20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 13:43 | Son Güncelleme: 21.08.2024 13:49

Demokrat Kongre'nin 2'nci gününden 6 çıkarım: Harris sürpriz yaptı

ABD seçimlere adım adım yaklaşırken Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in adaylığı için Demokrat Kongre toplantıları devam ediyor. The Guardian, Barack ve Michelle Obama'nın konuşmalarının damga vurgu kongrenin ikinci gününü 6 maddede özetledi
Milwaukee'de canlı yayında konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokratik Ulusal Kongre'nin ikinci gününde yapılan delege yoklamasının ardından ekranda görülüyor. (Ruth Fremson/The New York Times)
Milwaukee'de canlı yayında konuşan Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Demokratik Ulusal Kongre'nin ikinci gününde yapılan delege yoklamasının ardından ekranda görülüyor. (Ruth Fremson/The New York Times)

Chicago'daki Demokratik Ulusal Kongre'nin ikinci gecesinde Barack ve Michelle Obama, Bernie Sanders, bazı önemli Cumhuriyetçiler ve diğer Demokratlar yer aldı. Kongrenin ikinci gününde Michelle ve Barack Obama kalabalığa enerji verirken, Bernie Sanders ilerici politikalara vurgu yaptı ve önemli Cumhuriyetçiler Trump'ı bozguna uğrattı. İşte kongreden 6 çıkarım...

1- Barack Obama'nın açılış konuşması

Eski başkan Barack Obama, kongrenin ikinci gecesini karakteristik bir eylem çağrısıyla sonlandırdı: “İnandığımız umutlu ve ileriye dönük Amerika için mücadele edecek liderleri seçeceğiz. Ve hep birlikte daha güvenli, daha adil, daha eşit ve daha özgür bir ülke inşa edeceğiz. O halde işe koyulalım.” Obama'nın konuşması kendi kampanya sloganlarının tezahüratına yol açtı ve kalabalık şu sloganları attı: "Evet (Kamala) yapabilir!" Obama ardından kalabalığa ‘Yuhalamayın, oy verin!’ dedi.

 

Obama Trump'la çocukça lakapları, çılgın komplo teorileri ve kalabalık boyutlarıyla ilgili garip takıntısı nedeniyle alay etti. “Trump, Kamala'ya karşı kaybetmekten korktuğu için daha da kötüleşen biri oldu" diyen Obama, Walz için “Bu adamı seviyorum” dedi. Harris için de şunları söyledi: “Sahip olduğu şey için çalışmak zorunda kaldı ve diğer insanların neler yaşadığını gerçekten önemsiyor."

2- Bernie Sanders ateşkes çağrılarını yineledi

Vermont senatörü Bernie Sanders, Harris ve Walz'un Beyaz Saray'ı alması halinde Demokratların yürürlüğe koyması gerektiğini söylediği kapsamlı bir ilerici gündemden bahsetti. Sanders Harris'in adını sadece birkaç kez zikretti ve bunun yerine güçlü konuşmasını sağlık hizmetlerine erişimin genişletilmesi, yüksek öğrenim maliyetinin düşürülmesi ve asgari ücretin yükseltilmesi ihtiyacına odakladı. Sanders, ön seçimlerde ilericileri hedef alan zenginlere gönderme yaparak "Her iki partideki milyarderler ön seçimler de dahil olmak üzere seçimleri satın alamamalıdır. Gazze'deki bu korkunç savaşı sona erdirmeli, rehineleri eve getirmeli ve derhal ateşkes talep etmeliyiz" dedi. Gecenin erken saatlerinde bir grup aday olmayan delege gazetecilere, Filistinli bir Amerikalı liderin sahnede konuşma yapması taleplerine Demokrat Parti kongresinden hala bir yanıt alamadıklarını söyledi.

3- Michelle Obama kalabalığa enerji verdi

Eski First Lady gecenin en enerjik konuşmalarından birini gerçekleştirdi. Michelle Obama "Donald Trump yıllarca insanların bizden korkması için elinden gelen her şeyi yaptı. Onun sınırlı ve dar dünya görüşü, siyah olan iki çalışkan, yüksek eğitimli ve başarılı insanın varlığını tehdit olarak görmesine neden oldu" dedi. Harris için içten övgülerde bulunarak 'omurgalı oluşunu, yetiştirilme tarzının sağlamlığını, dürüstlüğünü, kahkahasının ve ışığının neşesini” överek "Kamala bu ulusa bağlılığını öfke ve kin kusarak değil, hizmet dolu bir yaşam sürerek ve fırsat kapılarını her zaman başkalarına açarak gösterdi. Çoğumuzun hiçbir zaman ileriye doğru başarısız olma lütfuna sahip olamayacağımızı anlıyor. Nesiller boyu süren zenginliğin olumlu etkisinden asla faydalanamayacağız. Amerika, umut geri dönüyor" dedi.

4- Harris'in konuşması yayınlandı

Harris'in büyük konuşması perşembe günü yapılacak olmasına rağmen, Tim Walz ile birlikte Milwaukee'de yaptığı büyük mitingin Chicago'da canlı yayınlanmasıyla kongreye sürpriz bir giriş yaptı. Bu an, aynı anda iki büyük kalabalığa enerji vermesini sağladı. Harris ayrıca pazartesi günü kongrenin başlangıcında Joe Biden'a teşekkür etmek için sahnede sürpriz bir konuşma yaptı. Milwaukee'de Harris, günün erken saatlerinde Roe v Wade konusunda “pişmanlık duymadığını” söyleyen Trump'ı eleştirdi. Ayrıca destekçilerine şunları söyledi: “Bunun sonuna kadar sıkı bir yarış olacağını biliyoruz.”

5- Cumhuriyetçiler Kamala Harris'i destekliyor

Kongrede Cumhuriyetçi adayın karakterini ilk elden anlatması için Donald Trump'ın eski basın sekreteri Stephanie Grisham'ı sahneye çıktı. Eski First Lady Melania Trump'ın sözcülüğünü de yapmış olan Cumhuriyetçi Grisham, Donald Trump'ın 'empati yoksunu, ahlak yoksunu ve gerçeğe sadık olmadığını' söyledi. Grisham "Kapalı kapılar ardında Trump destekçileriyle alay ediyor. Bir hastane ziyaretinde, insanlar yoğun bakım ünitesinde ölürken, kameraların kendisini çekmemesine kızmıştı" dedi.

Grisham'dan önce Alabamalı bir seçmen olan Kyle Sweetser, kongre kalabalığına daha önce Trump'a oy verdiğini ve kampanyasına bağışta bulunduğunu, ancak şimdi Harris'i desteklediğini söyleyerek "Ben solcu değilim, nokta. Ama liderlerimizin içimizdeki en kötüyü değil en iyiyi ortaya çıkarması gerektiğine inanıyorum. Bu yüzden oyumu Kamala Harris'e veriyorum" dedi. Mesa Belediye Başkanı John Giles ise "Bir itirafta bulunmak istiyorum. Ben hayatım boyunca Cumhuriyetçi oldum. Ama burada kendimi bugünkü Cumhuriyetçi Parti'den daha çok evimde hissediyorum" dedi.

6- Lil Jon, Spike Lee ve diğer ünlüler de katıldı

Kongrenin ikinci gününde her eyaletten delegelerin adaylara desteklerini açıkladıkları tören yoklaması yapıldı. Etkinliğin bu bölümü Grammy adayı DJ Cassidy tarafından yönetildi ve her eyaletin kendi şarkısı olduğu için parti havası vardı. Film yapımcısı Spike Lee New York delegasyonuyla; rapçi Lil Jon Georgia ile; Stranger Things oyuncusu Sean Astin Indiana ile; ve aktör Wendell Pierce Louisiana ile sürpriz katılımlarda bulundu. Lil Jon, Get Low adlı hit şarkısını seslendirdi.