02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.08.2023 23:49 | Son Güncelleme: 29.08.2023 10:04

Cohen-Mangoush zirvesinin etkileri büyüyor: İsrail Dışişleri ile Mossad arasında kriz

İsrail basını, Libya'da Dışişleri Bakanı Mangoush'un görevden alınmasına sebep olan mevkidaşıyla görüşmesinin duyurulmasının, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda krize sebep olduğunu yazdı. Libya'da milletvekilleri, akademisyenler ve aktivistler görüşmeyle ilgili soruşturma açılması talebinde bulundu
Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush
Libya Dışişleri Bakanı Najla Mangoush

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) haberinde, Cohen-Najla Mangoush'u (Necla el-Menguş) görüşmesinin duyurulmasının, Libya dosyasında çalışan Mossad’ın gizli kadrosuna ciddi bir şekilde zarar verdiği belirtildi. Zararın düzeyine ilişkin tartışmaların bulunduğu aktarılan haberde "Gelecekte durumun ne olacağını henüz kimse bilmiyor" ifadesine yer verildi.

Haberde, "Mossad ile İsrail Dışişleri Bakanlığı arasında, Cohen-Menguş görüşmesi konusunda ve İsrail'in diplomatik ilişkisi bulunmayan ülkelerle hassas ilişkileriyle ilgili her konuda ciddi bir gerginlik ve karşılıklı suçlamalar var" ifadesi kullanıldı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın görüşmenin hemen ardından açıklama yapmak istediği ancak Libya tarafının açık bir şekilde açıklamayı ertelemesini talep ettiği haberde kaydedildi. Haberde, Libya tarafının, halkın olumsuz tepkisinden çekindiği için açıklamayı geciktirme talebinde bulunduğu aktarıldı. Cohen-Menguş görüşmesinin sızdırılmasının ardından İsrail Dışişleri Bakanlığının, Libya tarafına görüşmeyle ilgili bir açıklama yayımlayacağını ve başka seçeneğinin kalmadığını bildirdiği ifade edildi.

"Muhalefetin bizi suçlaması talihsizliktir"

Cohen, Twitter'dan (X) yaptığı paylaşımda, muhalefet liderlerinin, Menguş'un görevden alınmasına neden olan görüşmenin sızdırılmasıyla ilgili yönelttiği eleştirilere cevap verdi. Dışişleri Bakanlığının; İsrail'in, dünya ülkeleriyle ilişkilerini geliştirmek için gizli ve açık kanallardan ve çeşitli gizli yollardan sistemli olarak çalıştığını kaydeden Cohen, "Büyük başarılar için çabalamayan muhaliflerin, (görüşmenin) ayrıntılarını bilmeden açıklamalarda bulunmaları ve bizi yapmadığımız bir sızdırmayla suçlamaları talihsizliktir" ifadesini kullandı.

Cohen, kendilerine yönelik bu saldırıların, Dışişleri Bakanlığını, dünya üzerindeki dostlarıyla ve özellikle de Arap dünyasıyla ilişki kurmaktan alıkoymayacağını dile getirdi. Muhalefetteki Gelecek Var (Yeş Atid) Partisi lideri Lapid dün sosyal medya platformu X'ten yaptığı açıklamada, söz konusu görüşmenin basına sızdırılmasını ulusal bir rezalet, amatörce, sorumsuzca ve ciddi bir muhakeme hatası olarak nitelendirmişti.

Menguş ve Dışişleri Bakanı görüşmüştü

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan dün yapılan yazılı açıklamada, İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihi bir toplantı gerçekleştirildiği belirtilmişti. Görüşmenin tarihi olarak nitelendirildiği açıklamada, Dışişleri Bakanı Cohen'in geçen hafta İtalya'nın başkenti Roma'da Libyalı mevkidaşı Menguş ile bir araya geldiği toplantının iki ülke arasında işbirliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini amaçladığı kaydedilmişti.

Görüşmenin, iki ülke dışişleri bakanları arasında yapılan ilk toplantı olduğuna işaret edilen açıklamada, "Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihi bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki işbirliği olasılığını, İsrail'in insani konularda, tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı" ifadeleri kullanılmıştı.

Başbakan Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş'u İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ile görüşmesi nedeniyle görevden alma kararı vermişti. Hükümet tarafından açıklanan kararnamede "Menguş'un açığa alındığı ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği" ifadeleri yer almış, Menguş'tan boşalan Dışişleri Bakanlığı görevini vekaleten Gençlik Bakanı Fethullah ez-Zeni'nin yürüteceği duyurulmuştu.

Libya, İsrail'i tanımıyor

Kuzey Afrika ülkesi Libya, İsrail'i tanımıyor ve Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir" notu bulunuyor. Ayrıca İsrail ile ilişki kurmak kanunen yasak ve cezai müeyyideye tabi. Libya'daki 1957 yılı 62 sayılı "İsrail'i Boykot Kanunu" adıyla bilinen yasanın ilk maddesinde "Gerçek ya da tüzel kişilerin, İsrail'deki kişi veya kurumlarla, onlara bağlı çalışanlarla herhangi bir anlaşma yapması yasaktır" ifadesi yer alıyor. Kanunun 7. maddesinde buna aykırı davrananların "3 yıldan az, 10 yıldan çok olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılacağı" kaydediliyor.

Kaynak: AA