09 Ekim 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 28.05.2022 17:33 | Son Güncelleme: 28.05.2022 17:39

DSÖ’den maymun çiçeği salgını uyarısı: Buzdağının sadece görünen kısmı olabilir

Maymun çiçeği virüsü vakaları dünya genelinde 200'ü geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada ilerleyen günlerde çok daha fazla vaka görülebileceği konusunda uyarı yapıldı
DSÖ’den maymun çiçeği salgını uyarısı: Buzdağının sadece görünen kısmı olabilir

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), virüsün genellikle dolaşımda olduğu ülkeler dışında son haftalarda ortaya çıkan 200 maymun çiçeği vakasının sadece bir başlangıç olabileceği konusunda uyardı. DSÖ Salgın Hastalıklara Hazırlık ve Önleme Şefi Sylvie Briand, virüsün olağandışı yayılmasının doğru önlemlerle kolayca kontrol altına alınabileceğini söyledi. Brand dün yaptığı açıklamada “Bu vakalar sadece buzdağının görünen kısmı mı, tespit edilemeyen daha fazla vaka var mı bilmiyoruz” dedi. 

20'den fazla ülkeye yayıldı

Birleşik Krallık, 7 Mayıs'ta ilk kez teyit edilmiş bir maymun çiçeği vakası bildirdiğinden beri, virüsün endemik olduğu ülkelerden uzak ülkelerde BM sağlık kurumuna yaklaşık 200 vaka bildirildi. Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi, vaka sayısını 219 olarak açıkladı.

Latin Amerika'ya da sıçradı

Batı ve orta Afrika ülkelerinde endemik olan maymun çiçeği vakaları ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri ve birçok AB ülkesi de dahil olmak üzere dünya çapında 20’den fazla ülkeye yayıldı. İspanya Sağlık Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, şimdiye kadar ülkede 98 vakanın doğrulandığını, İngiltere de ise şu anda 90 doğrulanmış enfeksiyon saydığını söyledi. 

"Henüz başındayız"

Portekiz’de ise çoğunluğu 40 yaşın altındaki erkekler olan 74 vaka tespit edildi. Arjantin Cuma günü Latin Amerika'da ilk iki maymun çiçeği vakasını açıkladı. “Henüz bu işin çok başındayız” diyen Briand, “Önümüzdeki günlerde ne kadar vaka göreceğiz bilmiyoruz. Ancak bu Covid gibi hızlı yayınlan ve halkı endişelenmesi gereken bir hastalık değil” diye konuştu.