05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.12.2022 17:49 | Son Güncelleme: 01.12.2022 18:10

Çin'deki protestolar etkisini gösterdi: Bazı Covid-19 kısıtlamaları gevşetiliyor

Çin'de sert Covid-19 uygulamalarına karşı hafta sonundan bu yana süren protestolar sonrası hükümet kısıtlamalarda geri adım attığının sinyalini verdi. Doğrudan protestolara değinmese de Başbakan yardımcısı Sun Chunlan, pandemide yeni bir aşamaya girdiklerini söyledi
Çin'deki protestolar etkisini gösterdi: Bazı Covid-19 kısıtlamaları gevşetiliyor

Çin'in en üst düzey yetkililerinden biri, hükümetin sıfır Covid-19 politikasına yönelik kitlesel protestoların ardından değişen yaklaşımının göstergesi olarak, ülkenin yeni bir aşamaya ve misyona girdiğini söyledi.  Xinhau devlet medya kuruluşuna göre Çin'in başbakan yardımcısı Sun Chunlan Çarşamba günü ulusal sağlık yetkililerine açıklamalarda bulundu. Devam eden yüksek vaka sayılarına rağmen, Şanghay da dahil olmak üzere birçok bölgenin karantinaları kaldırılmaya başlandı. 

Sun, "Omicron varyantının azalan patojenitesi, artan aşılama oranı, salgın kontrol ve önleme konusunda biriken deneyimle, Çin'in pandemik kontrol altına alınması yeni bir aşama ve görevle karşı karşıya" dedi. Çin medyasındaki habere göre sağlık uzmanlarının katıldığı bir yuvarlak masa toplantısında mevcut önlemlerin iyileştirilmesi için öneriler aldı. 

Sıfır Covid stratejisine değinmediler

Sun, Çin'in salgına dair yanıtlarıyla daha insani bir yaklaşım benimsediğini belirtti. Bir gün önce ülkeye seslenen sağlık yetkilileri gibi o da dinamik sıfır Covid politikasına ismen atıfta bulunmadı, bunun yerine aşılara ve diğer önlemlere vurgu yaptı. Çinli yetkililer, Covid-19'un Omicron varyantının daha düşük ciddiyetini ancak son günlerde vurgulamaya başladı. Devlet medyası da halkın Omicron konusunda paniğe kapılmaması gerektiğine dair güvenceler yayınlamaya başladı. 

Karantina koşulları gevşetilebilir

Tondaki değişim, Salı günü duyurulan yaşlıları hedef alan yeni bir aşı kampanyasıyla birlikte geliyor. Çin nüfusunun yüzde 90'ından fazlası en az iki doz aşı oldu ancak bu oran özellikle 80 yaş üstü yaşlılar arasında keskin bir şekilde düşüyor. 

Reuters'in bildirdiğine göre, kısıtlamaların daha fazla gevşetilerek Çin yakında Covid testi pozitif çıkan bazı kişilerin evde karantinaya alınmasına izin verebilir. Haber ajansının isimsiz kaynaklara dayandırdığı habere göre, tüm pozitif vakaların koşulsuz olarak evde karantinaya alınmasına izin verilmeyecek, ancak hamile kadınlar, yaşlılar ve altta yatan hastalığı olanlar evde tecrit edilebilecek.