29 Nisan 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.06.2023 09:48 | Son Güncelleme: 14.06.2023 12:52

Dijital Haber Raporu: Haberlere erişim için gazeteciler değil fenomenler tercih ediliyor

Reuters Enstitüsü'nün Dijital Haber Raporu'na göre, sosyal medya kullanıcıları bilgi edinmek için TikTok'u kullanıyor ve gazeteciler ya da medya yerine fenomenlere güveniyor. The Independent ilgisi sosyal platformlarda olan kullanıcıların araştırma eksikliği ve ruh sağlığı arasındaki ikilemini yazdı
Dijital Haber Raporu: Haberlere erişim için gazeteciler değil fenomenler tercih ediliyor

Reuters Enstitüsü'nün Dijital Haber Raporu'na göre TikTok, Instagram  ve Snapchat kullanıcıları haber konuları söz konusu olduğunda gazeteciler ya da medya şirketlerinden ziyade ünlülere ve sosyal medya fenomenlerine daha fazla inanma eğiliminde. Araştırma ayrıca Facebook ve Twitter gibi eski sosyal ağlardaki haberciliğin ise hala en fazla ilgiyi gördüğünü ortaya koydu. Çin'in sahip olduğu uygulama TikTok, Reuters Enstitüsü Dijital Haber Raporu'nun anketinde en hızlı büyüyen sosyal ağ oldu. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 44'ü herhangi bir amaçla, yüzde 20'si ise haber için TikTok'u kullanıyor.

Twitter hala bir numara

Bu değişim, Facebook'un bir haber kaynağı olarak kullanımının azalmasıyla birlikte gerçekleşti. 2016'da yüzde 42 olan bu orana kıyasla 2023'te ankete katılanların yüzde 28'i haberlere platform üzerinden eriştiklerini söyledi. Rapora göre Twitter’dan haber edinme durumu çoğu ülkede nispeten sabit kaldı.

“Gençler araştırma yapmaktan kaçıyor”

Reuters Enstitüsü direktörü Rasmus Neilsen konuyla ilgili olarak "Genç kuşaklar, en bilinen markalar dışında araştırma yapmaktan kaçıyor. Eski kuşakların alışkanlıklarına, ilgi alanlarına ve geleneksel haberciliğe az ilgi duyuyorlar. Bunun yerine sosyal medyanın sunduğu daha kişilik temelli, katılımcı ve kişiselleştirilmiş seçenekleri benimsiyorlar. 

Haberlerden kaçarak ruh sağlıklarını korumaya çalışıyorlar

Raporda ayrıca kitlelerin Ukrayna'daki savaş ve hayat pahalılığı krizi gibi haberlerden bilerek kaçındıkları ve insanların iç karartıcı haberlerden uzak durarak ruh sağlıklarını korumaya çalıştıkları tespit edildi. Veriler, çok sayıda ülkede genel olarak haberlere olan ilginin azaldığını ve haberleerden kaçınma  durumunun arttığını gösterdi. Ankete katılanların yüzde 36'sı haberlerden bazen veya sık sık aktif olarak kaçındıklarını söyledi. 

Haberlerden kaçınanların yüzde 53'ü haberleri geçtiklerini ve haberler çıktığında kanal değiştirdiklerini söylerken, yüzde 32'si ruh halini düşüren veya kaygıyı artıran konulardan kaçındıklarını belirtti. Birçok kişi röportajlarda haberlerin duygusal olarak çok yorucu olduğunu da ekledi.

Sosyal medyada geniş kitleler arka plana atılıyor

Raporun yazılmasına katkı sağlayanlardan Nic Newman "Pek çok web sitesi ve uygulamanın, günümüz haber ve siyaset gündeminin her dönemecine aşırı ilgi duyanlar için optimize edildiği açıktır. Ancak bu yaklaşımlar aynı zamanda çoğu insanı da geri plana itiyor gibi görünüyor. Bu da sivil ve demokratik katılım için potansiyel uzun vadeli sonuçlar doğuruyor" dedi.

Haber sitelerine yapılan ödemelerde azalma var

Rapor ayrıca online haber sitelerine yapılan ödemelerdeki artışın durduğunu ve 20'den fazla ülkede abonelerin yüzde 39'unun son bir yıl içinde haber aboneliklerini iptal ettiklerini ya da gözden geçirdiklerini belirttiklerini ortaya koydu. Reuters Enstitüsü, kesintiler için gösterilen en büyük nedenin açık ara tasarruf ihtiyacı olduğunu söyledi.

Haberlere duyulan güven azalıyor

Raporun diğer önemli bulguları arasında haberlere duyulan güvenin geçen yıl iki puan düştüğü ve ankete katılanların yüzde 56'sının haber söz konusu olduğunda internette gerçek ile sahte arasındaki farkı ayırt etme konusunda endişe duyduklarını söyledikleri yer alıyor. Raporun hazırlanmasında etkin rol oynayan tüm bu rakamlar YouGov Plc tarafından 46 ülkede 93 bin 895 yetişkinin katılımıyla gerçekleştirilen online ankete dayanıyor.