24 Nisan 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.03.2022 16:37 | Son Güncelleme: 20.03.2022 16:41

Çin Dışişleri Bakanı Vang: Ukrayna sorununda tarihin doğru tarafında duruyoruz

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, ülkesinin Ukrayna konusundaki tutumunun adil ve objektif olduğunu, zamanın Pekin'in tarihin doğru tarafında durduğunu göstereceğini söyledi. Ayrıca Çin ve Cezayir'den "Ukrayna kriziyle ilgili yaptırımların kötüye kullanılmasını reddediyoruz" mesajı verildi
Çin Dışişleri Bakanı Vang: Ukrayna sorununda tarihin doğru tarafında duruyoruz

Şinhua'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Vang Yi, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ın 18 Mart'ta yaptığı çevrim içi görüşmeye ilişkin yerel medyaya değerlendirmede bulundu. Bakan Vang, ABD'nin Çin'in Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya yönelik tavrını netleştirmesi gerektiğine yönelik eleştirilerine yanıt olarak, "Pekin'in tarihin doğru tarafında durduğu" görüşünü dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, telefon görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, "Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağı konusunda bir karar vermeli" ifadesini kullanmıştı. Çin'in daima barışı savunduğunu ve savaşa karşı çıktığını vurgulayan Vang, bu tutumun Çin'in tarihi ve kültürünün olduğu kadar dış politikasının da parçası olduğunu aktardı.

Vang, Çin'in, sorunun doğasına uygun olarak adil ve objektif tutumla bağımsız hükümlere varmayı sürdüreceğinin, herhangi dış baskı ve zorlamayı, kendisine yönetilen temelsiz suçlama ve şüpheleri kabul etmeyeceğinin altını çizdi.

Video konferansta Devlet Başkanı Şi'nin, Çin'in Ukrayna konusundaki iki boyutlu çözüm önerisini ortaya koyduğunu belirten Vang, şunları kaydetti: "Öncelikle, tüm aktörler, tarafları diyalog ve müzakereye zorlayarak çatışmaların sonlandırılmasını, sivil kayıpların ve insani krizin önlenmesini sağlamalı. Kalıcı çözüm ise Soğuk Savaş zihniyetini reddedip, blok cepheleşmesinden kaçınarak Avrupa'da uzun vadeli barış için dengeli, etkili ve sürdürülebilir güvenlik mimarisinin oluşturulmasına bağlı."

"Yaptırımların kötüye kullanılmasını reddediyoruz"

Çin ve Cezayir'den 'Ukrayna kriziyle ilgili yaptırımların kötüye kullanılmasını reddediyoruz' mesajı
Çin ve Cezayir, Ukrayna krizi kapsamında halkların yaşam koşullarının olumsuz etkilenmemesi için "uluslararası hukuka aykırı ve tek taraflı yaptırımların kötüye kullanılmasını" reddettiklerini bildirdi.

Cezayir Dışişleri Bakanı Ramtan Lamamra'nın dün başlayan Çin ziyareti kapsamında iki ülke tarafından ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

Cezayir Dışişleri Bakanlığınca yayınlanan ortak açıklamada, Ukrayna meselesiyle ilgili olarak, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi'nin amaç ve ilkelerine bağlı kalınmasının ve devletlerin egemenliğine, toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesinin gerektiği vurgulandı. Ayrıca bölünemez güvenlik ilkesine bağlı kalınması ve ilgili tarafların makul güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiği kaydedildi.

Uluslararası kuralları ihlal etmekten ve halkların yaşam koşullarının olumsuz etkilenmesinden kaçınmak amacıyla anlaşmazlıkları diyalog ve müzakere yoluyla barışçıl bir şekilde çözme taahhüdünde bulunulması ve uluslararası hukuka dayanmayan tek taraflı yaptırımların kötüye kullanılmaması gerektiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: Bundan kaynaklanabilecek insani yansımaların hafifletilmesi gerekiyor ve iki taraf da bu konuda ortak çaba göstermede kararlı.

Açıklamada ayrıca "Filistin sorununun Filistin halkının 1967 sınırlarında başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma hakkını güvence altına alan uluslararası kararlara uygun olarak çözülmesinin gerekliliği" vurgulandı. Cezayir Dışişleri Bakanı Lamamra'nın 19 Mart'ta başlayan Pekin ziyaretinin 21 Mart'ta sona ermesi bekleniyor.