BBC'nin haberine göre; Büyük Bariyer Resifi Yönetimi'nin yaptığı açıklamada, resifin başka bir toplu ağarma olayıyla tahrip olduğu belirtildi. Bilim insanları, deniz sıcaklıkları nedeniyle oluştuğu tahmin edilen tahribatın son 6 yılda dördüncü kez bu kadar geniş ve şiddetli olduğunu aktardı.
Su sıcaklıkları 4 derece düştü
El Nino hava olayının, resifte görülen ağarmaya neden olabileceğinden şüphelenen uzmanlar, dünyanın en büyük resifinin hayatta kalması için iklim değişikliğine ilişkin acil önlemler alınması gerektiğini ifade etti. Bilim insanları, resifin bazı kısımlarında su sıcaklıklarının mart ortalamasının 4 derece üzerinde olduğu konusunda uyardı.
Daha önce mercanların ölümüne yol açtı
Bilim insanları, sera gazı salınımlarının okyanus sıcaklıklarını yükseltmesiyle mercan resiflerinde 1998, 2002, 2016, 2017 ve 2020’de 5 defa kitlesel ağarma meydana geldiğini belirtiyor. 2016 ve 2017'de kaydedilen sıcak hava dalgaları, Büyük Bariyer Resifi'ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açmıştı.
Uzaydan görülebilen tek canlı
Mercan resifleri, milyonlarca insanın geçim kaynağı balıklar ve diğer deniz canlıları için yaşam alanı olmasının yanı sıra büyük dalgalara, fırtınalara ve sellere karşı set çekerek kıyıların korunmasına katkıda bulunuyor. Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen Büyük Bariyer Resifi, yaklaşık 2 bin endemik balık türünü barındırıyor ve 70 bin kişiye iş imkanı sağlıyor.
Büyük Set Resifi hakkında
Büyük Set Resifi, birbirinden ayrı 2 bin 900 resif ve 900 adadan oluşan, 2 bin 600 km genişliğe yayılmış 344,400 km² alanı ile dünyanın en büyük resif sistemidir. Resif kuzey doğu Avustralya'nın Queensland Sahili açıklarında bulunan Mercan Denizi'ndedir