28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.07.2023 10:59 | Son Güncelleme: 18.07.2023 11:19

Çin Dışişleri Bakanı üç haftadır kamuoyunda görünmüyor: Qin Gang nerede? 

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD'den ülkesine yapılan üst düzey ziyaretlere rağmen üç haftadır kamuoyunda görülmedi. Bakanın yokluğuna dair Çin'deki sosyal medya sitelerinde bazı paylaşımlar yapılsa da bunların kaldırıldığı iddia edildi
Çin Dışişleri Bakanı üç haftadır kamuoyunda görünmüyor: Qin Gang nerede? 

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, ABD ile ilişkileri onarmaya yönelik görüşmelere rağmen üç haftayı aşkın bir süredir kamuoyu önünde görülmedi.  Çin lideri Şi Cinping'in himayesinde olduğu düşünülen eski Washington DC Büyükelçisi Qin'in ABD'li yetkililerin bir dizi üst düzey ziyaretinde kilit rol oynaması bekleniyordu. 

Qin Gang, son olarak 25 Haziran'da Pekin'de Sri Lankalı mevkidaşı ile bir araya geldi. Temmuz ayı başında Hazine Bakanı Janet Yellen ile yapılan görüşmelerde ya da iklim elçisi John Kelly'nin devam eden ziyaretinde Çinli yetkililere katılmadı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin geçtiğimiz Ağustos ayında Tayvan'ı ziyaret etmesinin ardından iki ülke arasındaki tüm üst düzey temasların yaklaşık bir yıldır askıya alınmış olması bu gezileri özellikle önemli kılıyor. 

Sosyal medyada sansürleniyor

Temmuz ayı başında Çinli yetkililer AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in planladığı ziyareti de iptal etti ancak plan değişikliği için bir neden belirtmedi. Geçen hafta Qin, Endonezya'daki Asean zirvesinde Pekin heyetinin başkanlığına getirildi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin o sırada Qin'in sağlık nedenleriyle zirveye katılmayacağını söyledi ancak ayrıntı vermedi.

Aradan bir hafta geçmesine rağmen Qin hala ortaya çıkmadı ve Çin'in sosyal medya sitesi Weibo'da Qin'in yokluğuyla ilgili tartışmaların sansürlendiği iddia ediliyor. Platformda "Qin Gang nerede" diye arama yapıldığında sonuç yok mesajıyla karşılaşılıyor. Dışişleri Bakanı'nın sadece adı aratıldığında ise çok az sayıda başka konularda tartışmalar görülüyor. 

Haberlerde de yer verilmiyor

The Guardian'ın haberine göre gazeteci ve analist Phil Cunningham, Pekin yanlısı Hong Kong gazetesi South China Morning Post (SCMP) için ABD-Çin ilişkileri üzerine yazdığı bir makaleden Qin ile ilgili beş paragrafın haber verilmeden çıkarıldığını söyledi. Paragraflarda eski bir Washington büyükelçisinin siyaset sahnesinden kaybolmasının talihsiz bir zaman olduğuna dikkat çekiliyor ve bunun hastalıktan mı yoksa siyasi hoşnutsuzluktan mı kaynaklandığı sorgulanıyordu. Cunningham Twitter paylaşımında, "Qin Gang kayıp. Sadece Çin'deki haberlerde değil, benim makalemde de kayıp!" SCMP'nin 15 Temmuz'da yayınladığı gibi Qin ile ilgili beş cümlem yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra makaleden (haber verilmeksizin) çıkarıldı" ifadelerini kullandı.

57 yaşındaki Qin, son yıllarda Çin diplomasisine yeni ve düşmanca bir tarz getiren agresif savaşçılardan biri olarak öne çıktı. Bizzat Şi tarafından desteklendiği ve teşvik edildiği söylenen Qin'in gelecekte Çin Komünist Partisi'nin en üst düzey dışişleri yetkilisi olan Wang Yi'den görevi devralacağı belirtiliyordu. Ülkenin şeffaf olmayan siyasi sistemi, üst düzey yetkililerin aniden ortadan kaybolmalarının nedenini incelemeyi zorlaştırıyor. Şi'nin kendisi de 2012 yılında Çin'in en üst düzey lideri olarak atanmadan kısa bir süre önce iki hafta boyunca kamuoyunun gözünden kaybolmuş, ardından da kendisine çokça yakıştırılan görevi devralmak üzere yeniden ortaya çıkmıştı. Bu kısa yok oluş için hiçbir neden gösterilmedi.