26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.04.2023 12:37 | Son Güncelleme: 17.04.2023 13:13

Dokunulmazlığı kaldırılabilir: Pfizer'la aşı kontratı nedeniyle von der Leyen'e dava açıldı

Belçikalı lobici Frederic Baldan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i Pfizer şirketi ile aşı temini için yaptığı anlaşmalardaki kötü yönetimi gerekçesiyle dava etti
Dokunulmazlığı kaldırılabilir: Pfizer'la aşı kontratı nedeniyle von der Leyen'e dava açıldı

Yerel basına göre, lobi faaliyetleri yürüten, AB kurumlarına akredite Frederic Baldan, Belçika mahkemesinde von der Leyen'in Pfizer Üst Yöneticisi (CEO) Albert Bourla ile iletişim kayıtlarının incelenmesi amacıyla dava açtı.

Görevi ve ünvanı kötüye kullanmak, kamuya ait belgeleri yok etmek, yasa dışı menfaat elde etmek, yolsuzluk gibi iddiaların takibiyle devam edecek süreç, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Ursula von der Leyen'in dokunulmazlığının kaldırılmasına kadar gidebilecek nitelik taşıyor.

Ne olmuştu?

AB Komisyonu, Covid-19 salgınıyla mücadelede bazı ilaç ve aşı üreticilerinden yüksek miktarlarda aşı temin etmişti. Komisyon, Covid-19 aşı temini için en yüklü sözleşmesini Pfizer-BioNTech ile yapmıştı. Bu teminin görüşmeleri sırasında AB Komisyonu Başkanı von der Leyen ile Pfizer CEO'su Burla arasındaki telefon mesajlaşmaları da gündeme gelmiş, mesajların içeriğini açıklaması için AB yönetimine çağrılar yapılmış ancak AB yönetimi, bu mesajlaşmaları kamuoyuyla paylaşmamıştı.

AB Komisyonu yetkilileri, Komisyon Başkanı ve üyelerinin telefon mesajlaşmalarının saklanmasını gerektiren bir kural bulunmadığını, bunun yerine yalnızca belgelerin saklanmasının gerektiğini belirtiyor. AB Ombudsmanı, geçen senenin başında von der Leyen'in, Burla ile mesajlaşmasını açıklamadığı için AB Komisyonunun kötü yönetim sergilediğini belirtmişti.

Kaynak: AA