05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.08.2023 09:50 | Son Güncelleme: 16.08.2023 10:09

Çin'de sihirli mantar yiyen ABD Hazine Bakanı Yellen: Halüsinojenik özellikleri olduğunu bilmiyordum

Geçen ay Çin'de sihirli mantar yiyen ve ülkedeki tavırlarıyla dikkat çeken ABD Hazine Bakanı Yellen yemek deneyimini anlattı. Yellen, mantarların halüsinojenik olduğunu bilmeden yediğini bunu daha sonradan öğrendiğini söyledi
Çin'de sihirli mantar yiyen ABD Hazine Bakanı Yellen: Halüsinojenik özellikleri olduğunu bilmiyordum

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, kısa bir süre önce Pekin'e yaptığı ziyaretteki sihirli mantar deneyimi hakkında konuştu. CNN'den Erin Burnett, sosyal medyada çılgınlık yaratan ve Yellen'ın yerel jian shou qing yediği bir Yunnan restoran zincirinin işlerini önemli ölçüde artıran yemek hakkında Bakan'a sorular sordu.

"Sonra öğrendim"

Buradaki yemeği kendisinin organize etmediğini ve siparişe de kendisinin karar vermediğini anlatan Yellen, "Lezzetli bir mantar yemeği vardı. Bu mantarların halüsinojenik özellikleri olduğunun farkında değildim. Bunu daha sonra öğrendim" dedi. 

Yellen herhangi bir halüsinasyon görüp görmediğine dair soruya, bu mantarların düzgün pişirilmesi halinde hiçbir etkisinin olmadığını okuduğunu söyleyerek cevap verdi ve bu restoranında çok iyi pişirdiğinden eminden olduğunu vurguladı. Yellen, "Ancak hepimiz mantarların ve restoranın tadını çıkardık ve hiçbirimiz onları yemenin herhangi bir kötü etkisini hissetmedik" dedi.

Paylaşımlar 6 milyon kez görüntülendi

Yellen'ın Temmuz ayında Yi Zuo Yi Wang (In and Out) adlı Yunnan restoran zincirine yaptığı gezi, mantarıyla dikkat çekti. Bu restoran zinciri Çin'in Vietnam, Laos ve Myanmar'la sınırı olan bölgesinin popüler bir yöresel mutfağı olan Yunnan yemekleri sunuyor. Bölgede, Jian shou qing adındaki mantar, potansiyel olarak halüsinasyonlara neden olabileceği için zehirli olarak kabul ediliyor. Yellen'ın buradaki yemeğini Çin'de bir blog yazarı ortaya çıkarmıştı.

Yellen'la aynı anda restoranda olan Weibo kullanıcısı Pan Pan Mao bloguna, "Tuvalete giderken masalarının yanından geçerken, sipariş ettikleri yemeklere bir göz atmak için yavaşladım" diye yazdı. Kullanıcının iddiasına göre yemekler arasında otlu ızgara balık, patates dilimleri ile karıştırılarak kızartılmış Yunnan yabani yeşillik turşusu ve soğuk pirinç eriştesi vardı.  ABD Hazine Bakanı Yellen'ın Pekin'deki ilk yemeği etiketi sosyal medyada trend topic oldu ve ilgili paylaşımlar altı milyon kez görüntülendi.