26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.04.2022 17:14 | Son Güncelleme: 08.04.2022 19:13

Dr. Mehmet Öz mal beyanını açıkladı: En az 104 milyon dolar

Pennsylvania’dan senatör adayı olmak için yarışan Dr. Mehmet Öz, açıkladığı mal varlığı ile en zengin adaylar arasında yer alıyor
Dr. Mehmet Öz mal beyanını açıkladı: En az 104 milyon dolar

Cumhuriyetçi Parti saflarında seçime girerek Pennsylvania’dan senatör adayı olmak için yarışan ünlü doktor ve TV programcısı Mehmet Öz, Amerikan yasaları gereği mal varlığını açıkladı.

Tüm varlıklarını tek tek beyan eden Mehmet Öz’ün 104 milyon dolar ile 422 milyon dolar arasında bir serveti olduğu hesaplanıyor. 

Servet hesabının geniş bir aralıkta olmasının nedeni, sahip olunan nakit, hisse senedi, fon, gayrimenkul gibi varlıkların değerinin belirli bir aralık içinde beyan edilmesi. Örneğin 10 bin dolarlık bir banka hesabı, hesaptaki tam rakam yerine “1.000 dolar ile 15 bin dolar arasında” diye beyan ediliyor. Beyan sisteminde “15 bin-50 bin dolar”, “50 bin-100 bin dolar”, “100 bin-500 bin dolar”, “1 milyon-5 milyon dolar” gibi aralıklar bulunuyor. 

Haberi yayınlayan Philadelphia Inquirer gazetesi, beyan aralıklarının alt ve üstü sınırı üzerinden bir hesaplama yaparak Dr. Öz’ün servetini 104 milyon dolar ile 422 milyon dolar arasında hesaplıyor. Bu rakamlar, Dr. Öz’ü siyaset yarışındaki en zengin adaylar arasına sokuyor.

Dev teknoloji şirketlerinde milyon dolarlık hisseler

Dr. Mehmet Öz’ün “Seçilirsem büyük teknoloji şirketleri ile mücadele edeceğim” sözlerinin hatırlatıldığı haberde, buna karşın ünlü doktorun eşiyle birlikte ciddi miktarlarda teknoloji hissesi sahibi olduğuna dikkat çekiliyor.

Dr. Öz'ün 58 sayfalık mal varlığı beyanından bir bölüm

Beyana göre Dr. Öz ve eşinin 1.25 milyon dolar ile 5.5 milyon dolar arasında Alphabet (Google) hissesi, 6 milyon ile 27 milyon dolar arasında Amazon hissesi, 1.7 milyon ile 6.55 milyon dolar arasında Microsoft hissesi ve 1.3 milyon ile 5.7 milyon dolar arasındaki değerde Apple hissesi bulunuyor.

Dr. Öz ve eşinin ayrıca Johnson&Johnson, Abbott Laboratories, Thermo Fisher Scientific gibi şirketlerde hisse senedi yatırımları var. Gazete, bu hisselerin değerinin teknoloji hisselerinden daha fazla olduğunu belirtiyor.

Haberde Dr. Öz’ün New Jersey Huntingdon Valley’de 8 odalı bir malikaneyi 3.1 milyon dolara satın aldığı belirtilirken, North Jersey ve Florida Palm Beach’te değerli gayrimenkulleri bulunduğu kaydediliyor.

Öz çiftinin Florida’da değeri 1 ila 5 milyon dolar arasında olan bir çiftliğe sahip olduğu, çiftlikte 250 bin dolar değerinde büyükbaş hayvan varlığı olduğu da belirtiliyor. Bunların dışında Öz çiftinin aralarında İrlanda’da bir butik otel-restoranının olduğu başka gayrimenkulleri de var.

Gazeteye göre çiftin Wawa adlı bir benzin istasyonu ve market şirketinde 6 ila 30 milyon dolar arasında hissesi de bulunuyor.

Beyanda, Öz’ün İstanbul Sarıyer’deki bir yalıda bulunan ortaklığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın kullanımına verilen Konya’daki bir öğrenci yurdundan da bahsediliyor.

2021 geliri 10 milyon doların üzerinde

Dr. Öz’ün 2021 yılındaki çalışmalarından elde ettiği gelir de 10 milyon doların üzerinde. Bu rakama gayrimenkullerinden elde ettiği kiralar, hisse senedi kar payları, banka hesabı faizleri, diğer sermaye kazançları dahil değil.

Öz 2021’e New York Columbia Üniversitesi’nden 332 bin 670 dolar “royalty” geliri elde etmiş. “Dr. Oz Show” için Zoco Production şirketinden 2 milyon 193 bin 788 dolar ücret alan Öz, Oz Media şirketinden 7 milyon 77 bin 736 dolar gelir sağlamış. Ünlü doktor, Oz Works’tan 350 bin dolar danışmanlık ücreti almış.

Amerikan Fıstık Üreticileri Birliği’ndeki yaptığı konuşmadan 125 bin dolar, Baylor Scott & White Dallas Vakfı’ndaki konuşmasından 120 bin dolar alan Dr. Öz, Cameo adlı bir şirketin videolarında görünme karşılığı 23 bin 312 dolar kazanmış. Öz bunların yanında, biri 268 bin 701 dolar olmak üzere bazı konuşma ücretlerinin çeşitli kurumlara bağış olarak aktarılmasını sağlamış.