16 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 07.10.2023 13:00 | Son Güncelleme: 07.10.2023 22:56

Dakika dakika Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu

Hamas sabah saatlerinde Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik Aksa Tufanı operasyonunu başlattı. İsrail karşı saldırıya geçti. Can kaybı artıyor. Hamas, "ellerinde çok sayıda İsrailli esir olduğunu" açıkladı. Tel Aviv aralarında askerlerin de bulunduğu vatandaşlarının esir alındığını doğruladı
Dakika dakika Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı operasyonu

Filistin direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, İsrail'e karşı Aksa Tufanı isimli bir operasyon başlattığını duyurdu. Operasyonun ilk aşamasında 5 bin roket ve havan topu fırlatıldı. Dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yapan bu gelişmenin ardından İsrail Cumhurbaşkanı Herzog "Zor bir zamandan geçiyoruz" dedi. Hemen ardından açıklama yapan Başbakan Netanyahu İsrail'in operasyon formatında değil, savaş halinde olduğunu söyledi. İşte kronolojik olarak (sondan başa) yaşanan gelişmeler: 

22.55 İsrail merkezli Kanal 12 televizyonu İsrail tarafındaki son durumu paylaştı. Buna göre; Hamas saldırılarında hayatını kaybeden İsraillilerin sayısı 300’e yükseldi.

Netanyahu'dan intikam yemini

22.30 İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, Hamas'ın sürpriz bir saldırı düzenleyerek 250'den fazla İsrailliyi öldürmesi ve çok sayıda kişiyi esir almasının ardından Hamas'a karşı "güçlü bir intikam" sözü verdi. Reuters'ın haberine göre; kısa bir video konuşması yapan Netanyahu, esirlerin sağlığından Hamas'ın sorumlu tutulacağını ve İsrail'in onlara zarar veren herkesle hesaplaşacağını söyledi.

Biden 'Dünya izliyor' diyerek uyardı

22.25: ABD Başkanı Joe Biden, Filistin-İsrail arasında yaşanan ve kapsamlı bir savaşa dönüşen çatışmalara ilişkin Beyaz Saray'da açıklamalarda bulundu. Biden, İsrail'in kendisini ve halkını savunma hakkı olduğunu belirterek, ABD'nin Tel Aviv Yönetimi'n desteğinin tam olduğunu yineledi. ABD lideri, ülkesinin İsrail devletinin yanında olduğunun bir kez daha altını çizdi. Joe Biden, "Bu, İsrail'e düşman herhangi bir tarafın bu saldırıları istismar ederek avantaj elde edebileceği bir an değildir. Dünya izliyor" ifadesini kullandı.

22.10 Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ofisinden yapılan açıklamada, acil durumun İsrail'in tamamını kapsayacak şekilde genişletilmesine karar verildiği bildirildi. Gallant daha önce Gazze Şeridi'ne 80 kilometre mesafede "özel durum" ilan etmişti.

21.55 İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi yurtdışında yaşayan İsraillileri mevcut savaşla bağlantılı saldırılara karşı tetikte olmaları konusunda uyardı. Konseyden yapılan açıklamada, Simha Tora kutlamalarının yurtdışındaki İsraillilere ya da Yahudilere zarar vermek isteyenlerin hedefi olabileceği uyarısında bulundu.

İsrail tarafında can kaybı 250

21.45: İsrail merkezli Kanal 13 televizyonunun haberine göre, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırıda ölü sayısı 250'ye yükseldi. 267'si ağır, 1452 kişi yaralandı. 18 kişinin durumun ise kritik olduğu açıklandı.

21.30: Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas'ın çok yakında büyük bir hata yaptığını anlayacağını söyledi. Video açıklamasında Gallant, "Kadın, çocuk ve yaşlı ayrımı yapmadı, hepsine zarar verdi" ifadelerini kullandı. Gallant "Önümüzdeki 50 yıl için Gazze'deki gerçekliğin çehresini değiştireceğiz" dedi.

"İsrailli esirler güvenli yerlerde"

21.10: Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları esir alınan İsrailli askerlere ilişkin açıklama yaptı. Onlarca asker subayın güvenli yerlerde ve direniş güçlerine ait tünellerde güvence altında olduğu belirtildi. Kassam Tugayları, söz konusu askerlerin net sayısına ilişkin bilgi vermedi.

21:00 Filistin Sağlık Bakanlığı'nda görev yapan bir yetkili, BBC'ye yaptığı açıklamada, en az 232 kişinin İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. İsrail medyası ise İsrail tarafındaki kaybın en az 200 olduğunu açıkladı.

20.10: İsrailli medyası Hamas'ın saldırılarında en az 150 İsraillinin öldüğünü, 1100'ü aşkın kişinin ise yaralandığını duyurdu.

"Savaşı Batı Şeria ve Kudüs'e de yayacağız"

19.00 Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye, dost Arap ülkelerine İsrail'in kendilerine herhangi bir koruma sağlayamayacağını söyledi. Reuters'ın haberine göre; Haniye bugün yaptığı bir konuşmada, silahlı Filistinli grupların Gazze'de devam eden savaşı Batı Şeria ve Kudüs'e yayma niyetinde olduğunu da söyledi. Haniyye, "Savaş 'siyonist varlığın' kalbine taşındı" dedi.

18.10: İsrail Sağlık Bakanlığı en az 985 kişinin Hamas saldırılarında yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

İsrail yayın kuruluşu Channel12, esir alınan İsraillilerinin fotoğraflarını yayınladı. İsrail medyası görsellerin çözünürlüğünü bozarak paylaştı.

17.40 İsrail Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Daniel Hagari, İsraillilerin Hamas tarafından Gazze'de esir alındığını doğruladı. Gazetecilere kısa bir açıklama yapan Hagari, saldırılarda askerlerin de hayatını kaybettiğini söyledi. Ancak Hagari esir ya da ölen askerlerin sayısına ilişkin bilgi vermedi.

Hagari, İsrail'in güneyinde Be'eri ve Ofakim'deki rehine hadiseleri de dahil olmak üzere halen 22 yerde çatışmaların devam ettiğini söyledi. İsrail birliklerinin Gazze sınırındaki tüm kasabalara ulaştığını ve her birini taramak için çalıştığını söylehen Hagari, Gazze sınırına dört tümen konuşlandırıldığını ve halihazırda orada bulunan 31 tabura katıldığını ifade etti.

Biden'dan Netanyahu'ya telefon

17.25 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. örüşmeye ilişkin İsrail Başbakanlık Ofisi'nden şu açıklama yapıldı: “Başkan Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu arayarak ABD'nin İsrail'in yanında olduğunu ve kendini savunma hakkını tamamen desteklediğini vurguladı. Netanyahu, Biden'a uzun süreli ve yoğun bir askeri kampanya olacağını ancak "İsrail'in kazanacağını" söyledi.

17.00 Üst düzey Hamas yetkilisi Salih al Aruri, ellerinde aralarında kıdemli askerlerin de olduğu çok sayıda İsrailli esirin bulunduğunu söyledi. El Cezire'ye konuşan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Aruri, ellerindeki esirlerin İsrail hapishanelerindeki tüm Filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yeteceğini öne sürdü. Salih el-Aruri, savaşa girdiklerini ve çok şehit verdiklerini, zafer için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

16.50 İsrail merkezli N12 yayın kuruluşunun haberine göre; Hamas saldırılarında en az 100 İsrailli yaşamını yitirdi.

16:30 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı yetkilileri, İsrail'in hava saldırılarında 198 Filistinlinin hayatını kaybettiğini, 1610 kişinin yaralandığını duyurdu. Kayıpların çoğunun İsrail içindeki çatışmalardan kaynaklandığı iddia edildi.

16.20 İsrailli N12 yayın kuruluşu, yaklaşık 50 İsraillinin Beeri bölgesinde rehin alındığını duyurdu.

16.00 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısı üzerine kabine üyeleri ve güvenlik otoriteleriyle bir toplantı yaptı. Toplantının başında, İsrail'in sabahtan itibaren "savaşta olduğunu" ifade eden Netanyahu, şöyle devam etti: "Öncelikli hedefimiz topraklarımıza giren düşman unsurları temizlemek, saldırıya uğrayan yerleşim yerlerinde güvenlik ve huzuru tesis etmek. İkinci olarak Gazze Şeridi içinde düşmana feci bir bedel ödetmek. Üçüncü amacımız diğer cepheleri güçlendirmek. Böylece kimse bir hata içinde bu savaşa katılmasın."

Can kaybı artıyor

15:35 Filistinli yetkililer, İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırılarında 161 Filistinlinin öldüğünü, yaklaşık 1000 kişinin de yaralandığını duyurdu.

15:25 İsrail acil durumlar servisi Hamas’ın Gazze’den attığı roketler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 40’a yükseldiğini duyurdu. İsrail medyası yaralı sayısının en az 700 olduğunu yazıyor.

Rusya'dan ateşkes çağrısı

15.00 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Gazze'de yaşanan çatışmaya yönelik, "Tarafları acilen ateşkese çağırıyoruz. Bu durum ancak siyasi ve diplomatik yollarla çözülebilir. Filistin - İsrail çatışması Batı'nın siyasi süreci engellemesinin sonucudur. Filistin ve İsrail için uluslararası toplumun yardımlarıyla hızlı bir şekilde müzakere süreci oluşturulmalıdır" açıklamalarında bulundu.

14.58: Kudüs'te sirenler çalıyor

İsrail hava saldırısı başlattı

14.53 İsrail ordusu onlarca savaş uçağıyla abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırı başlattı. Hava saldırıları sonucu Gazze kentinin farklı bölgelerinden patlama sesleri ve dumanlar yükseldi.

ABD Büyükelçiliği'nden uyarı

14.42:  İsrail'deki ABD Büyükelçiliği ülkedeki ABD vatandaşlarına yönelik uyarı yapıp Gazze ve çevresine seyahat yasağının devam ettiğini duyurdu. Açıklamada "ABD hükümet personelinin, Gazze'ye ve Gazze'nin yedi mil (yaklaşık 11.27 km) çevresindeki bölgelere seyahat etmesi yasaklanmaya devam edilmektedir” denildi.

14.39: İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde Hamas'a ait 17 askeri yerleşkeyi ve 4 operasyon merkezini vurduklarını açıkladı

13.40: Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail saldırıları karşısında Filistin halkının kendini savunma hakkının olduğunu söyledi.

13.00: Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıya tepki olarak "bir kahramanlık savaşı" içerisinde olduklarını söyledi.

  • İsrail'in Gazze Bölge komutanı Nimrod Aloni esir alındı

  • Emanuel Fabian, kendi sosyal medya hesabından İsrail ordusundan geldiğini söylediği bir video yayınladı. Videoda Hamas araçlarının vurulma görüntüleri var. Şu ana kadar İsrail ordusunun 16 ton patlayıcı kullandığı belirtiliyor.

  • Yaralı sayısı 545 olarak açıklandı.
  • Ofakim kenti yakınlarındaki Urim kibutzunda kalabalık bir grup saldırıya açık hava partisi sırasında yakalandı. Daha sonra güvenlik güçleri bu kişilerin bir kısmını bir üsse almaşı başardı. Patiye katılanlardan Daniel isimli kişi Walla internet portalına “Önce roket alarmı olarak kırmızı sireni duyduk. Özellikle araçlarına koşup kaçmak isteyenler nedeniyle kaos yaşandı. Sonra silah seslerini duyup kaçmaya başladık. Şu an bir yere saklandık ve kurtarılmayı bekliyoruz” diye konuştu.
  • Hamas rehin aldığı İsrailli askerleri ve sivilleri gösteren bir video yayınladı.

  • İsrail polisi ülkedeki Hamas komandolarının sayısını 60 olarak açıkladı. Polis 14 kasabada çatışmaların sürdüğünü ve Sderot'taki polis merkezinin işgal edildiğini söyledil. İsrail Savunma Kuvvetleri de The Washignton Post gazetesine sınırdaki bazı yerleşim yerlerinin fiilen Hamas'ın elinde olduğunu doğruladı.
  • Hamas ile İsrail ordusu arasında çatışmaların devam ettiği bölgeler: Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be'eri yerleşim yerleri ile Re'im askeri üssü.
  • İsrail yönetimini güney ve orta İsrail için OHAL kararları yayınladı: Vatandaşların bir araya gelmesi iç mekanlarda 50, dış mekanlarda 10 kişiyle sınırlandı. İşyerleri sadece sığınakları varsa açık olabilecek.
  • Okullar kapalı kalacak. Kararlar Pazar günü 18:00’e kadar geçerlidir.
  • Gazze Şeridi'nin İsrail'in kontrolündeki tampon bölgesinde bir İsrail tankının vurulduğu iddia edildi. Sosyal medyada, vurulmuş bir tankın yandığı görüntüler paylaşıldı. Videoda konuşan kişi, İsrail askerlerinin esir alındığını ileri sürdü.
  • Filistinli silahlı grupların, İsrail ordusuna ait bir arazi aracını Gazze içinde kullandığı ve bir İsrail askerine ait olduğu ifade edilen cesedi Gazze içine getirdiği görüntüler sosyal medyada dolaştı.
  • Hamas, Gazze Şeridi'nin güney doğu sınırındaki İsrail’e ait Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı ve çevresindeki askeri noktanın ele geçirildiğini iddia etti ve olaya ilişkin görüntüleri paylaştı. Filistinli silahlı kişilerin, motorlu planörle İsrail içindeki yerleşim yerine girdiği görüntüler de sosyal medyada yer aldı.
  • İsrail'e ait hava savunma sistemi Demir Kubbe'den ateşlenen füzelerin roketlere isabet etmesi sonucu gökyüzünden patlama sesleri geliyor. Kentte trafik çok seyrek ilerliyor ve İsrail ordusu çeşitli noktalarda kontrol noktalarında bekliyor.
İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail güçleriyle çatıştı. Grup, çatışma sırasında ele geçirdikleri İsrail askeri aracını Gazze'ye getirdi

 

  • Gazze'den fırlatılan roketler nedeniyle kentte sık aralıklarla saldırı alarmları çalıyor, roketlerin isabet ettiği bazı bölgelerden siyah dumanlar yükseliyor.

Askalan kentinde siyah dumanlar yükseliyor

  • Askalan kentindeki İsrail ordusunun ve güvenlik güçlerinin kentte geniş biçimde yayılarak yoğun güvenlik önlemi aldığını bildirdi.
  • İsrail'deki Kanal12 televizyonunun haberine göre, Gazze'den 4 ayrı silahlı grup, çevredeki yerleşim yerlerine girdi. Sosyal medyada, Filistinli silahlı grupların Gazze şeridi çevresindeki İsrail yerleşim yerlerinde dolaştığı görüntüler paylaşıldı.
  • Filistinli silahlı grupların bazı İsraillileri alıkoyduğu, silahlı kişilerin önünde elleri başlarının üzerinde bağlı yerde yüzükoyun yatan erkeklerin fotoğrafları paylaşıldı.
  • Gazze Şeridi'nden çıkan Filistinli silahlı gruplar, sınır çevresindeki İsrail yerleşim yerlerine girdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Filistinli silahlı grupların Sderot kentinde bir polis merkezini ele geçirdiğini, bölgede çatışma yaşandığını belirtti.
  •  İsrail içinde roket isabet etmesi sonucu ilk belirlemelere göre 5 İsraillinin öldüğü, yüzden fazla yaralı olduğu bildirildi.
  • Gazze'den sabah saatlerinde İsrail yönüne bir dizi roket atıldı. İsrail içinde Gazze Şeridi yakınlarındaki yerleşim yerlerinin yanı sıra Usdud (Aşdod), Askalan (Aşkelon), Birüssebi'de (Berşeva) saldırı sirenleri çaldı.
  • Gazze Şeridi'nden uzakta büyük kentler Tel Aviv ve Kudüs'te de saldırı sirenleri çaldı. İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe, Gazze'den fırlatılan roketlerden bazılarını imha etti, gökyüzünde patlama sesleri duyuldu.
  • Filistinli direniş örgütü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e yönelik "Aksa Tufanı" isimli kapsamlı bir operasyon başlattıklarını duyurdu.