13 Mayıs 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2023 16:21 | Son Güncelleme: 17.07.2023 16:45

Yellen'ın tarihi Çin ziyaretinde 4 porsiyon sihirli mantar yediği ortaya çıktı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Çin ziyaretinde gittiği bir restoranda halüsinasyona neden olduğu iddia edilen bir mantar türü olan  jian shou qing'ten dört porsiyon yediği ortaya çıktı. Yellen'ın ziyaretinin ardından restoranın satışları yükseldi
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Pekin'den ayrılalı birkaç gün oldu ve ABD-Çin ilişkilerini onarma çabaları hakkında çok şey söylendi. Yellen'ın ziyaretinin siyasi sonuçları beklenirken ilginç bir iddia ortaya atıldı. CNN International'ın haberine göre Yellen'ın ziyareti Yunnan'daki bir restoran zincirinin işlerini önemli ölçüde artırmayı başardı ve alışılmadık bir mantar türü olan jian shou qing'i ulusal ilgi odağı haline getirdi. 

Hazine Bakanı geçen hafta Pekin'e indikten kısa bir süre sonra heyetiyle birlikte Yi Zuo Yi Wang'da (In and Out) yemek yerken görüldü. Bu restoran zinciri, güneybatı Çin'in Vietnam, Laos ve Myanmar'la sınırı olan bölgesinin popüler bir yöresel mutfağı olan Yunnan yemekleri konusunda uzman bir yer.

Her şey bir yemek blog yazarının popüler Çin mikro blog sitesi olan Weibo'da Yellen'in menüsünü paylaşmasıyla başladı. Weibo kullanıcısı Pan Pan Mao paylaşımında, "Tuvalete giderken masalarının yanından geçerken, sipariş ettikleri yemeklere bir göz atmak için yavaşladım" dedi. Kullanıcının iddiasına göre yemekler arasında otlu ızgara balık, patates dilimleri ile karıştırılarak kızartılmış Yunnan yabani yeşillik turşusu ve soğuk pirinç eriştesi vardı.

Restoran doğruladı

Restoran kısa süre sonra Weibo hesabından Yellen'ın ziyaretini doğruladı. Çince yapılan paylaşımda "ABD Hazine Bakanı Yellen buradaydı. Haberde belirtilen zamana bakarsak, Çin'e indikten hemen sonra geldiği doğruydu. Personelimiz mantarları çok sevdiğini söyledi. Dört porsiyon jian shou qing (bir Yunnan yabani mantar türü) sipariş etti. Son derece büyülü bir gündü" ifadelerini kullandı. 

"Büyük keyif aldı"

Birçok internet kullanıcısı restoranı kimin seçtiğini merak ettiklerini dile getirdi. Diğerleri ise Yellen'ın çubuk kullanma becerisinden ve heyetinin uçuş sonrası ilk yemeği için yaptığı seçimden etkilendiklerini belirtti. Ancak en hararetli tartışmalar mantar yemeği olan jian shou qing'in birden fazla siparişi üzerine odaklandı. Hazine Bakanı'nın bir yardımcısı CNN'e yaptığı açıklamada Yellen'ın restoranda yemek yediğini ve mantar yemeği de dahil olmak üzere bu deneyimden büyük keyif aldığını doğruladı. Bu kişi, Yellen'ın ekibiyle seyahat ettiğinde Yi Zuo Yi Wang gibi popüler yerel restoranlar da dahil olmak üzere farklı restoranlara gitmekten hoşlandığını da sözlerine ekledi. 

Ziyaret ettiği ülkelerde farklı insanlarla yemekte bir araya gelmekten de hoşlandığını ifade eden bu kişi, Vietnam ve Hindistan'a yapacağı seyahat sırasında Vietnamlı kadın ekonomistlerle yiyeceği öğle yemeğine de işaret etti.

Yunnan'ın gizemli mantarları

Yunnan'da jian shou qing çoğunlukla bilim insanlarının Lanmaoa asiatica olarak adlandırdığı mantarı ifade eder. Kunming Botanik Enstitüsü'nde profesör olan Dr. Peter Mortimer, "Orta ila büyük boyda, dışı kırmızımsı, altı sarı renkte bir mantar ve bazı porçini mantarlarına çok benziyor. Aslında o kadar benziyor ki, yerel porçini türleriyle kolayca karıştırılıyor ve çoğu zaman ilginç ya da korkutucu sonuçlar doğuruyor" ifadelerini kullandı.

"Halüsinojenik olabiliyorlar"

2010 yılından beri Yunnan'da yaşayan Mortimer o zamandan beri bölgedeki mantarları araştırıyor.  Günlerinin çoğunu Yunnan ormanlarında mantar arayarak geçiren Mortimer, "Lanmaoa mantarları halüsinojenik olabildikleri için zehirli olarak kabul edilirler. Ancak bilim insanları henüz halüsinasyonlara neden olan bileşikleri tespit edemedi. Bu biraz gizemini koruyor ve kanıtların çoğu anekdotlardan ibaret. Yanlışlıkla onları yiyen ve üç gün boyunca halüsinasyon gören bir arkadaşım var" diye konuştu. 

Satılıp satılmaması tartışılıyor

Geçen yıl Yunnan Botanik Derneği, halkı uyarmak için Yunnan'ın zehirli mantarlarının güncellenmiş bir indeksini, türleri tanımlayan fotoğraflarla birlikte yayınladı. Bu mantarlar arasında jian shou qing'in de yer alması, sevilen mantarların hala internet üzerinden satılmasına ve restoranlarda servis edilmesine izin verilip verilmemesi gerektiği konusunda tartışmalara yol açtı. Sonunda, popülerlik bu tür endişeleri gölgede bıraktı ve hala yaygın olarak bulunabiliyorlar.

Ününe rağmen jian shou qing, Yunnan yerlileri arasında yaygın bir lezzet olarak kabul edilir ve herhangi bir olumsuz etkiden kaçınmak için mantarların uygun şekilde hazırlandığı Çin genelindeki Yunnan restoranlarında popüler bir yemek. 

Çin'in devlet haber ajansı Xinhua, Yellen'in ziyaretinin ardından 10 Temmuz'da jian shou qing'in nasıl güvenli bir şekilde yeneceğine dair bir haber bile hazırladı ve Yunnan yabani mantar pazarında alışveriş yapan Çinlilerle röportaj yaptı. Görüşülen kişilerden biri bir keresinde olumsuz etkilendiğini iddia ederek, "Düz yürüdüğünüzü sanıyordunuz ama bir anda yana doğru düşüyorsunuz" dedi. 

Ziyaretten sonra yok satıyor

Genel inanış, mantarları halüsinojenik özelliklerinden arındırmak için tamamen pişirmek gerektiği yönünde. CNN, Yellen'in yemek yediği söylenen Yi Zuo Yi Wang şubesine ulaştı. Restoran personeli heyetin ziyareti hakkında yorum yapmasa da jian shou qing ile yapılan tüm yemeklerin uygun şekilde hazırlandığını ve tamamen pişirildiğini doğruladı. Yunnan restoran zincirine bu ziyaretin etkisi oldukça belirgin oldu. Zincir, daha sonra Weibo'da yaptığı bir paylaşımda, Yellen'in ziyaretinin ardından, restoranın Çin'in büyük şehirlerindeki birçok şubesinde yabani mantar yemeklerinin yok sattığını söyledi.