesine katkı olarak 150 real yani 30 dolarlık bir yardım yapmayı kabul edince Douglas Sousa yeşil-beyazlıları tercih etti.

10 yaşında da Palmeiras altyapısındaki kariyeri başladı Endrick’in. 169 maçta 165 gol attı geçen beş yılda. Bu yılın başında tanınmasına yol açan turnuvaysa geleneksel Sao Paulo Gençler Futbol Kupası ya da yaygın bilinen adıyla “Copinha” oldu. Copinha 120’den fazla takımın katıldığı bir U20 turnuvası. Ülkenin iki büyük futbolcu fabrikasından birinin en iyi gençlerini görmek için çok iyi bir fırsat. Üstelik Brezilya’da yaşayan Türk gazeteci Tolga Kaplan’dan öğrendiğimize göre tüm maçlar televizyondan, değilse de internet üzerinden yayınlanıyor. 

“Brezilya’da seyirciler genç takım maçlarına bile büyük ilgi gösterir. Sadece U20 değil, U12 maçları bile yayınlanır. Ben de Eleven Sports kanalından birkaç maçı izleme fırsatı buldum. Endrick de Copinha 2022’de attığı goller ve oynadığı futbolla ülkede hemen gündem oldu. Haber bültenlerinde adını sık sık görmeye başladık” diye anlatıyor Kaplan. 

Biraz Ronaldo biraz Neymar

Gerçekten de Copinha 2022’de tam bir Palmeiras ve Endrick fırtınası esti. Daha evvel bu kupayı hiç kazanmamış olan Palmeiras buldozer gibi ilerlerken Endrick de şapka çıkartılacak gollerini bir bir atmaya başladı. Grup maçlarında Real Ariquemes’e üç oyuncuyu çalımladıktan sonra kalecinin üzerinden aşırttığı gol bir yana 5-2’lik yarı finalde Oeste’ye attığı röveşata onun potansiyelini tüm dünyanın görmesini sağladı. Santos’u 4-0 yenip şampiyonluğa ulaştıkları maçının da açılış golü Endrick’ten geldi. Endrick turnuvayı 6 golle bitirdi.

Asıl şaşırtıcı olan henüz 15’indeki bir yıldız adayının kendisinden 3-4 yaş büyük gençlere futbol dersi vermesiydi. Mauro Beting, şöyle anlatıyor: “Öyle yetenekli, öyle hızlı ve öyle sağlam ki! Ama aynı zamanda son derece olgun. Ayakları yere basıyor. Kafası çalışıyor. Kendini çoktan kanıtlamış 21-22 yaşındaki bir futbolcu gibi.” 

Peki bundan sonra nasıl bir yol izleyecek? Genç yaşına karşın kısa sürede Palmeiras A takımına çıkması muhtemel. Temmuzda 16 yaşına girince ilk profesyonel sözleşmesini imzalayacak. Tolga Kaplan’a göre Brezilya’da her yerde yetenekli oyuncular var ve bunlar tespit edildikleri anda büyük takımlara gidiyor: “Son 15 yılda tıpkı Neymar, Casemiro, Vinicius, Martinelli’nin yaptığı gibi erken yaşta parladı. Zaten dünyanın tüm büyük kulüpleri Brezilya’daki altyapı liglerini takip eder. Copinha’yı da izleyip en iyileri transfer ediyorlar. Muhtemelen Endrick de 18 yaşında olacağı 2024 yazında dünyanın en büyük takımlarından birine gidecek.”

Deneyimli televizyoncu Beting ise çok daha iddialı. Ona göre 25-30 yılda bir çıkan bir yetenekle karşı karşıyayız. “Hızlı, soğukkanlı, yetenek seti tamam, aynı zamanda olgun. Genç Ronaldo ile genç Neymar karışımı. Ronaldo’ya biraz daha fazla benzetiyorum. Bence 21-22 yaşına geldiğinde sadece Palmeiras’ın değil, sadece Güney Amerika’nın değil, dünyanın en büyük oyuncularından biri olacak.”