05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.06.2023 17:30 | Son Güncelleme: 22.06.2023 17:47

Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Viyana bu yıl da zirvede

Economist Intelligence Unit'in hazırladığı Küresel Yaşanabilirlik Endeksi 2023 listesine göre Covid-19 salgınının etkisi yok olurken eğitim, sağlık ve kültürel olanaklar da iyileşiyor. Geçen yılda listede birinci olan Viyana zirvedeki yerini korudu
Dünyanın en yaşanabilir şehirleri: Viyana bu yıl da zirvede

Covid-19 salgınının ardından normale dönüş, dünyanın en yaşanabilir şehirleri listesini yeniden şekillendiriyor. Listeyi hazırlayan Economist Intelligence Unit'in (EIU) Küresel Yaşanabilirlik Endeksi 2023'e göre günlük yaşam normale döndükçe eğitim, sağlık ve kültürel olanaklar da iyileşiyor. 

Avusturya'nın başkenti Viyana, geniş bir gösterge yelpazesine dayanan dünyanın en yaşanabilir şehri unvanını üst üste ikinci kez alırken, onu Kopenhag izledi. Geçen yıl özellikle bulaşıcı bir Covid salgını nedeniyle endekste düşüş yaşayan Sidney ve Melbourne sıçrama yaparak üçüncü ve dördüncü sıralara yerleşti.

Asya-Pasifik şehirleri en çok gelişme gösteren destinasyonlar arasında yer alırken, en büyük 10 yükselişin sekizi bu bölgeden geldi. Yeni Zelanda'nın Wellington şehri 35 basamak yükselerek 23. sıraya yerleşirken Auckland 25 basamak yükselerek 10. sıraya yerleşti. Vietnam'ın Hanoi kenti 20 basamak yükselerek 129. sıraya yerleşti. 

"Eğitim daha güçlü bir şekilde öne çıktı"

EIU Yaşanabilirlik Endeksi Başkanı Upasana Dutt, "Pandemiden sonra normale doğru yaşanan değişim, 2023'te küresel yaşanabilirlik için genel olarak iyiye işaret. Asya ve Orta Doğu'nun gelişmekte olan ekonomilerindeki şehirlerde bazı kayda değer iyileşmelerle birlikte, hastaneler ve sağlık sistemleri üzerindeki yükün önemli ölçüde azalmasının yanı sıra, çocukların okullara dönmesiyle eğitim daha güçlü bir şekilde öne çıktı" ifadelerini kullandı. 

Sıralamada en çok gerileyen 10 şehirden üçü Birleşik Krallık'ta (Edinburgh, Manchester ve Londra), ikisi de ABD'de (Los Angeles ve San Diego) yer aldı. Ankete göre, Çin şehirlerinin çoğu geçen yılın sonuçlarına kıyasla genel olarak istikrarlı. Rapora göre Şam, Suriye ve Libya'nın Trablus kenti sosyal huzursuzluk, terörizm ve çatışmalar nedeniyle listenin en alt sıralarında yer alıyor.

EIU 173 şehri beş geniş kategoride 30'dan fazla nitel ve nicel faktöre göre sıraladı. Bunlar; istikrar, sağlık, kültür ve çevre, eğitim ve altyapı. Veriler 13 Şubat ve 12 Mart tarihleri arasında toplandı.

2023 yılında en yaşanabilir ilk 10 şehir (Puanları aynı olan şehirler aynı sırada yer aldı):

1. Viyana, Avusturya

2. Kopenhag, Danimarka

3. Melbourne, Avustralya

4. Sidney, Avustralya

5. Vancouver, Kanada

6. Zürih, İsviçre

7. Calgary, Kanada

7. Cenevre, İsviçre

9. Toronto, Kanada

10. Osaka, Japonya

10. Auckland, Yeni Zelanda

 

Listedeki sıralamaya göre en az yaşanabilir 10 şehir:

164. Douala, Kamerun

165. Kiev, Ukrayna

166. Harare, Zimbabve

166. Dakka, Bangladeş

168. Port Moresby, Papua Yeni Gine

169. Karaçi, Pakistan

170. Lagos, Nijerya

171. Cezayir, Cezayir

172. Trablus, Libya

173. Şam, Suriye