02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.01.2023 10:00 | Son Güncelleme: 20.01.2023 10:32

CIA Direktörü'nün Ukrayna ziyareti deşifre oldu

CIA Direktörü William J. Burns’ün geçen hafta gizlice Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gittiği ortaya çıktı. Bir yıl önce Antonov Havaalanı hakkındaki uyarısıyla savaşın gidişatını değiştiren Burns’ün istihbarat görevlileri ve Zelenskiy ile olası askeri planları konuştuğu iddia edildi
CIA Direktörü'nün Ukrayna ziyareti deşifre oldu

Washington Post, CIA Direktörü William J. Burns’ün geçen hafta gizlice Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gittiğini yazdı. Gazeteye isminin saklı kalması kaydıyla konuşan kaynaklar Burns'ün Ukraynalı istihbarat görevlileri ve Zelenskiy ile görüştüğünü, Rusya'nın yaklaşan olası askeri planlarıyla ilgili bilgi paylaştığını yazdı.

ABD'nin desteği ne kadar sürecek?

Reuters'e konuşan ABD'li bir yetkili de toplantıda istihbarat bilgilerinin paylaşıldığını teyit etti. Yetkili ziyaretin ne zaman gerçekleştiğini söylemekten kaçındı ancak gizli görüşmeyi ilk kez haberleştiren Washington Post, toplantının hafta sonunda gerçekleştiğini yazdı. Gazete görüşmede, Temsilciler Meclisi'nde dengelerin Cumhuriyetçiler lehine değişmesinin de konuşulduğunu ve bu durumun ABD'nin Ukrayna'ya desteğine getireceği olası etkilerin tartışıldığını yazdı. 

Yardım yollamak zorlaşacak

Ziyaretin stratejik olarak çok büyük bir öneme sahip olmasa da Rusya'nın ele geçirmek için tüm gücünü kullandığı, Ukrayna'nın ise karşı saldırıya hazırlandığı ve iki tarafın da büyük kayıplar vermesine neden olan Bakhmut'taki çatışmaların yoğunlaştığı bir döneme denk gelmesi dikkat çekti. Burns'ün savaş alanındaki durumun aciliyetine dikkat çektiği hatta bir noktadan sonra yardım bulmanın/yollamanın zorlaşacağını kabul ettiği iddia edildi. 

Savaşın gidişatını değiştirdi

Burns, 24 Şubat işgalinin ilk aşamalarında Rusya'nın Antonov Havaalanı'nı ele geçirmeye çalışacağı yönündeki istihbarat paylaşımı nedeniyle Zelenskiy'nin yakın çevresinde saygı duyulan bir isim. Burns'ün bizzat ilettiği mesaj ABD istihbaratının değerlendirmesine dayanıyordu ve Ukrayna'nın havaalanını savunmak için hazırlanmasına yardımcı oldu. Dahası Burns'ı paylaştığı bu bilgi Rusya'nın Kiev'i ele geçirmek için gerekli dayanak noktasını kaybetmesine yardımcı oldu ve savaşın gidişatını değiştirdi. CIA Direktörü'nün Rusya'nın müzakere isteğine şüpheyle yaklaşması da onu Ukrayna açısından güvenilir bir isim yapıyor.