26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.06.2022 13:28 | Son Güncelleme: 19.06.2022 13:44

Dünyanın her yerinde çalışanların stres seviyesi rekor seviyeye yükseldi

Araştırma şirketi Gallup tarafından yayınlanan yeni rapora göre dünya genelinde çalışanların stres düzeyi yüzde 44 artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
Dünyanın her yerinde çalışanların stres seviyesi rekor seviyeye yükseldi

Küresel İşyerlerinin Durumu: 2022 adlı yeni bir Gallup raporuna göre, dünyanın dört bir yanındaki işçiler 2021'de her zamankinden daha fazla stresliydi. Çalışanların yüzde 44’ü, 2020’deki yüzde 43’ten ufak bir artışla işte günlük stres yaşadıklarını bildirdi.

Yüzde 19'u mutsuz

Ayrıca Gallup, dünya çapındaki çalışanların yüzde 60'ının işlerinde duygusal olarak kopuk ve yüzde 19'unun mutsuz olduğunu tespit etti. Dünya çapında, çalışanların sadece yüzde 9'u başarılı ve işlerine bağlıyken, küresel işgücünün çoğunluğu, özellikle yüzde 57'si işlerinde ne meşgul ne de başarılı. 

ABD ve Kanada bölgesi, en bağlı çalışanlara ev sahipliği yapıyor: ABD ve Kanada'daki katılımcıların yüze 33'ü iş sırasında kendilerini meşgul hissettiklerini bildirirken, yüzde 60'ı genel yaşam kalitelerini değerlendirmeleri istendiğinde geliştiklerini söylüyor. 

En stresli çalışanlar ABD ve Kanada'da

Bu oranlar, küresel ortalamaların oldukça üzerinde. Çalışanların yüzde 21'i iş sırasında meşgul olduklarını söylerken, yalnızca yüzde 33'ü genel refahlarının arttığını bildiriyor. Yüksek katılıma rağmen, ABD ve Kanada aynı zamanda dünyanın en stresli işçilerine de ev sahipliği yapıyor. Bölgede ankete katılanların yarısı, her bir önceki günden daha stresli hissettiklerini söyledi.

Yüzde 71'i yeni iş bulmayı düşünüyor

Hem Güney Asya hem de Avrupa’da çalışanların genel refahında ciddi düşüşler görüldü. Güney Asya'daki işçilerin sadece yüzde 11'i ve Avrupa'daki işçilerin yüzde 47'si, genel yaşam kalitelerinin “gelişen” olarak sınıflandırılabileceğini söylüyor. Bu rakamlar her ikisi için de 2020'ye göre yüzde 5 daha düşük. 

ABD ve Kanada'da ankete  yanıt verenlerin yüzde 71'i, şimdi iş bulmak için harika bir zaman olduğunu düşünüyor, 2020'de ankete katılanların yalnızca yüzde 44'ü aynı fikirdeydi. Çalışanların çoğunluğu işletmelere güvenmiyor. Küresel olarak, ankete katılanların yüzde 74'ü sektöründe yolsuzluğun yaygın olduğunu düşünüyor.

"Çözüm daha iyi liderler"

Gallup CEO'su Jon Clifton, bu durumunn tek çözümünün yönetimleri iyileştirmek olduğunu söyledi.  Clifton raporun başında yayınladığı mektupta,”Gerçek çözüm basit: İşyerinde daha iyi liderler. Yöneticilerin daha iyi dinleyiciler, koçlar ve işbirlikçiler olması gerekir. Büyük yöneticiler meslektaşlarının öğrenmesine ve büyümesine yardımcı olur, meslektaşlarını harika işler yaptıkları için fark eder ve onlara gerçekten değer verildiğini hissettirir. Böyle ortamlarda çalışanlar gelişi” diye yazdı.

 (Kaynak: Gallup, Business Insider)