30 Nisan 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.04.2023 10:53 | Son Güncelleme: 20.04.2023 11:39

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault, halefini seçmek için çocuklarını sınıyor

Bernard Arnault, beş çocuğunu da küçük yaşlardan itibaren lüks imparatorluğu için hazırladı. Şimdi LVMH'deki çeşiti markalarda yönetme yetkisine sahip ortaklar. Ancak herkes 74 yaşındaki CEO'nun halefi olarak kimi seçeceğini merak ediyor
Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault, halefini seçmek için çocuklarını sınıyor

Dünyanın en zengin insanı Bernard Arnault ayda bir kez çocuklarını, dünya çapındaki lüks mallar şirketi LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE'nin genel merkezindeki özel bir yemek odasında öğle yemeğinde bir araya getiriyor. Wall Street Journal'a konuşan yakın kaynaklara göre tam 90 dakika süren yemek, Fransız milyarderin iPad'inde hazırladığı tartışma konularını yüksek sesle okumasıyla başlıyor. Arnault daha sonra masanın etrafında dolaşarak beş yetişkin çocuğunun her birinden tavsiye istiyor. Bu kişilere göre, şirketteki belirli yöneticiler hakkında ya da LVMH'nin Fransa'daki şampanya bağlarından İtalya ve Teksas'taki çanta yapım atölyelerine kadar uzanan sayısız markasından birinde bir değişiklik yapmanın zamanının gelip gelmediği konusunda fikir soruyor.

Yıllarını onları eğitmekle geçirdi

Şu anda dünyanın en zengin insanı olan 74 yaşındaki Arnault, on yıllarını çocuklarını LVMH'yi yönetmeleri için yetiştirmekle geçirdi. Çocukları büyürken onlara matematik öğretti ve onları iş gezilerine ve müzakerelere götürdü. Bugün Arnault, ailenin LVMH üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıyor, çocuklarını üst düzey görevlere getiriyor ve bir gün lüks imparatorluğunu devralmaları için onları güçlendiriyor.

Yerine kim geçecek?

Ancak Arnault çocuklarını yükseltirken uzun süredir devam eden bir ikilemi de güçlendirdi: Dünyanın en büyük lüks holdinginin CEO'su ve başkanı olarak yerine kim geçecek? Arnault 480 milyar dolar değerindeki LVMH'yi, rakip lüks firmaları devralmalar için avlayarak ve aynı zamanda moda tasarımcılarının yetiştirerek kurdu. Bu öldürücü içgüdü ve incelik kombinasyonu, rakiplerinin ona kaşmir giymiş kurt demesinin nedenidir. 

En büyük çocuğu 48 yaşındaki Delphine Arnault, Ocak ayında babası tarafından grubun en büyük ikinci markası olan Christian Dior'un başına getirildiğinde, moda dünyasındaki pek çok kişiye sürünün önüne geçmiş gibi göründü. Paris haftalar önce de kardeşi 45 yaşındaki Antoine Arnault'un ailenin LVMH'deki hisselerini elinde bulunduran borsaya kote şirketin CEO'su olmasıyla çalkalanmıştı.

Arnault'nun ikinci evliliğinden olan üç oğlu da onları takip ediyor. 30 yaşındaki Alexandre Arnault, Jay-Z ve Twitter'ın kurucu ortağı Jack Dorsey'i de içeren güçlü bir ağa sahip olan Tiffany & Co'nun başkan yardımcısı. 28 yaşındaki Frédéric Arnault Tag Heuer saat markasını yönetirken, 24 yaşındaki Jean Arnault Louis Vuitton'un saat bölümünde pazarlama ve geliştirme direktörü görevinde. Her üçü de babalarının kendi başarısı için çok önemli olduğunu söylediği en iyi mühendislik okullarında okudu.

"CEO'nun emeklilik yaşı 80"

Arnault, halefi olarak kimi seçeceğine dair bir işaret vermedi ve sadece bunun liyakate dayalı olacağını söyledi. Ocak ayında LVMH'nin yıllık sonuçlarının açıklandığı bir sunumda kendisine bu konu sorulduğunda, LVMH'nin başkan ve CEO'sunun emeklilik yaşını 80'e çıkarma kararı ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Fransa'da emeklilik yaşını 64'e çıkarma yönündeki tartışmalı çabası arasında bir paralellik kurdu. Arnault, "Halefiyet konusuna gelince, çok moda olan emeklilik yaşının uzatıldığını da fark etmişsinizdir" dedi. Çocukları ön sıradan izlerken Arnault, en sevdiği spor olan tenisteki becerilerini geliştirmek için boş zamanlarını değerlendirebileceğini söyledi. Arnault, "Roger Federer ile en son oynadığımda sanırım tek sette bir puan kazanmıştım. Belki bundan biraz daha iyisini yapabilirim" diye konuştu. 

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Arnault geçen yılın sonlarında Tesla CEO'su Elon Musk'ın önüne geçerek gezegendeki en zengin kişi oldu. Endekse göre Arnault'nun serveti 19 Nisan'da 208 milyar dolardı. Arnault, on yıllar boyunca şirketi Christian Dior'u yöneten Sidney Toledano ve en büyük markası Louis Vuitton'un şefi Michael Burke gibi üst düzey yardımcılarıyla birlikte yönetti. 66 yaşındaki Burke, kanserden ölmeden önce eşinin yanında olmak için Ocak ayında Louis Vuitton'dan istifa etti. 71 yaşındaki Toledano'nun da önümüzdeki aylarda Celine, Loewe ve Marc Jacobs gibi grubun moda markalarını yönetme görevini bırakması bekleniyor.

Sevdiği yöneticileriyle eşleştiriyor

Her ikisi de Arnault'nun çocuklarına rehberlik etmede kilit rol oynadı. Arnault, çocuklarını performanslarını takip eden yöneticilerle eşleştirme eğiliminde. Toledano, daha sonra bazı karakter özelliklerini ya da küçük bir düzeltmeye ihtiyaç olup olmadığını sorduğunu söyledi. Delphine Arnault, 12 yıl boyunca Dior'da Toledano'nun altında çalıştı. Ardından 2013 yılında Louis Vuitton'a katıldı ve uzun süredir babasının yanında çalışan Burke ile eşleşti. Ocak ayında Burke için düzenlenen bir veda töreninde konuşan Burke, orada bulunanlara göre, "Sizinle ilgili ilk anımı tam olarak hatırlamam imkansız. Bu oldukça mantıklı çünkü sizi doğduğumdan beri tanıyorum" dedi. 

Günler sonra Delphine, markanın CEO'luğunu devralmaya hazırlanırken Dior'un Paris'teki defilesine katıldı. Babasına esrarengiz bir şekilde benziyor. Onun kibar tavırlarına, yüksek alnına ve uzun ve ince bir çerçeveye sahip. Sahne arkasına geçerek podyuma çıkan el çantaları hakkında bir değerlendirme yaptı. Parlak malzemelerin geri dönüş yaptığını belirti ve "Koleksiyon çok zarif, biraz da romantik" diye ekledi. Toledano gururlu bir baba gibi bakıyordu. Toledano, "Toledano-Michael ikilisinden sağ çıktı. Artık aşı oldu. İki doz aşı oldu" dedi. 

Arnault toplum içinde varisin kim olacağına dair neredeyse hiç konuşmuyor. Ona yakın kişiler bunun on yıllardır aklında olduğunu söylüyor. Arnault son zamanlarda ailesinin LVMH üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak ve devretmek için adımlar attı. Aralık ayında, LVMH'yi nihai olarak kontrol eden özel holding şirketi Agache'yi, sınırlı bir ortaklığa benzeyen ve hakim hissedarının nispeten küçük bir holding ile önemli bir güce sahip olmasına izin veren bir Fransız kurumsal yapısı olan bir komanditeye dönüştürdü.

Sadece Arnault'un soyundan gelenler hisseleri tutabilecek

Ayrıca, Fransa'nın borsa düzenleyicisine göre, her biri yüzde 20 hisseye sahip beş çocuğunun sahip olduğu Agache Commandite SAS adlı ikinci bir kuruluş oluşturdu. Yeni şirket Agache'nin yönetimini devralma ve Arnault'nun şirketteki liderliğini etkin bir şekilde sona erdirme yetkisine sahip. Agache'nin feshedilmesi gibi önemli kararlar için çocuklarının oybirliğiyle onayı gerekiyor. Yeni şirketin yönetim kurulu başkanlığı çocuklar arasında iki yıllığına dönüşümlü olarak yapılacak ve yönetim kurulunun oybirliği olmadan 30 yıl boyunca şirketteki hisselerini satamayacaklar. Bu süre sona erdiğinde, sadece yaşlı Arnault'nun soyundan gelenler hisseleri ellerinde tutabilecekler.

"Şimdilik iyi anlaşıyorlar"

Arnault'u yıllardır tanıyan bir işadamı, durumu Jean-Paul Sartre'ın ana karakterlerin ceza olarak sonsuza kadar bir odada kilitli tutulduğu Çıkış Yok oyununa benzetti. Toledano, Arnault'nun çocuklarının her türlü anlaşmazlığı çözebileceklerinden emin olduğunu çünkü babalarının onlara küçük yaştan itibaren şirketin çıkarlarını ön planda tutmayı öğrettiğini söyledi. Toledano, "Şimdilik hepsi çok iyi anlaşıyor," dedi. 

İlişkilerini bilen kişilere göre, çocukların hepsi kendilerini kardeş olarak görüyor ve birbirlerinden üvey kardeş ya da üvey abla olarak bahsetmiyorlar. Herhangi bir rekabet ya da çatışma görüntüsü yaratmamaya özen gösterdiklerini söyleyen bu kişiler, beşlinin tenis ya da piyano gibi bir konuda kimin daha iyi olduğunu asla tartışmadıklarını ya da şakalaşmadıklarını, babalarının buna izin vermeyeceğini de ekliyorlar. 

Toledano, Arnault'nun her şeyden önce pragmatik bir adam olduğunu söyledi. Toledano, "Zorlukları göz önünde bulundurarak belirli bir zamanda en iyi olanı seçmek zorundasınız. Yöneticilerine, danışmanlarına böyle yapıyor ve sanırım çocuklarına da böyle yapacak" ifadelerini kullandı. Toledano'ya göre LVMH'nin gelecekteki liderinin Arnault'nun çocuklarından biri olacağı kesin değil. Toledano, "Bana hiçbir zaman 'Çocuklarımı halefliğim için hazırlamalıyım' demedi" dedi.