27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.01.2024 12:18 | Son Güncelleme: 29.01.2024 19:58

Çin medyası: Rusya ve Kuzey Kore’yi ziyareti zayıflığının kanıtı

Rus lider Vladimir Putin Kuzey Kore'nin başkentine ilk ziyaretini gerçekleştirmeyi planlıyor. Çin medyası, olası ziyaretin Rusya'nın Kuzey Kore'ye olan güveninin arttığının göstergesi olduğunu yazdı. Analistlere göre bu ziyaret aynı zamanda Rusya'nın zayıflığının bir kanıtı
Çin medyası: Rusya ve Kuzey Kore’yi ziyareti zayıflığının kanıtı

Çin medyası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Kuzey Kore’ye gerçekleştirmeyi planladığı ziyareti mercek altına aldı. Analistlerin görüşlerine yer veren South China Morning Post, Moskova'nın desteğinin Pyongyang'ı Washington ve Seul'e meydan okuma konusunda cesaretlendirdiğini ve yarımadadaki askeri dengeyi düzeltebileceğini yazdı.

İstikrara katkıda bulunabilirler

Analistler, Vladimir Putin'in Kim Jong-un ile yaklaşan görüşmesinin, her iki ülkenin de uluslararası izolasyonu nedeniyle Rusya Devlet Başkanı'nın sınırlı seyahat seçeneklerinin dikkat çektiğini söyledi. Analistler, büyüyen askeri bağlarının gelişen ABD-Güney Kore ittifakına etkili bir şekilde karşı koyabilmesi nedeniyle her iki tarafın da Kore yarımadasında istikrara katkıda bulunabileceğini söyledi.

Onaylanırsa 23 yıl sonra bir ilk olacak

Kuzey Kore devlet haber ajansı KCNA, Putin’in geçen hafta Moskova'da Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Choe Son-hui ile yaptığı görüşmede, yakında Pyongyang'ı ziyaret ederek Kim ile görüşmeye istekli olduğunu duyurdu. Ziyaret onaylandığı takdirde Putin'in 23 yıl önce Kim'in merhum babası Kim Jong-il ile görüşmek üzere başkente yaptığı seyahatten bu yana ilk ziyareti olacak.

KF-VUB Kore kürsüsü başkanı Profesör Ramon Pacheco Pardo’ya göre Putin’in ziyareti Kim'in Çin'e "hala ortakları olan" bir lider olduğu mesajını vermesine yardımcı olabilir. Pardo, "Şi Cinping açıkça Kim'in yanında yer almaya Putin kadar istekli olmadığı için bu özellikle Kuzey Kore lideri için önemli" dedi.

Pardo “On yıllardır Pyongyang diplomatik, ekonomik veya askeri destek istemek için Moskova'ya gidiyor. Ancak Rusya ilk kez Kuzey Kore'nin sahip olduğu bir şeye ihtiyaç duyuyor. Bu, Rusya'nın zayıflığının ve günümüzün tek iki süper gücü olan ABD ve Çin'den ne kadar uzakta olduğunun bir kanıtıdır” dedi.