09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.01.2024 18:01 | Son Güncelleme: 01.01.2024 18:44

Deprem Japonya'yı vurdu: Halk sahil bölgelerini terk ediyor

Japonya'nın batısındaki İşikawa eyaleti kıyısında sırayla 5,7 ve 7,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bölgede farklı büyüklükte depremler yaşanmaya devam ederken başkent Tokyo'dan Güney Kore'ye kadar oldukça geniş bir coğrafya depremleri hissetti. Halk sahil bölgelerini terk etmeye başladı

Pazartesi günü Japonya'nın merkezini vuran güçlü bir deprem çok sayıda binayı yıktı, on binlerce evin elektriğini kesti ve bölge sakinlerinin bazı kıyı bölgelerini tahliye etmesine yol açtı.

Güney Kore'yi de etkiledi

İlk belirlemelere göre 7.6 büyüklüğündeki deprem Japonya'nın batı kıyısı ve komşu Güney Kore boyunca yaklaşık 1 metrelik dalgaları tetiklerken, yetkililer daha büyük dalgaların da bunu takip edebileceğini söyledi.

Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) Ishikawa, Niigata ve Toyama vilayetleri için tsunami uyarıları yayınladı. Mart 2011'de Japonya'nın kuzeydoğusunu vuran deprem ve tsunamiden bu yana ilk kez Ishikawa için büyük bir tsunami uyarısı yapıldı ancak daha sonra uyarı seviyesi düşürüldü.

Rusya ve Kuzey Kore de bazı bölgeler için tsunami uyarıları yayınladı.

Reuters'ın haberine göre hükümet sözcüsü Yoshimasa Hayashi gazetecilere yaptığı açıklamada, evlerin yıkıldığını, yangınlar çıktığını ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere ordu personelinin sevk edildiğini belirterek, yetkililerin halen hasarı değerlendirmekte olduğunu sözlerine ekledi.

Daha büyük depremler olabilir

JMA yetkilisi Toshihiro Shimoyama, sismik hareketliliğin üç yıldan uzun bir süredir devam ettiği bölgede önümüzdeki günlerde daha büyük depremlerin meydana gelebileceğini söyledi.

Başbakan Fumio Kishida da depremin meydana gelmesinden kısa bir süre sonra basına yaptığı açıklamada halkı olası felaketlere karşı daha fazla hazırlıklı olmaları konusunda uyardı.

Kishida, "Tsunaminin beklendiği bölgelerdeki insanların mümkün olan en kısa sürede bölgeyi tahliye etmeleri gerekiyor" dedi.

"Tsunami! Tahliye edin!" yazılı parlak sarı bir uyarı televizyon ekranlarında yanıp sönerek kıyının belirli bölgelerinde yaşayanlara evlerini derhal tahliye etmelerini tavsiye etti.

30 bina çöktü

Yerel medya tarafından yayınlanan görüntülerde Suzu kentinde toz bulutu içinde çöken bir bina ve Wajima'da çocuklarını kucaklayan panik içindeki ebeveynlerin bulunduğu bir yolda oluşan büyük bir çatlak görülüyor. Yaklaşık 30 bin kişinin yaşadığı Wajima'da en az 30 binanın çöktüğü ve büyük bir yangının birkaç binayı sardığı kaydedildi.

Tokyo da sallandı

Deprem, karşı kıyıdaki Wajima'dan yaklaşık 500 km uzaklıktaki başkent Tokyo'daki binaları da sarstı.

Kamu hizmetleri sağlayıcısı Hokuriku Electric Power'a göre, sıcaklıkların gece boyunca donma noktasına yakın seviyelere düşeceği Ishikawa ve Toyama vilayetlerinde 36 binden fazla hanenin elektriği kesildi. Telekom operatörleri de bazı bölgelerde telefon ve internet kesintileri yaşandığını paylaştı.

Yaralanma ve ölümlerin boyutu henüz netlik kazanmış değil. 

Ulaştırma yetkilileri, depremin vurduğu bölgeye giden 40 tren hattı ve iki yüksek hızlı tren seferinin durdurulduğunu, altı otoyolun kapatıldığını ve Ishikawa havaalanlarından birinin pistteki çatlak nedeniyle kapatılmak zorunda kaldığını söyledi.

Uçak seferleri iptal

Japon havayolu şirketi ANA, Toyama ve Ishikawa'daki havalimanlarına giden uçakları geri çevirirken, Japan Airlines, Niigata ve Ishikawa bölgelerine yaptığı seferlerin çoğunu iptal etti.

Nükleer kriz

2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunaminin Fukushima'daki nükleer erimeleri tetiklemesinden bu yana halkın bir kısmı nükleer endüstriye karşı muhalif bir duruş sergiliyor ve bu son deprem ülkedeki nükleer endüstri için hassas bir zamanda meydana geldi. Felakette yaklaşık 20 bin kişi ölmüş ve tüm kasabalar harap olmuştu.

Japonya geçtiğimiz hafta, 2011'deki tsunamiden bu yana devre dışı olan dünyanın en büyük nükleer santrali Kashiwazaki-Kariwa'ya uygulanan faaliyet yasağını kaldırdı.

Japonya Nükleer Düzenleme Kurumu, Kansai Electric Power'ın Fukui Eyaletindeki Ohi ve Takahama santrallerindeki beş aktif reaktör de dahil olmak üzere Japon Denizi boyunca uzanan nükleer santrallerde herhangi bir usulsüzlüğün tespit edilmediğini açıkladı.

Deprem etkilemedi

Ajans, depremin merkez üssüne en yakın nükleer santral olan Hokuriku'nun Ishikawa'daki Shika santralinin depremden önce iki reaktörünü düzenli denetimler için durdurduğunu ve depremden hiçbir etki görmediğini söyledi.

Pazartesi günkü deprem, milyonlarca Japon'un geleneksel olarak yeni yılı kutlamak üzere tapınakları ziyaret ettiği 1 Ocak resmi tatili sırasında meydana geldi. 

Kanazawa sakini Ayako Daikai, depremin hemen ardından kocası ve iki çocuğuyla birlikte yakındaki bir ilkokula tahliye edildiğini söyledi. Sınıfların, merdiven boşluklarının, koridorların ve spor salonunun tahliye edilenlerle dolu olduğunu söyledi.

Sarsıntı, kar sporları sezonunun başlaması nedeniyle Japonya'nın dağlık Nagano bölgesine akın eden turistler tarafından da hissedildi.

50 yaşındaki Tayvanlı Johnny Wu, Hakuba tatil beldesindeki oteline dönmek üzere servis otobüsü beklerken deprem meydana gelirken, camlar sarsıldı, çatılardaki karlar ve üstten geçen elektrik telleri yerinden oynadı. Wu "O zamanlar herkes paniklemişti. Ben biraz daha iyiyim çünkü Tayvan'dan geliyorum, bu yüzden çok şey yaşadım. Ancak deprem felaketinin daha ciddi bir hal alması konusunda hala endişeliyim" dedi.

Son büyük deprem Mayıs 2022'de

Tokyo Üniversitesinden emekli sismoloji profesörü Hirata Naoşi, yaptığı açıklamada, kısa sürede meydana gelen çok sayıdaki depremde yıkılmayan binaların "çökme riski" taşıdığını söyledi. Noto'da sismik hareketliliğin Aralık 2020'den beri aktif olduğunu ve son büyük depremin Mayıs 2022'de kayda geçtiğini belirten Hirata, tahliye uyarıları kaldırılana kadar halkın bölgeye geri dönmemesi gerektiğini ifade etti.