Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Asya'nın dördüncü büyük ekonomisinin uzun vadeli sağlığını tehdit eden düşük doğum oranlarını tersine çevirme umuduyla yeni bir plan duyurdu. Yeol ülkenin demografik düşüşünü en üst düzey siyasi öncelik haline getirmeye hazırlanıyor. Yoon, üst düzey sekreterleriyle yaptığı bir toplantıda sadece bu konuya adanmış bir Kıdemli Başkanlık Sekreteri ofisinin kurulacağını duyurdu.
Bu gelişme, Yoon'un geçtiğimiz günlerde televizyonda yaptığı ve "ulusal acil durum" ile ilgilenmekle görevli yeni bir Düşük Doğum Oranına Karşı Planlama Bakanlığı kurulması çağrısında bulunduğu konuşmasının ardından geldi. Seul değişen toplumsal normlar ve ekonomik baskılar nedeniyle düşen doğum oranını tersine çevirmek için çabalıyor.
Ortalamanın çok altında kaldı
Halihazırda dünyanın en düşük doğurganlık oranına sahip olan Güney Kore'deki doğum oranları geçen yıl daha da düşerek kadın başına beklenen ortalama bebek sayısı 2022'de 0,78'den 0,72'ye gerileyerek 2,1 olan ikame oranının çok altında kaldı. Yonhap Haber Ajansına göre Yoon aralık ayında yaptığı açıklamada "Düşük doğum oranları meselesi, durumu daha ciddiye almamızı ve nedenleri ve çözümleri üzerinde eskisinden farklı bir boyutta düşünmemizi gerektiriyor" dedi.
200 milyar dolar harcadı
Güney Kore hükümeti yeni anneleri desteklemek ve daha geniş aileleri teşvik etmek amacıyla nakit sübvansiyonları, kısırlık tedavisi ve çocuk bakım hizmetleri gibi girişimlere 200 milyar dolardan fazla para harcadı. Ancak şubat ayında açıklanan geçici istatistiklere göre, doğurganlık oranı 2023 yılında üst üste dördüncü kez düşüş gösterdi.
Şirketler çalışanlarına destek veriyor
Doğum oranının düşmesi bir ülkenin işgücünü azaltarak ekonomik büyümenin yavaşlamasına, bağımlılık oranlarının artmasına ve kamu hizmetleri ile emeklilik sistemleri üzerindeki baskının artmasına neden olabilir. Bazı özel şirketler doğumu teşvik etmek için kendi önlemlerini aldı. Örneğin inşaat devi Booyoung Group, doğan her bebek için çalışanlarına 75.000 dolar teklif ediyor. Şirketin başkanı Lee Joong-keun işçilere "Kore'nin doğum oranı düşük kalırsa, ülke yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak" dedi.
2050 yılında daha da gerileyecek
Güney Kore'nin nüfus sorunlarına ek olarak, gençlerin yaşlılara oranının azalmaya devam etmesi, ekonomik büyüme ve rekabet gücünün sürdürülebilirliği konusunda endişelere yol açıyor. 1990'ların başında 19 ila 34 yaş arasındaki genç yetişkinler nüfusun neredeyse üçte birini oluşturuyordu. Ulusal istatistiklere göre, 2020 yılına gelindiğinde bu sayı ülkenin 51,8 milyonluk nüfusunun sadece beşte birine düştü ve tahminler 2050 yılına gelindiğinde 5,21 milyona gerileyeceğini gösteriyor. Güney Kore'nin Doğu Asya'daki komşuları Japonya, Çin ve Tayvan da benzer demografik sorunlarla karşı karşıya olup, kendi nüfus krizleriyle boğuşuyor.