26 Aralık 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.03.2024 09:00 | Son Güncelleme: 06.03.2024 09:14

Donald Trump yeniden ABD başkanı olursa ne olacak?

2024 ABD başkanlık seçimleri için yeniden yarışa giden eski başkan Donald Trump, yeniden seçildiği takdirde ilk olarak ülkedeki en büyük çaplı sınır dışı operasyonunu başlatacak. Göçmenlerin ardından sıra Çin'in ekonomisini ve Ukrayna savaşına gelecek
Donald Trump yeniden ABD başkanı olursa ne olacak?

Donald Trump, 2024 seçim kampanyasının merkezine göçmenliği yerleştirerek 2016'da kendisini başkanlığa taşıyan politikaya geri döndü. Ayrıca, Başkan Biden'ın Beyaz Saray'da geçirdiği dört yıl boyunca fiyatların ve faiz oranlarının hızla yükselmesine kızan seçmenleri cezbetmek için ilk dönemindeki düşük enflasyonlu ekonomiyi yeniden yaratma sözü veriyor.

'Süper Salı'yı domine etti

Süper Salı olarak adlandırılan ülke çapında gerçekleşen en geniş ön seçimlerde Donald Trump ve şu anki başkan Joe Biden liderliği sürdürdü. Nikki Haley ile rekabeti merak edilen Trump, 15 eyaletin Vermont hariç 14'ünde rahat kazanarak Cumhuriyetçi seçmen nezdinde partinin tek başkan adayı olduğunu ortaya koydu. Trump beklendiği gibi ülkenin doğusundan batısına aldığı oylarla 5 Kasım seçimleri için Cumhuriyetçi seçmenlerin favori adayı olduğunu gösterdi.

77 yaşındaki Trump, 2020'deki seçim kampanyasından farklı olarak seçmenleri gerçek anlamda hedefleyen çok sayıda politika planı hazırladı. 5 Kasım'da yapılan olan seçimleri kazanmak için Trump'ın sunduğu vaatler oldukça geniş:

  • Yasadışı göçmenleri kamplarda toplamak ve Amerikan tarihindeki en büyük ülke içi sınır dışı etme operasyonunu başlatmak.
  • Göreve geldiği ilk günde Ukrayna'daki savaşı bitirmek.
  • ABD için son teknolojiye sahip yeni nesil füze savunma kalkanı inşa etmek.
  • 10 özgürlük şehri ve woke karşıtı üniversiteler kuracak.
  • Sondajlamaya yönelik bri enerji politiksaını hayata geçirecek.
  • Öğretmenlerin 'vatansever değerleri benimsediklerini' göstermeleri için merkezi bir yeterlilik sistemi kuracak.
  • Yurt içi protestoları kontrol altına almak için askeri müdahalelere başvuracak.
  • Dükkan hırsızlarının vurulmasını yasal hale getirecek.
  • Uyuşturucu satıcıları ve çocuk kaçakçıları için ölüm cezası getirecek.

Göçmenlik ve duvar

2016'da Hillary Clinton ile girdiği yarışta en dikkat çekici önerisi, ABD'nin güney sınırına duvar inşa etme ve bunun parasını Meksika'ya ödetme vaadiydi. Trump, Biden'ın 2021'de 1,954 millik sınır boyunca bariyer inşaatını durdurmasının ardından bu kez işi tamamlama sözü veriyor. Trump'ın başkanlığı döneminde, daha önce bariyer bulunmayan 49 mil de dahil olmak üzere, duvarın yaklaşık 459 mili inşa edildi ya da yenilendi. ABD'de en az 11 milyon belgesiz göçmen yaşıyor ve bunların yaklaşık sekiz milyonu tarım ve otelcilik gibi sektörlerde çalışıyor. Trump onları sınır dışı edeceğini söyledi.

Bazı ekonomistler bunun ABD ekonomisini sekteye uğratma ve enflasyonu tetikleme riski taşıdığı konusunda uyarıyor çünkü işverenler daha yüksek ücretler ödemek ya da üretim ve hizmetleri kısmak zorunda kalacak ve kıtlık nedeniyle fiyatlar yükselecek.

Doğuştan vatandaşlığı sona erdirecek

Trump, Biden tarafından kaldırılan, çoğunluğu Müslüman olan bazı ülkelerden gelen ziyaretçilere yönelik giriş yasağını geri getirmek için yürütme emirlerini kullanmayı planlıyor. İsrail karşıtı ya da Filistin yanlısı protestolara katıldıkları bilinen yabancı öğrencilerin vizeleri iptal edilecek. Trump ayrıca ülkedeki belgesiz göçmen ebeveynlerden doğan bebekler için "doğuştan vatandaşlığı" sona erdirmek istiyor.

Ekonomi ve ticaret

Enflasyonu düşürmek için ne yapacağı sorulduğunda Trump, Biden'ın iklim değişikliğini hafifletmek için fosil yakıt üretimine getirdiği tüm kısıtlamaları kaldıracağını söyledi. Şu anda Trump'ın kampanyasına danışmanlık yapan eski Beyaz Saray ekonomi danışmanı Stephen Moore, "Amerikan enerjisini teşvik etmek, her şeyin fiyatlarını düşürmek açısından iyi bir fikir" dedi.

Trump, tüm ithal mallara yüzde 10, tüm Çin mallarına ise yüzde 60'a varan evrensel bir gümrük vergisi getirmeyi planlıyor. Çoğu ekonomist bu maliyetlerin ABD'li tüketicilere yansıtılacağı ve enflasyonu artıracağı konusunda uyarıyor.

Ukrayna, NATO ve 'Üçüncü Dünya Savaşı'

Trump'ın göreve geldiği ilk gün Ukrayna savaşını sona erdireceğini söyledi. Bir konuşmasında "Putin'i bir odaya sokabilirim. Zelenskiy'i de bir odaya sokardım. Sonra onları bir araya getirirdim. Ve bir anlaşma yapardım" demişti. Trump, Rus lider Putin'e Putin'e pragmatik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Şubat ayında Trump, GSYH'nin yüzde 2'sini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirmeyen NATO ülkelerini savunmayacağını, ancak Rusya'yı "ne isterlerse yapmaları" için "teşvik edeceğini" söyledi.

İlk döneminde, ülkeler savunmaya daha fazla ödeme yapmazsa ABD'yi NATO'dan çekmekle tehdit ederek çok sayıda ekstra harcamayı teşvik etti. "Üçüncü Dünya Savaşını Önlemek" konulu bir kampanya videosunda "NATO'nun amacını ve NATO'nun misyonunu temelden yeniden değerlendirmek için benim yönetimim altında başlattığımız süreci tamamlamlayacağım" dedi. Trump güç yoluyla barıştan söz ediyor ve ABD askerlerini Almanya'dan çekmek istiyor.

Enerji ve çevre

Trump enerji konusundaki yaklaşımını bir sloganla özetledi: "Sondaj, bebeğim, sondaj." Bu karar petrol, gaz ve kömür şirketleri için vergi indirimleri ve kamu arazilerinin enerji sömürüsüne açılması anlamına geliyor. Trump ardından ardından ABD'yi emisyonları azaltmaya yönelik yapılan Paris anlaşmasından geri çekecek. Elektrikli araç kullanımına yönelik hedefler kaldırılacak ve Biden'ın yakıt ekonomisi standartlarını da sona erdirecek.

Eğitim ve kültür savaşları

Trump federal eğitim bakanlığının kapatılmasını ve hizmetin tamamen eyaletler tarafından yürütülmesini istiyor. Ayrıca Amerikan yaşam tarzını benimseyen öğretmenleri belgelendirmek için yeterlilik kurumu oluşturacağını söyledi. Tüm bunlar, okul yönetim kurulu seçimlerinin son derece siyasi bir hal aldığı Amerika'nın sözde kültür savaşlarının bir parçası.