BM tarafından özel olarak paylaşılan belgelere göre, İsrail güçleri 5 Şubat'ta Gazze'nin merkezinde hayati gıda malzemeleri taşıyan bir Birleşmiş Milletler konvoyuna ateş açtı ve kamyonların bölgenin kuzey kesimine ilerlemesini engelledi. CNN'in ulaştığı BM ve İsrail ordusu arasındaki yazışmalar, konvoyun güzergâhının saldırıdan önce her iki tarafça da kararlaştırıldığını gösteriyor. Olay raporuna göre kamyon, ateş açıldığında İsrail güçlerinin bekleme noktasında duran konvoydaki 10 kamyondan biriydi. Saldırıda kimse yaralanmadı ancak taşınan unlar tahip oldu. UNRWA'nın küresel iletişim direktörü Juliette Touma “Gıda taşıyan konvoy Gazze Şeridi'nin kuzey kesimlerine doğru yola çıktı. Ara bölgeye doğru ilerlerken vuruldu. Malzeme taşıyan kamyonlardan biri İsrail donanmasının ateşiyle vuruldu” dedi.
Kritik eşik aşıldı
Bu olay, savaşın başlamasından bu yana yardım konvoylarının hedef alındığı çok sayıda olaydan yalnızca biri. UNRWA, 5 Şubat'taki saldırının ardından Gazze'nin kuzeyine konvoy göndermeyi durdurma kararı aldı. Ajans en son 23 Ocak'ta Gazze'yi ikiye bölen sulak bir alan olan Vadi Gazze'nin kuzeyine gıda ulaştırabildi. BM, Gazze'nin kuzeyinde halen 300,000 kişinin çok az yardımla yaşadığını tahmin ediyor. BM'ye göre buradaki çocukların %16,2'sinde akut yetersiz beslenme tespit edildi ve bu oran kritik eşiğin üzerinde.
“Hayvan yemi yiyoruz”
CNN paylaştığı videoda 10 yaşındaki Filistinli Ayat Ashour’un, “Açlıktan ölüyoruz, yiyecek hiçbir şeyimiz yok. Buradan tüm dünyaya sesleniyorum: Utanın. Biz hayvan yemi yerken siz çocuklarınızı nasıl besleyebiliyorsunuz? Ölmemizi mi bekliyorsunuz” sözlerine yer verdi.
Oxford Üniversitesi Etik, Hukuk ve Silahlı Çatışma Enstitüsü eş direktörü Janina Dill 5 Şubat'taki olayla ilgili olarak CNN'e yaptığı açıklamada “Bunun nasıl yasal bir saldırı olabileceğini anlamak gerçekten zor. En azından uluslararası insani hukukun çok ciddi bir ihlali gibi görünecektir. Bunun aynı zamanda suç olup olmadığı ise kasıtla ilgili sorulara bağlıdır ki bu da mahkemede tespit edilmesi gereken bir konudur” dedi. Dünya Gıda Programı yaptığı bir açıklamayla güvenli dağıtıma imkân veren koşullar oluşana kadar Gazze'nin kuzeyine yönelik misyonlarını durduracağını duyurdu.
Yardım dağıtımında karşılaşılan zorluklar
UNRWA'nın yaklaşan fon kaybı, İsrail ordusunun Refah'ta yaklaşan saldırısı ve insani yardım çalışanlarının taciz edildiğine dair raporlar gibi birçok faktör yardım görevlerini daha da karmaşık hale getiriyor. İsrail’in UNRWA'nın 12 çalışanının 7 Ekim saldırılarına karıştığını iddia etmesiyle ardından ajansın faaliyetleri baskı altına girdi.
Gazze'de sahadaki en büyük yardım kuruluşu olan UNRWA, İsrail ve Mısır'dan Gazze'ye çok ihtiyaç duyulan yardımların ulaştırılmasını sağlıyor. Ocak ayı sonunda İsrail istihbaratının UNRWA'nın 12 çalışanının 7 Ekim'de İsrail'e yönelik Hamas öncülüğündeki terör saldırılarına karıştığına dair suçlamalarının ardından ajansın faaliyetleri baskı altına girdi.
Ajans bu kişilerin sözleşmelerini feshetti ve bir soruşturma başlattı. Ancak bu suçlama yine de çok sayıda BM üye ülkesinin fonlarını çekmesine neden oldu. İsrail'in yardım görevlilerine ve konvoylarına yönelik muamelesi, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) 19-26 Şubat tarihleri arasında halka açık duruşmalar düzenlediğinde daha ayrıntılı olarak incelenecek.